regija

Siniša Mihajlović dao je izjavu o Hrvatskoj koja će odjeknuti

Foto: Guliver image

SINIŠA MIHAJLOVIĆ u razgovoru s novinarom Pierom Chiambrettijem u emisiji Tiki-taka govorio je o mnogobrojnim događajima iz svog života i autobiografiji koju je stvarao dok se borio s leukemijom. Kazao je da se naučio strpljenju i uživanju u malim stvarima. Trener Bologne, dakako, govorio je i o nogometu iz perspektive tipa koji nakon teške osobne krize kreće u nove bitke. 

Mihajlović u tim razgovorima i promišljanjima često spominje Hrvatsku. Rođen je u Vukovaru, a u tamošnjem Borovu započeo je nogometni put.

Iako u medijima često dominiraju poruke koje sa sigurne udaljenosti razmjenjuje s Igorom Štimcem zbog događaja na zadnjoj utakmici Kupa Jugoslavije 1991. godine, Mihajlović često s velikim simpatijama govori o Hrvatskoj.

Novinaru emisije Tiki-taka priznao je da će na Euru uskoro navijati za reprezentaciju Hrvatske i potvrdio da odvaja momčad od pojedinaca i zaobilazi Štimčevu retoriku.

Ratno finale Kupa 

Podsjetimo, samo 12 dana nakon masakra 12 hrvatskih policajaca u Borovom Selu Zvezda je pala protiv Hajduka na Marakani, a za pobjedu je zabio Alen Bokšić. Hajduk je jedva pristao otići na utakmicu i bojkotirao je himnu Hej Slaveni. Štimac i Mihajlović završili su meč s crvenim kartonima, nisu se prestajali udarati tijekom utakmice. Ante Miše uletio je i za kosu odvukao Mihajlovića preko terena. Nedavno je u velikom intervjuu za Gazzettu, reagirajući na istup Igora Štimca u Index studiju o skandiranjima "Ubij Srbina" na stadionima po Hrvatskoj, Mihajlović ponovio kako mu je Štimac na toj utakmici prijetio da će mu zaklati obitelj u Borovom Selu. 

Štimac i Mihajlović susreli su se u kvalifikacijama za SP u Brazilu, Štimac je bio na klupi Hrvatske, a Mihajlović izbornik Srbije. Za potrebe fotografiranja i europske slike rukovali su se pred kamerama i laskali jedan drugome na presici.

Štimac je u Index studiju nedavno kazao: 

"Ne, nije istina da sam Siniši spominjao pokolj roditelja. Sukob je počeo njegovim pogibeljnim startovima, ne samo na meni. Osobno se nikad nisam pomirio s njim."

Ćiro ga je htio u Dinamu 

Vječni sukob između Mihajlovića i Štimca ne jenjava, ali to ne utječe na odnos Zvezdine legende prema zemlji u kojoj je dio njegovih korijena.

Sa 17 godina Mihajlović je prebačen u prvu momčad Borova, a pozornost je privukao u dresu juniorske reprezentacije SR Hrvatske na međurepubličkim natjecanjima mlađih kategorija. Ćiro Blažević želio ga je dovesti u Dinamo, ali se razočarao ponuđenim stipendijskim ugovorom na pregovorima. Govori se da je i Mirko Jozić imao svoje prste u tome te da je Sinišu nagovarao da dođe u Dinamo jer to može doprinijeti njegovu statusu u juniorskoj reprezentaciji pokojne države. Mihajlović nije bio sa svojom generacijom u Čileu 87. godine, gdje su mu vršnjaci postali prvaci svijeta. On je otišao u Vojvodinu pa uzeo naslov prvaka s Ljupkom Petrovićem.

Oboje su prešli u Zvezdu koja će postati šampion Europe. Iste godine Mihajlović će debitirati za prvu momčad Jugoslavije (1991. godina) u kvalifikacijama za Euro 1992. godine. Ta reprezentacija, koju je vodio Ivica Osim, nije nikamo otišla nakon kvalifikacija. Počeo je rat, reprezentacija je bila pod sankcijama, a više nije imala ni koga predstavljati. U ratu je Mihajlović pomagao Željku Ražnatoviću Arkanu te o tome otvoreno govori.

"Za vrijeme rata sam živio u Italiji, pokušavao sam pomoći koliko sam mogao. Jednom sam kupio Il Messaggero, a na naslovnoj strani bila su tri mrtva momka i pisalo je: 'Žrtve četnika.' Jedan je bio moj prijatelj iz razreda. Srbin. Ali povijest uvijek pišu pobjednici pa je ispalo da smo mi jedini krivci", objasnio je.

Mihajlovića za '91. ipak vežu neke od najljepših uspomena u karijeri.

"U europskim natjecanjima navijam za Zvezdu, to je moj najdraži klub. Na klupi je Stanković, moj mali brat koji je zakomplicirao život Milanu."

Na pitanje o Europskom prvenstvu nije se ustručavao Talijanima reći da dio njegove podrške ide Hrvatskoj.

"Mancinijeva Italija? Zbog njega sam postao trener. Nemam zlatnu kuglu, ali nadam se da može osvojiti turnir. S obzirom na to da na Euru nema Srbije, navijat ću za Italiju i malo za Hrvatsku", kazao je u TV-showu, a njegove izjave prenijeli su svi vodeći mediji Italije.

Osvrnuo se i na Interov pohod na naslov prvaka. 

"Nije gotovo, ali Inter je najbliže Scudettu", tvrdi Mihajlović. 

Što se njegove Bologne tiče, Mihajlović bi u ekipi rado vidio Zlatana Ibrahimovića.

"Razlika između Milana danas i nekad je u Ibrahimoviću. Da imam Ibrahimovića, sad bismo igrali u Europi. Da sam mu ja trener, ne bih imao problem s tim da nastupa na festivalu u San Remu. Ako trenira dobro, neka ide", poručio je 51-godišnji srpski trener. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.