SHNL je vodeća liga Europe u jednoj kategoriji

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

CIES Football Observatory je istraživačka grupa unutar Međunarodnog centra za sportske studije smještenog u Neuchatelu, u Švicarskoj. CIES je specijaliziran za statističku analizu nogometa i na tjednoj bazi donosi zanimljive podatke o igračima, klubovima i reprezentacijama. Ovaj tjedan su objavili podatke svojih partnera StatsPerforma i Wyscouta o broju kartona, prekršaja i vremena nadoknada izmjerenih tijekom prošle godine za 31 najbolju ligu pod okriljem UEFA-e.

Istraživanje obuhvaća razdoblje od 20. veljače 2023. do 20. veljače 2024. godine te je u tom vremenu odigrano 185 utakmica u SuperSport HNL-u, a naša domaća liga je vodeća u Europi u jednoj kategoriji. Naime, u SHNL-u je dodijeljeno najmanje crvenih kartona po utakmici od sve 31 prve lige u istraživanju.

Dinamo i Osijek bez crvenih kartona

U prosjeku to iznosi 0.11 crvenih kartona po utakmici, a našu ligu slijede slovenska i švedska s 0.12 crvenih po utakmici te danska i slovačka liga s 0.14 crvenih kartona po utakmici. Najgrublje europske lige su portugalska sa skoro četiri puta više crvenih od SHNL-a, tj. 0.37 crvenih po utakmici, a slijede je ukrajinska s 0.35 crvenih i španjolska La Liga s 0.31 crvenim kartonom po utakmici.

Zanimljivo je pogledati popis crvenih kartona po klubovima u SHNL-u za navedeno razdoblje. Istra je zaradila uvjerljivo najviše crvenih kartona, njih čak osam, što je dvostruko više od prvog pratitelja Gorice. Od klubova koji trenutno sudjeluju u ligi, jedini bez dodijeljenih crvenih kartona su Dinamo i Osijek.

Grafika: Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.