zeko - biografija velimira zajeca

Sir Alex Ferguson čuvao je medicu s Korčule samo da počasti Zajeca prije utakmice

Foto: EPA, Zarko Basic/PIXSELL

U OŽUJKU izlazi knjiga Zeko - biografija Velimira Zajeca autora Sanjina Španovića, koji je kroz godinu dana razgovarao s više od 90 sugovornika iz svih razdoblja karijere jedne od najvećih Dinamovih legendi. Tim povodom u suradnji s izdavačkom kućom Studio Moderna ovih tjedana objavljujemo ulomke iz biografije, za čiju se narudžbu zainteresirani mogu predbilježiti na stranici www.zajec5.com.

U šestom ulomku Zajec se prisjeća svog vremena u Premier ligi te odnosa s trenerskim legendama sir Alexom Fergusonom i Joseom Mourinhom, koji su ga oduševili.

DOLASKOM u Portsmouth Zajec će u svijetu najvišeg ranga engleske nogometne lige upoznati i najveće svjetske zvijezde, prvo legendarnog Georgea Besta koji je tamo bio počasni član kluba. 

"Čuj, Best, to je bila klasika. Već je tada bio u svom stanju cuge, ali je bio faca. Nije se miješao u nogometni dio, ali je bio posvuda oko kluba. Dolazio je na svaku utakmicu, družio se s ljudima i bio je velika faca u tom engleskom nogometnom svijetu", kaže Zajec.

Na večeri s Mourinhom

Ono što ga je posebno iznenadilo je bio međusobni odnos trenera u Engleskoj. S Joseom Mourinhom već je imao susret prije dvije godine u Portu nakon pobjede Panathinaikosa u četvrtfinalu kupa UEFA-e. 

"On me poslije utakmice protiv Chelsea pozvao na večeru. To su takvi odnosi među tim trenerima, super kvalitetni. Na toj večeri uopće nije bio bahat kakav je u javnosti, bio je potpuno prijateljski nastrojen, razgovarali smo o svemu, o njemu kao njemu, njegovom životu i životnoj filozofiji, o igračima", kaže Zajec.

Ferguson mu kucao u svlačionicu i počastio ga medicom

I dok ga je Mourinho počastio večerom, najveći trener novijeg doba u Engleskoj, sir Alex Ferguson natočio mu je na Old Traffordu - hrvatsku medicu.

"Igrali smo protiv Manchester Uniteda i prije utakmice ja vodim zadnji dogovor sa svojom momčadi kad meni netko kuca na vrata svlačionice. Ja samo što ne poludim, kad ono na vratima Alex Ferguson. Kaže on meni da kad završim da dođem malo do njega u ured. Mi svi naelektrizirani, igramo protiv Manchester Uniteda, a on laganica, opušten.

Otišao ja do njega, a on meni toči hrvatsku medicu. Kao, da nazdravimo za dobar meč. 'Good luck drink', tako je on to nazvao. Bio je ljeto prije u Hrvatskoj, oko Korčule negdje i onda su mu poklonili tu medicu i kaže čuvao je nešto i za mene. I mi se tamo zapričali, on mi pričao kako mu se svidjela Hrvatska, pričali o nogometu, vremenu", govori Zajec.

Dovođenje igrača bez odštete za Engleze je bila sramota

Na kraju je Manchester United pobijedio 2:1, kasnim golom pred kraj utakmice. Na golu Portsmoutha je bio grčki vratar Kostas Chalkias kojeg je Zajec doveo upravo iz Panathinaikosa.

"To pričam da dočaram tadašnje razmišljanje Engleza o nogometu. Chalkias je bio golman na Euru 2004. godine kada su bili prvaci Europe. Rezervni golman. A u Panathinaikosu, treći golman. I Yannis, kao glavni u klubu, ga se htio riješiti i ja sam to znao i htio sam ga dovesti. Na kraju sam ga mogao dovesti besplatno, bez odštete.

A Mandarić i Englezi meni da ne mogu uzeti igrača bez da ga se nešto ne plati klubu. Ja gledam, nije mi jasno. Jednostavno, za engleski klub je tada bila sramota da uzmu igrača bez odštete i na kraju su nešto i platili Panathinaikosu", prepričava Zajec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.