Sad je jasno s kojim igračima Dalić mora početi od prve minute protiv Italije

Foto: Profimedia

HRVATSKA je u 2. kolu skupine B Europskog prvenstva odigrala samo 2:2 u Hamburgu s Albanijom i potpuno si zakomplicirala situaciju u skupini. Albanci su poveli u 11. minuti golom Lacija, da bi Hrvatska u nastavku okrenula golom Kramarića u 74. te autogolom Gjasule dvije minute kasnije. No isti igrač je u petoj minuti nadoknade donio bod Albancima.

Hrvatska je protiv Albanije odigrala jedno od svojih najgorih poluvremena u svojoj povijesti. U drugom je igra bila znatno bolja, ali očito nedovoljna za više od boda. U zadnjem kolu samo pobjeda protiv Italije Hrvatsku vodi u osminu finala. Za Index je remi Hrvatske i Italije komentirao Zlatko Vujović.

Tuga, ne znam koju bih drugu riječ upotrijebio

Prvo poluvrijeme tuga. Ne znam koju bih drugu riječ upotrijebio za ono što je Hrvatska odigrala u prvih 45 minuta. Već u drugom je to bilo puno bolje. Počeli smo igrati, Albanci su se povukli i čuvali su bod što je i logično za ekipu te kvalitete. Izjednačili smo, odmah smo poveli i tu smo pogriješili.

Umjesto da smirimo igru, da stanemo na loptu, povuklo nas je srce i išli smo na treći gol i na kraju smo bili surovo kažnjeni. Nije Albanija mačji kašalj. To sam vidio i protiv Italije. Možda nemaju neki talent i vrhunsku kvalitetu, ali sve su to visoki, kršni i jaki momci. Trče, bore se, šprintaju. Vidjeli su da smo ušli mlitavo u utakmicu, shvatili su da se može igrati protiv Hrvatske i to su pametno iskoristili. 

Sad je jasno, za Italiju će Dalić morati puno toga promijeniti i evidentno je kakvi mu igrači moraju igrati

Ništa, ne treba plakati. Imamo i dalje šansu da prođemo, ali bit će to utakmica iz pakla. Italija možda nema kvalitetu kao nekad, ali Talijani su Talijani. S njima nikad ne znaš što te čeka. Bit će ajme i njima i nama.

Dalić će, to je sad više nego jasno, morati puno toga promijeniti za taj susret. Jasno je kakav profil igrača će mu početi utakmicu. Ne treba drastično mijenjati, ali evidentno je da mora uvesti svježe snage jer se bez energije i trke ne može danas dobiti nikoga, a najmanje Talijane. 

Vidi se da nismo više kao prije dvije godine. Očit je zamor materijala. Imamo puno igrača koji su u ozbiljnim igračkim godinama i to se osjeti. Dalić je mislio da je sve kako treba spremio za Euro, a sad vidimo da puno toga fali.

Protiv Italije Dalić obavezno mora staviti od početka one koji su fizički i mentalno najspremniji. Protiv Talijana nema druge nego od prve minute igrati maksimalno borbeno i trkački. 

Ovih prvih 45 minuta moramo odmah zaboraviti i da nam ne padne na pamet da tako uđemo u utakmicu. To poluvrijeme mi je izgledalo kao nastavak susreta sa Španjolskom. Prvi put nakon puno godina i nakon niza velikih natjecanja ne mogu prepoznati Hrvatsku.

Nejasno mi je što se pokušavalo s Modrićem, a Dalić i Brozović bi se morali dobro zamisliti 

Očito je da Modrić ne može odigrati cijelu utakmicu na top nivou, ali kad znaš da je tako, nije mi jasno što mu je radio na desnoj strani umjesto da se zabetonira na sredini terena i loptu čuva kao u banci. Pa gdje ćeš od Modrića tražiti da u ovim godinama trči i šprinta cijelu utakmicu? Nejasno mi je što se pokušavalo s Modrićem.

Jednostavno, ni u jednoj liniji nemamo igrače koji su u stanju repetitivno šprintati po 40, 50 metara. Gledam Majera. To što on igra, to koliko on trči, sve je to slabo. Mora puno više. Ne možemo čitavu vječnost očekivati da će Modrić sve sam napraviti i samo se na njega oslanjati.

Brozović ni izbliza nije igrač kao što je bio prije nego što je otišao iz Intera. Ne znam je li u pitanju slaba liga ili nešto drugo, ali mora dati puno više. Bude li i dalje ovako igrao, onda se i on i Dalić moraju ozbiljno zamisliti što i kako dalje. 

Kako sam već rekao, ne treba padati u depresiju i osuđivati Dalića i igrače. Sad si gore, sutra si dolje. To je nogomet, to je sport. Ipak, ne prođemo li grupu, to bi bila zaista tragedija. Jednostavno, tko ne može, taj mora otpasti. Nažalost, to je u vrhunskom sportu tako. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.