"Šarić uvijek igra za druge, a ne za sebe. Bit će veliki igrač"

ČETIRI utakmice - četiri fantastične pobjede s ukupno 82 poena viška za košarkaški Mount Everest. Juniori Zagreba u nedjelju su u Barceloni osvojili naslov prvaka Europe nakon što su u finalu tukli slavni (i pojačani) Žalgiris.

Litavcima nije pomoglo niti to što su se za završnicu u Kataloniji pojačali igračima iz Lietuvos Rytasa i drugih litavskih klubova - Mravi su predvođeni šibenskim draguljem Darijom Šarićem slavili 76:65 i upisali se u povijest.

Trener Tesla: Prva utakmica je bila ključ

"Beskrajno sam sretan i velika je čast što smo postali prva momčad iz Hrvatske koja je uspjela podići pehar, premda su prije nas nastupali i Cibona i Split", istaknuo je za Index trener mladih zagrebaša Andrej Tesla, kojemu su još uvijek svježa sjećanja na finalni okršaj:

"Znali smo da je Žalgiris došao pojačan s igračima iz drugih klubova, ali baš ta činjenica, da igramo protiv ekipe koja predstavlja 80 posto reprezentacije Litve, bila nam je samo dodatni motiv, nikako opterećenje. Promašili smo puno zicera na početku susreta, kasnije ušli u neizvjesnu utakmicu, ali kad smo proigrali rutinski smo priveli utakmicu kraju."

Tesla drži da je prva utakmica, protiv branitelja naslova (francuski INSEP) bila ključ čitave priče: "Ogroman pritisak bio je na igračima uoči tog susreta, nije bilo lako, ali jako je važno što smo lakoćom to riješili. Tad smo postali još jači."

"Svim prisutnima se dopao naš način igre i razvijanje igrača. Tu smo različiti od svih ostalih, naši igrači imaju kvalitetu, ali i individualnu odgovornost."

"Šarić će sigurno biti veliki igrač. Čim se pojavio protivnici su se usmjerili na njega..."

Prvi Teslin adut u Barceloni bio je, naravno, Dario Šarić: "Treba mu skinuti kapu dolje za ono što je odigrao. U njemu smo imali veliku prednost - čim se pojavio protivnici su se usmjerili na njega pa je ostalo dosta prostora i za ostale naše igrače. Osim toga, odradio je i veliki dio posla pod obručima u trenucima kad smo ostali deficitarni na tim pozicijama. Ono što me posebno fascinira kod njega jest to da nikad ne misli o sebi. Uvijek o drugima, i to treba biti recept za ostale mlade košarkaše. On će sigurno biti veliki igrač, u to nemojte sumnjati", u dahu je izgovorio Tesla.

Briljantni Šibenčanin proglašen je najkorisnijim igračem turnira, a u finalu protiv Žalgirisa bio je maestralan s učinokom od 19 koševa, 14 skokova i 10 asistencija, uz čak 10 iznuđenih prekršaja. Skromni wonderkid iz Draženovog grada je, čim smo ga dobili, u prvi plan gurnuo kolektiv:

"Triple-double Šarić": Od sebe očekujem najviše

"Presretan sam zbog ekipe, jer dosta smo mlađi od ostalih koji su igrali tamo. Ispali smo nedavno iz hrvatskog prvenstva i zadovoljan sam kako smo se dignuli poslije tog kiksa. Ma, odigrali smo fenomenalno."

Iako se triple-double u finalima ne viđa baš svaki dan, Šarić suigračima pripisuje zasluge za gotovo nestvarne brojke: "Puno su mi pomogli u nekim situacijama, posebice kad sam lošije ušao u utakmicu. Tada su mi u dosta navrata otvorili prostor", dodao je Šarić.

Na upit očekuje li sada nešto veću minutažu u seniorskom sastavu odgovara:

"Kao i svaki sportaš od sebe očekujem najviše. Dat ću sve od sebe da pružim maksimum, a bude li to dovoljno, nitko sretniji od mene."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.