TRANSFERI

Slavni premierligaš okuplja atomski napad za lov na najbolje

Foto: Getty Images

EVERTON je za ovaj prijelazni rok svom menadžeru Marcu Silvi dao golem budžet za pojačanja kako bi u sljedećoj sezoni pokušao sustići najbolja četiri kluba u Premiershipu.

Prošle sezone drugi klub Liverpoola u pojačanja je uložio oko 80 milijuna funti, a doveo je Richarlisona, Lucasa Dignea i Yerryja Minu. Sada ima višestruko veći budžet za koji se nagađa da se kreće oko 250 milijuna eura, što zvuči prilično nevjerojatno, ali i impresivno. 

Momčad iz Liverpoola ovog je ljeta već od Barcelone otkupila Portugalca Andrea Gomesa za 25 milijuna eura. Gomes je prošlu sezonu proveo na posudbi iz Barcelone i impresionirao na Goodison Parku, a to je bilo dovoljno da Everton trajno osigura njegove usluge. 

Promjena u zadnjoj liniji

Osim pojačanja u vezi, Evertonu treba i stoper. Kurt Zouma vratio se u Chelsea, a Philu Jagielki nije produljen ugovor. Tako je Everton krenuo s Arsenalom u utrku za potpis Djenea Dakonama iz Getafea koji bi također trebao koštati oko 30 milijuna eura. 

S Gomesom je upotpunjena vezna linija pa se očekuje da će najveće promjene momčad Evertona doživjeti u napadu, za koji se spremaju velika ulaganja. 

Prije tjedan dana engleski mediji raspisali su se o tome da Diego Costa pregovara s Evertonom, a nekoliko dana kasnije stigla je vijest da se Silva uključio u utrku za traženog igrača Lillea Nicolasa Pepea. Drugi strijelac francuskog prvenstva ima strašnu sezonu iza sebe, stoga su i potraživanja paprena. 

Osim Evertona, interes za Pepea pokazali su Arsenal, Liverpool i Bayern, koji je navodno danas i poslao ponudu od 75 milijuna eura, ali nije poznato je li Lille to prihvatio. Jasno je, dakle, da bi Pepe bio uvjerljivo najskuplje pojačanje Evertona u povijesti, ali i da će momčad iz Liverpoola jako teško doći do njegova potpisa. Ipak, još ih ne treba otpisati, sve je moguće do kraja prijelaznog roka. 

Nekoliko opcija za napad

Silva osim toga želi ljevaka na poziciji desnokrilnog napadača, a Pepe nije trenutačno jedini kandidat. Razmišlja o nekoliko imena, a najveće želje su mu Ajaxov David Neres i Barcin Malcom. Zvijezda nizozemskog prvaka košta prihvatljivih 40 milijuna eura, ali čini se da će još godinu dana ostati u Amsterdamu, a Malcom želi otići iz Barcelone i koštao bi oko 30 milijuna eura. Ako sve tri opcije propadnu, Everton će se okrenuti Bertrandu Traoreu iz Lyona. 

Centralni napadač u sljedećoj sezoni trebao bi biti Diego Costa, koji ima iskustvo igranja u Premiershipu jer je ranije nastupao za Chelsea. Engleski mediji pisali su i o njegovom mogućem transferu u Wolverhampton, ali Everton se zasad čini kao realnija opcija. Iznos potencijalne odštete nije poznat, ali sigurno je da bi ona bila u skladu s onim što je prihvatljivo za klub s Goodison Parka. 

Još jedna opcija za vrh napada je Juventusov Moise Kean. Talijanski reprezentativac je puno mlađi od Coste, a talijanski mediji navode da mu je dojadilo sjediti na klupi Stare dame i da bi bio spreman prihvatiti ozbiljniju ulogu. On bi Everton mogao koštati oko 35 milijuna eura. 

Prošle sezone Everton je pokazao da se može nositi s najboljima, slavili su redom protiv Manchester Uniteda, Arsenala i Chelseaja, a bodove su uzimali i Liverpoolu i Tottenhamu. Vjeruju da bi s dodatnim ulaganjima u momčad mogli ozbiljno zaprijetiti najboljima. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.