LIGE PETICE

Šestorica veličanstvenih: Evo tko su najdominantniji igrači Europe

Foto: EPA

LIONEL MESSI i Virgil van Dijk dva su jedina realna kandidata koji mogu osvojiti Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg nogometaša godine. Međutim, ove sezone Messi je bio dugo ozlijeđen, a Van Dijk je pomalo pao u formi.

Stoga su neki drugi igrači u dosad odigranih desetak kola u ligama Petice preuzeli glavne uloge, istaknuvši se u različitim segmentima, važnima kako za napadački tako i za obrambeni dio igre. Neki od igrača očekivano su najbolji, dok su drugi potpuno iznenađenje.

Najbolji strijelac: Robert Lewandowski, Bayern

Poljski je majstor ove sezone doista u nevjerojatnoj formi. Postao je prvi igrač u povijesti Bundeslige koji je zabio u svih početnih devet kola, a pritom je zabio gol i u sve tri utakmice Lige prvaka. U 12 susreta - koliko je igrao u Bundesligi i Ligi prvaka - zabio je nevjerojatnih 18 golova, a njegov konto podsjeća na najbolje sezone Messija i Ronalda. 

Zabija svakih 60 minuta, a frekventnije od njega gol postiže samo Luis Muriel, koji je ukupno zabio pet golova manje. Lewa zabija lijevom, desnom, glavom, iz penala i iz slobodnih udaraca, nijednu metodologiju ne diskriminira. Nema te metode zabijanja koje je njemu nepoznata, a obrane se samo nadaju kako će konačno doći dan kada njegov optički nišan neće biti savršeno podešen kao dosad.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Zašto je sada dominantan?

Ništa se posebno kod Poljaka nije promijenilo, jednostavno ga je krenulo više nego inače. O njegovoj radnoj etici i napredovanju kroz karijeru već smo pisali, a sada je jednostavno postao majstor svih zanata, barem što se postizanja golova tiče. I sam je Miro Klose potpuno pravilno izjavio kako je "Lewandowski daleko bolji igrač" nego li je on sam ikad bio.

Najbolji kreator: Kevin de Bruyne, Manchester City

U svim statistikama koje se tiču kreacije u posljednjoj trećini terena - asistencije, ključna dodavanja, kreirane prilike - postoji Kevin de Bruyne na broju 1 i svi ostali igrači. Ako je potrebno suigrača proigrati u prostor, pogoditi centaršutom u trepavicu ili odigrati dupli pas, ništa od toga ne predstavlja problem. Ovim bi tempom De Bruyne mogao debelo premašiti učinak od 20 asistencija u jednoj sezoni i potencijalno postaviti novi rekord za lige Petice. Manchester City uglavnom djeluje napadački nezadrživo, a De Bruyne je najveći razlog.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Zašto je sada dominantan?

Već smo pisali o tome kako je ove sezone kod Guardiole dobio i više slobode nego što je prethodno imao te je tako pronašao najbolju verziju samog sebe. Kako za Belgiju čini isto te s obzirom na njegovu razinu dominacije u svim ključnim kategorijama, ovo bi doista mogla biti legendarna sezona za belgijskog majstora.

Najbolji dodavač: Toni Kroos, Real Madrid

Real Madrid ove sezone često djeluje neuvjerljivo, ali to nikako nije Kroosova krivnja. U svim kategorijama koje se tiču dodavanja - bilo ukupne brojke ili efikasnost - Toni Kroos spada među top 5 igrača u ligama Petice. Kratka dodavanja i ona duga, ona po tlu i prebačena, na protivničkoj i na vlastitoj polovici, ništa za njega ne predstavlja problem. Kako je Luka Modrić više ozlijeđen nego spreman, Kroos je ove sezone morao preuzeti i dodatnu odgovornost u veznom redu. Iako se Modrićev nedostatak primijeti, njemački je maestro opravdao sve pohvale na svoj račun.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Zašto je sada dominantan?

Kroos je najbolji dodavač, ali nije dominantan kao što je primjerice De Bruyne što se kreacije u posljednjoj trećini tiče. Dani Parejo, Ever Banega ili Marco Verratti također pariraju ovom sjajnom Nijemcu, ali kao što to biva već nekoliko sezona, samo je Kroos onaj koji je u svim dodavačkim kategorijama u samom vrhu. Razlog je jednostavan; jedini je koji sve vrste dodavanja - kratka i duga, lijevom i desnom, po tlu i po zraku - odrađuje gotovo pa savršeno.

Najbolji 1 na 1: Nabil Fekir, Betis

Godinama je u ovoj kategoriji na snazi bilo rivalstvo Messija, Hazarda i Neymara, ali ozljede, umor i nespremnost promijenili su odnos snaga na početku ove sezone. Nije pošteno izostaviti ni Wilfreda Zahu, koji zapravo dijeli prvo mjesto s Fekirom, kako po tome koliko često bira individualna rješenja tako i po uspješnosti. Nabil Fekir je ipak koračić ispred; drugi je po uspješnim driblinzima iza Zahe, ali je zato izborio najviše prekršaja te je efikasniji u duelima za gotovo 10 posto, što je golema razlika.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Zašto je sada dominantan?

Betis je napadački iznimno atraktivna ekipa, a Fekir ima dozvolu prema naprijed činiti što želi. Pogodovao mu je prelazak u Španjolsku, gdje braniči ne idu do te mjere u kost kao što to čine u Ligue 1. Sustav igre je kao stvoren za njega, a Fekir je ove sezone individualno najopasniji igrač u ligama Petice.

Najbolji oduzimač lopti: Wilfred Ndidi, Leicester City

Ono što je za Leicester u šampionskoj sezoni 2015./16. bio N’Golo Kante, sada je postao Wilfred Ndidi. Bivši igrač Genka, kluba iz kojeg je potekao i De Bruyne, uvjerljivo je prvi na vrhu ljestvice oduzetih lopti, bilo kroz startove ili presijecanja. Toliko je dobar da su njegove brojke potpuno usporedive s onim što je tada činio Kante, iako njihova konstitucija nije usporediva, pošto je Ndidi gotovo 15 centimetara viši. Međutim, kada su u pitanju agresivnost, napadanje protivničke linije i oduzimanje lopte, Kante i Ndidi kao da su braća blizanci po stilu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Zašto je sada dominantan?

Za početak, potpuno se afirmirao kao jedan od najboljih defenzivnih veznih u Premier ligi, za što mu je bilo potrebno vremena. No vjerojatno je važniji od toga sustav Brendana Rodgersa, koji je za njegove kvalitete posložen savršeno, a o čemu smo već pisali. Ndidi je prava napast za protivničke vezne igrače, a teško da će se to do kraja sezone promijeniti.

Najbolji duel-igrač: Bruno Alves, Parma

Doista je nevjerojatno kako je ovaj portugalski veteran uvjerljivo najuspješniji duel-igrač u ligama Petice. Nije čak ni do toga da je on na prvom mjestu koliko do toga da je čak velikih sedam posto ispred drugoplasiranog Niklasa Sulea. Na nesreću za Parmu, portugalski je veteran, koji će uskoro navršiti 38 godina, sada ozlijeđen pa ostaje da vidimo kako će se snaći bez njega.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Zašto je sada dominantan?

Razlog je jedan i on je vrlo očit - sustav igre njegove momčadi. Bruno Alves igra vrlo povučeno i blizu vlastitom vrataru, čime veliku većinu njegovih duela čine oni u zraku. U tom je elementu igre duž cijele karijere bio dominantan igrač, a ove je sezone u Italiji samo nastavio. Kada bi morao igrati dalje od vlastitog gola, u sustavu gdje bi do izražaja došao njegov nedostatak brzine, brojke bi mu značajno opale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.