SARPSBORG - RIJEKA 1:1 Gorgon spasio Riječane protiv žilavih Norvežana

Foto: Screenshot

RIJEKA je u prvom ogledu trećeg pretkola Europa lige na gostovanju s 1:1 remizirala sa Sarpsborgom (Norveška). Uzvratni meč na rasporedu je 16. kolovoza na Rujevici.

Sarpsborg je poveo u 72. minuti pogotkom Zachariassena, no Rijeka je izjednačila 11 minuta kasnije Gorgonovim golom s dvadesetak metara.

Rijekin trener Matjaž Kek danima prije utakmice upozoravao je na Sarpsborg. 

"Sarpsborg je ekipa koja ima znanje, agresivnost i veliki motiv. Ovakve utakmice, ako nisi sposoban odigrati koncentrirano, onda možeš imati velikih problema", poručio je prije utakmice. Prema viđenom, imao je pravo glede svojih procjena.

Sarpsborg se prezentirao kao suparnik dostojan poštovanja. Premda kvalitetom zaostao za Rijekom, na valu je rasprodanog stadiona djelovao izrazito agresivno. Prepun motiva, težio je kontroli pa je Rijeku tjerao da joj se prilagođava.

Prvo poluvrijeme uglavnom je proteklo u naizmjeničnoj dominaciji. Rijeka je na momente bolju igru mogla okruniti pogocima Hebera i Pavičića, ali Sarpsborgova obrana neutralizirala je sve pokušaje. Međutim, i Rijeka se morala spašavati Sluginim obranama pretkraj prvog dijela utakmice.

U pozadini glasne podrške, Sarpsborg je nošen prkosom jurnuo po vodstvo. Izraženom voljom prkosio je Rijeci koja je nastavila nizati promašaje. Djelomično je kriv bio i Sarpsborgov raspoloženi vratar Vasyutin koji se istaknuo vrhunskim obranama Gorgonu i Župariću.

Norveški predstavnik, nošen euforijom, iznenađujuće je poveo u 72. minuti. Iskoristivši gužvu u Rijekinom šesnaestercu, Zachariassen se prošuljao i skokom je poentirao za vodstvo nakon kojeg je uslijedio sveopći delirij na stadionu s oko sedam tisuća sjedećih mjesta.

Rijeka je smireno nastavila spajati linije kako bi izjednačila, odnosno kako bi postigla pogodak koji bi joj uvelike mogao olakšati plasman u doigravanje Europa lige. U konačnici, Gorgon je u 83. minuti neobranjivo s 25 metara poravnao rezultat kojim Rijeka i može i ne može biti zadovoljna.

Izbori li plasman u daljnji krug, Rijeka će u doigravanju igrati protiv Pjunika (Armenija) ili Maccabi Tel Aviva (Izrael). Prvi susret armenskog i izraelskog kluba završio je remijem (0:0).

Utakmice doigravanja zakazane su za 23. i 30. kolovoza. Ulazak u grupnu fazu Europa lige jamči 2,92 milijuna eura.

Sarpsborg - Rijeka 1:1 (0:0)

Sarpsborg: Vasyutin, Tveita, Jorgensen, Tamm, Thomassen, Askar, Zachariassen, Nielsen, Halvorsen, Mortensen, Muhammed.

Rijeka: Sluga, Pavelić, Župarić, Punčec, Zuta, Čanađija, Grahovac, Acosty, Pavičić (Čolak 81'), Heber (Kvržić 66'), Gorgon.

Tijek utakmice

93' Označen je kraj! Sarpsborg - Rijeka 1:1

90' Capan je zamijenio Acostyja

89' Čanađija je opomenut žutim kartonom

84' Sarpsborg mijenja: Nielsen, Askar i Muhammed izlaze, ulaze Singh te Heintz i Larsen

83' GOOOL! Gorgon je neobranjivom bombom s 25 metara poravnao rezultat! Prekrasan pogodak!

81' Matjaž Kek mijenja - umjesto Pavičića ulazi Čolak

78' Ponesen euforijom, Sarpsborg nastavlja prijetiti 

76' Rijeka traži poravnanje i pogodak koji bi joj uvelike mogao ulakšati plasman u play-off Europa lige

74' Opomena i za Askara

72' GOOOL! Sarpsborg vodi s 1:0! Zachariassen je naletio na ubačaj u trku, iskoristio gužvu u Rijekinom šesnaestercu i glavom poentirao za vodstvo norveškog kluba

70' Žuti karton za Tamma! Sveukupno druga opomena za Norvežane

66' Heber je izišao, ušao je Kvržić

64' Župarić je pokušao iskosa, ali Vasyutin je paradom ponovno spasio Sarpsborg

60' Opomena u obliku žutog kartona i za Hebera

59' Žuti karton za Thomassena

57' Kakva šansa za Rijeku! Gorgon je pucao s desetak metara, ali Vasyutin je čudom obranio udarac koji je već bio viđen u Sarpsborgovoj mreži

54' Prema Transfermarktu, Sarpsborgova momčad vrijedna je 6,63 milijuna eura (Schwartz najskuplji - 600 tisuća eura). Rijekina ekipa, pak, vrijedi 21,4 milijuna eura (Heber najskuplji - 2,5 milijuna eura)

51' Zuta za Pavičića, Pavičić petom za Hebera, Heber silovito s desetak metara iskosa u stativu

46' Započelo je drugo poluvrijeme

45' Kraj prvog poluvremena! Sarpsborg - Rijeka 0:0

44' Podsjetimo, Sarpsborg je u prvom pretkolu Europa lige izborio plasman u daljnju rundu pobjedama nad Vestmannaeyjarom (Island). U drugom pretkolu ždrijeg ga je spojio sa St. Gallenom (Švicarska), no i njega je eliminirao 

43' S obzirom na odigranih 17 kola norveškog prvenstva, Sarpsborg je u punoj natjecateljskoj formi. Norveško prvenstvo započelo je sredino ožujka

42' Ujednačena i zanimljiva utakmica gleda se u Sarpsborgu u kojem je oko 18 Celzijevih stupnjeva

40' Rijekin kapetan i vratar Sluga dvaput je refleksno intervenirao, spasio je ekipu od rezultatskog deficita

38' Sarpsborgov obrambeni blok brzo zatvara sve Rijekine napadačke kanale 

35' Rijeka zrači većom kvalitetom, ali Sarpsborg prkosi svojom voljom i motivom

31' U sljedećem napadu odmah je zaprijetio i Sarpsborg, ali Rijekina požrtvovna obrana neutralizirala je udarac s desetak metara

30' Velika prigoda za Rijeku! Pogrešku norveške momčadi pokušao je iskoristiti Heber, ali odugovlačio je s pripremom i udarcem koji mu je naposljetku obranio Vasyutin

30' Kombinirali su Heber i Pavičić! Pavičić je pao u protivničkom šesnaestercu, ali sudac Clancy ocijenio je kako prekršaja nema

28' Matjaž Kek nije blefirao u najavama jer Sarpsborg dokazuje, kako je konstatirao Rijekin trener, ima znanje te agresivnost i veliki motiv

25' Sarpsborg uživa glasnu podršku rasprodanog stadiona kapaciteta oko sedam tisuća sjedećih mjesta

23' Prva polovica prvog poluvremena protekla je u naizmjeničnoj dominaciji, i dalje j e0:0

17' Opasan, ali neprecizan pokušaj Sarpsborga

16' Norveški klub često probija lijevi bok hrvatskog kluba

12' Rijeka nakon prve trećine ogleda ima veći posjed (56 posto)

9' Zaiskrilo je ispred Sarpsborgova gola! Prvo je Acostyjev udarac obranio vratar Vasyutin, a potom je pucao i Pavičić čiji je mlaki udarac Jorginho otklonio s gol-crte

8' Trenutačno se većinom igre zbiva na Rijekinoj polovici

6' Prvi korner za Sarpsborg

5' Župarić je pravovremeno intervenirao klizećim startom u riječkom šesnaestercu

3' Norvežani teže uspostavi kontrole na travnjaku

1' Sarpsborg je u plavoj, a Rijeka u crno-plavoj garnituri 

1' Utakmica je započela! Škot Kevin Clancy glavni je arbitar okršaja

 

Uz Hajduk, preostali hrvatski predstavnik u Europa ligi u Norvešku je doputovao u srijedu. Očekuje se kako će stadion kapaciteta s oko sedam tisuća sjedećih mjesta biti rasprodan.

"Sarpsborg je ekipa koja ima znanje, agresivnost i veliki motiv nakon pobjede protiv St. Gallena. Ovakve utakmice, ako nisi sposoban odigrati koncentrirano, onda možeš imati velikih problema. Ovo su novi izazovi ispred nas", poručio je Rijekin trener Matjaž Kek na tiskovnoj konferenciji uoči utakmice.

Upozorio je kako je u javnosti percipirana iskrivljena slika o Sarpsborgu.

"Europa je izlog i potvrda rada koji postoji u klubu. Rijeka je igrala već velike utakmice u Europi, ali to je povijest. Pred nama je novi izazov. Sarpsborg je agresivna i fizički spremna ekipa što ćete imati prilike vidjeti", ponovio je Matjaž Kek.

Utakmica će se odigrati na umjetnoj travi.

"Očekuju nas sigurno neki drugi uvjeti u odnosu na Rijeku. Nekoliko dana smo na Rujevici trenirali na umjetnoj travi. Dobro smo otvorili sezonu, ali moramo gledati od utakmice do utakmice. Čeka nas teška utakmica u četvrtak, ali bit ćemo spremni", kazao je Antonio Čolak.

Sarpsborg je treće pretkolo Europa lige izborio pobjedama nad Vestmannaeyjarom (Island) i St. Gallenom (Švicarska). U norveškom prvenstvu, 13 kola prije ligaškog završetka, zauzima petu poziciju s devet bodova manje od vodećeg Branna.

"Nakon uspješnog otvaranja sezone očekuje nas prvi europski ispit. Idemo puni samopouzdanja nakon pobjede na otvaranju sezone. Igramo protiv organiziranog suparnika i neće biti lako. Na nama je da uđemo koncentrirano, nametnemo svoj stil igre i nadam se da ćemo biti efikasni", izjavio je Dario Čanađija za službenu klupsku mrežnu stranicu.

Uzvratni meč na rasporedu je 16. kolovoza na Rujevici.

Izbori li plasman u daljnji krug, Rijeka će u doigravanju igrati protiv Pjunika (Armenija) ili Maccabi Tel Aviva (Izrael). Utakmice su zakazane za 23. i 30. kolovoza. Ulazak u grupnu fazu Europa lige jamči 2.92 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.