Seoski klub ušao je u elitu. Na stadion stane čitavo selo

Foto: Profimedia

HERTHA je u Bundesligi trajala deset godina. Nakon što je od 2010. do 2013. dvaput ispao i vratio se, slavni berlinski klub ove sezone se ponovno vratio u niži rang. Iz njega će mu se biti jako teško vratiti u Bundesligu, osobito ako s njim u zadnjem kolu ove sezone potone i netko od velikana poput Schalkea, Bochuma ili Stuttgarta.

Slaba je utjeha Berlinčanima to što će njihov Olimpijski stadion u Berlinu biti najveći u drugoj ligi te što će njegove poluprazne tribine biti često dosta teška kulisa u borbi za povratak među najveće. No za jedan drugi klub će dolazak na Olimpijski stadion biti kao dobitak na lutriji.

TV Elv Nachschuss - SV Elversberg vs. SV Wehen Wiesbaden

Einfach Wahnsinn... einfach Wahnsinn... 🖤🤍 Auch wenn es gestern noch nicht ganz offiziell war, war's ne geile Stimmung an der Kaiserlinde! Die haben wir für euch eingefangen - mit vielen Stimmen von Spielern, Fans, dem Busfahrer und natürlich unserem Trainer Horst Steffen! 😁✌️ #ELVWIE #DieElv #UnsereElv #NurDieSVE

Posted by SV 07 Elversberg on Sunday, May 21, 2023

Povijesni uspjeh

Elversberg, klub iz malog sela blizu francuske granice, sljedeće sezone će prvi put u svojoj povijesti igrati u 2. Bundesligi i bit će jedan od Herthinih gostiju na legendarnom stadionu. Elversberg je nevjerojatna priča uzme li se u obzir okružje odakle dolazi, ali ovo je, kažu u klubu, tek početak.

Klub je desetljećima bio standardni njemački trećeligaš, ali je restrukturiranjem njemačkih nižih liga 2008. postao četvrtoligaš. Tek je 2013. uspio ući u 3. ligu i odmah je ispao te sljedećih osam godina igrao u Regionalligi Sudwest. No tada je igrao puno bitniju ulogu nego prije, stalno je bio pri vrhu i nikad nije završio slabije od petog mjesta.

Ključan događaj u 116 godina dugoj povijesti kluba dogodio se 2017. kad je poziciju sportskog direktora preuzeo tad 31-godišnji Ole Book. On je iste godine zbog ozljeda završio igračku karijeru i prihvatio se uredskog posla. Presložio je momčad, doveo je neke igrače koje drugi klubovi nisu željeli i polako je gradio put prema onome što se dogodilo ove sezone.

Sjajni potezi uprave

Godine 2018. na klupu je doveo Horsta Steffena, bivšeg bundesligaškog igrača, i s njim je godinu po godinu slagao šampionsku momčad od potpunih anonimusa. Sve igrače doveli su bez ikakve odštete, a jedini veći transfer bila je posudba 21-godišnjeg napadača Nicka Woltemadea iz Werdera, koji je u titulu ugradio devet golova i devet asistencija.

Odbačeni Eintrachtov junior Luca Schnellbacher zabio ih je 14 i Elversberg je osvojio titulu. Sjajan dojam iz prvog dijela sezone malo su pokvarili u završnici samo jednom pobjedom u zadnjih sedam kola, ali bod kod Wehena u subotu im je bio dovoljan za ulazak u viši rang. Vodeći su bili od 5. kola do kraja.

Vlasnici Elversberga ne žele da njihov klub bude jedan u nizu onih koji su se brzo uzdignuli i još brže nestali. Iza kluba stoje bogata obitelj Holzer i još bogatija lokalna, 300 milijuna eura vrijedna farmaceutska tvrtka Ursapharm, koja je investirala u stadion i obnovila ga.

On prima nešto manje od 10.000 gledatelja te može primiti skoro svih 12.000 stanovnika iz istoimenog sela. Prosjek je oko 5000 gledatelja po utakmici. Sljedeće godine na njemu će se igrati elitna 2. Bundesliga, a u klubu vjeruju da će se uskoro boriti i za puno više od toga, ali - korak po korak.