Schildenfeld: Daliću je toliko teško da mi nemamo pojma o tome

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HRVATSKA u ponedjeljak od 21 sat igra protiv Italije u trećem kolu Europskog prvenstva. Utakmica u Leipzigu odredit će smjer reprezentacije na ovom turniru i jasno je kako Hrvatsku samo pobjeda vodi u osminu finala. Šanse za prolazak u nokaut-fazu s osvojenim bodom gotovo su minimalne, a iz reprezentativnog tabora stižu najave kako će Hrvatska odmah krenuti po pobjedu.

Na njemačkom Euru reprezentacija Zlatka Dalića ima brojne probleme, naročito u defenzivi. Na meti kritika su stoperi Josip Šutalo i Marin Pongračić, a dio kritika piše se i na račun veznih igrača, predvođenih Lukom Modrićem. Hrvatska defenziva nije briljirala dosad i Dominik Livaković pet puta je morao vaditi loptu iz mreže, s tim da je u obje utakmice obranio i nekoliko protivničkih zicera.

O obrambenim nedostacima, ali i još nekim drugim aktualnostima porazgovarali smo s Gordonom Schildenfeldom (39), bivšim hrvatskim reprezentativnim stoperom, koji je na Europskom prvenstvu 2012. odigrao sjajan turnir u teškoj skupini sa Španjolskom, Italijom i Irskom.

Za Hrvatsku je Schildenfeld nastupio 29 puta te zabio jedan gol, a bio je član reprezentacije i na SP-u 2014. te na Euru 2016. godine. U karijeri je u dva navrata igrao za Dinamo i Šibenik, a ostvario je i respektabilnu inozemnu karijeru kao igrač Eintracht Frankfurta, Sturm Graza, Bešiktaša, PAOK-a, Panathinaikosa i Anorthosisa. Trenutno se bavi trenerskim poslom na Cipru.

Kako biste ocijenili samokritiku izbornika Zlatka Dalića? Je li ona nedovoljna ili adekvatna?

Gledam što se priča na TV-u, ali teško je biti trener. Nas ima trenutno četiri milijuna izbornika, ali nema smisla pametovati. Svi u reprezentaciji su dovoljno pametni i iskusni da znaju što je dobro, a što loše. Lako je sjediti poslije utakmice i udarati po njima, sa strane piti kavu dok oni trče na terenu. Meni je teško i izjave davati jer ne znam što se događa unutra. Ne znam ni ideje, probleme ili ozljede. Imamo tu izbornika Dalića, Ćorluku i Olića koji su dovoljno pametni da znaju što treba.

Hrvatska je na Euru dobila samo jedan žuti karton. Dobio ga je treći vratar Ivica Ivušić. Španjolska je jučer dobila tri žuta kartona protiv Italije, a Italija dva. Kako to komentirate?

Da smo pobijedili protiv Albanije, onda bi se pričalo da smo super i pametni jer ne dobivamo žute kartone. Definitivno jest indikator da je nedostajalo agresivnosti, da se to malo podigne. Siguran sam da će se to sve promijeniti jer sad idemo na sve ili ništa. Harakiri. Sad se mora i koncentracija je na maksimumu. 

Velike kritike trpe stoperi Josip Šutalo i Marin Pongračić za svoje izvedbe u prva dva kola Eura. Kolika je zapravo njihova krivica, a kolika točno ostatka suigrača? Posebno veznjaka, koji se ni protiv Španjolske ni protiv Albanije nisu iskazali u povratnoj trci i postavljanju?

To je takav posao stopera. Recimo, Kramarić, Budimir i Petković mogu faliti sto šansi i ništa se neće pisati ako se pobijedi. A kad igraš stopera, onda te se kritizira za svaku grešku. Tu si da probaš spasiti, nije uvijek sve njihova krivica. Ne možeš na tom nivou sam rješavati stvari.

Možeš, recimo, nekoga zatvoriti. Onaj drugi gol protiv Albanije, tu stoperi ne mogu sami. Mogu oni biti kompaktniji, ali... Pa i ja bih isto vikao na veznjake da sam igrač, haha. Malo su stali kod drugog gola i ostalo je prostora između linija da se vrati povratna, koja je i došla.

Ono je teško za braniti, stoper se mora vraćati nazad da zatvori paralelan pas između sebe i golmana, a vezni se moraju spustiti niže, tamo oko penala. S te udaljenosti pada jako puno pogodaka u postotku.

Je li se mogao taj problem prevenirati pozivanjem zamjenskog zadnjeg veznog? Koliko bi jedan takav profil igrača pomogao u posljednjim minutama protiv Albanije?

Možda bih i ja pozvao nekog takvog. Nisam bio na tom trenerskom nivou, ali sam vidio na nekom nižem što se događa. Ti imaš zamisli kao trener, znaš kakav ti je koji igrač. Ali ne znaš je li on dobro spavao, je li raspoložen, hoće li ti on dati to što tražiš.

Puno puta mi se dogodi u ciparskoj drugoj ligi da mi igrač izgubi sve duele i onda mi sve padne u vodu. Kad pripremaš utakmicu, ne znaš što se sve događa... Pa koliko njih dođe ozlijeđenih, ali ne žele to reći.

Teško je udarati sada po njima, niti to želim. Protiv Albanije je izgledalo da je svaki njihov napad ozbiljan, to je bio problem. Kada su napravljene zamjene, onda je to bilo bolje, ali smo svejedno na kraju primili gol za 2:2.

Hrvatska je imala problem u obje utakmice s blokiranjem centaršuta i lopta je prelako dolazila u opasne zone u našem šesnaestercu. Je li to zbog krivog odabira igrača za prvu postavu ili stava i mentalnog stanja cijele momčadi? Kaže se uvijek kako je obrana stvar karaktera...

Nije više lako igrati protiv nikoga. Meni su Albanci jako dobri, izorganizirani su i teško ih je pobijediti, što su pokazali i protiv Talijana. Mi smo protiv Albanije stajali visoko, a oni su išli na te polukontre. Bilo je puno tih situacija 1 na 1. To im je bilo jedino oružje.

Nije lako braniti ni te povratne lopte. Nisu to više ekipe poput Andore da znaš da ćeš ih dobiti 5:0. A što smo mogli mi? Dati im loptu da oni imaju posjed? Da sam ja tamo, isto bih se ponašao kao i igrači danas. Znamo da smo bolji i kvalitetniji, idemo se otvoriti i na pobjedu.

Koliko je teško braniti se protiv Hrvatske kada igra u napadačkoj postavci kao protiv Albanije? Događa se to da se Kramarić, Majer i Petković međusobno guše pošto igraju u jednakim koridorima i ne traže dubinu. Je li Pašalić igrač koji bi trebao dobiti puno više prostora zbog svojih ulazaka iz drugog plana i konkretnosti?

Meni se svidio Mario Pašalić kada je ušao. On je počeo utrčavati u prostor. Prije toga nije bilo puno kretnji. Ušao je i Sučić pa smo počeli trčati između linija i razbijati ih. Tada je i Budimiru i Kramariću bilo lakše. U prvom poluvremenu je to bilo malo statično. Prije smo mi imali motoriku kroz Perišića, Olića i Rebića, to su bili igrači drugačijeg kova nego što su ovi sada.

Kako ubrzati igru Hrvatske? Protiv Italije će to biti neophodno, tim više što ni Talijani nemaju brze i okomite igrače poput Yamala ili Nica, izuzev Chiese koji nije u formi? Je li rješenje promijeniti formaciju u 4-2-3-1?

Talijani nisu loši, ali nisu jaki kao prije. Imaju kvalitetu. Ali vidjeli smo Španjolce jučer, trče svi nazad kad Talijani imaju loptu jer znaju da je protivnik opasan. Talijani su imali par dobrih situacija gdje je to djelovalo opasno. Ako ostavimo Talijane 1 na 1, ne znam kako će to biti.

Oni igraju iza lopte, zatvaraju svoj kazneni prostor i naprijed idu na kontre i polukontre. Također, imaju i kvalitetu da znaju izaći iz presinga s loptom. Možda će protiv nas igrati drugačije nego protiv Španjolske, koja igra fantastičan presing. Ako se povučemo nazad, Talijani neće nabijati loptu kao Albanci.

Koja je idealna postavka hrvatske obrane za Italiju? Jurica Vranješ nam je jučer rekao kako Joško Gvardiol mora biti zacementiran na stoperu.

Apsolutno se slažem. Stil reprezentacije i Manchester Cityja nije jednak. Ako se igramo izbornika, Gvardiol bi mi bio stoper, a Šutalo uz njega. On mi nije loš, nije on to toliko loše odigrao dosad. U nekim je situacijama mogao bolje. Dobro se borio s Manajem.

Nije to lako. Slažem se da ga je morao ganjati sa strane ili da je trebao ići ispred, a da Gvardiol pazi na prostor iza njega. Manaj je ionako igrao sam u napadu. Samo ga je trebalo malo kvrcnuti, a onda neka vezni hvataju što otpadne. Znamo da Talijani neće igrati tako.

Sučić je pokazao da se na njega može ozbiljno računati. Gdje staviti njega u sastavu?

Lijevo je Sosa, desno Juranović. Na zadnjeg veznog bih postavio Modrića, a s njim u paru Kovačića. Sučić je desetka, on je na lopti tako dobar i može podvaliti pas. Ali... Mi se tu pokušavamo dogovoriti oko sastava, a sad zamislimo kako je njima tamo u stožeru, oni vide sve detalje.

Možda Sučić neće biti isti kao protiv Albanije jer tada je ušao hrabar i krenulo ga je dobro. Što ako Sučić protiv Italije započne i spoji tri loša dodavanja na početku? Izborniku je toliko teško da mi nemamo pojma o tome.

Vidite, ne mora značiti da će Petković odigrati lošije kao protiv Albanije, možda Budimir bude slabiji protiv Italije... Treba vidjeti kakav je stil talijanskih stopera. Ja bih stavio Budimira u napad jer će biti više situacija za centaršutove, on je u skoku bolji od Petkovića.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.