euro 2020

Španjolci imaju ogroman problem pred Hrvatsku

Foto: REUTERS/Marcelo Del Poz

ŠPANJOLSKA sutra od 18 sati igra najvažniju utakmicu posljednjih godina, osminu finala Eura protiv Hrvatske. Pred ključni meč bori se s velikim problemom.

Pred Hrvatsku svi intenzivno vježbaju pucanje penala, čak i golmani

Ne zna se, naime, je li Španjolska gora prilikom obrana ili izvođenja penala, a čeka je meč nokaut-runde koji bi lako moglo odlučiti izvođenje jedanaesteraca. Zato Španjolci, prema pisanju njihovih medija, prije Hrvatske intenzivno vježbaju penale, a zanimljivo je što izbornik Luis Enrique inzistira na tome da ih pucaju i vratari.

Razumljivo je i zašto. David de Gea, koji je zbog očajne forme izgubio mjesto prvog golmana Furije, u nedavnom je finalu Europa lige protiv Villarreala izveo penal i promašio ga, a njegov Manchester United je izgubio.

De Gea nije pogodio ključni penal, ali ništa bolji nisu ni Morata, Moreno, Ramos ili Ruiz

Međutim, De Geini suigrači iz reprezentacije su još gori izvođači penala. Španjolski reprezentativci promašili su svih pet posljednjih penala, od toga četiri na službenim natjecateljskim utakmicama - dva u Ligi nacija te već dva u prve tri utakmice na Euru.

Gerard Moreno je pogodio stativu protiv Poljske, a Alvaru Morati je protiv Slovačke udarac obranio golman. Abelu Ruizu golman Litve obranio je penal u posljednjoj provjeri prije Eura. Još ranije je Sergio Ramos promašio dva jedanaesterca zaredom.

Isti igrač nije uspio pogoditi ni na prošlom Euru i to baš protiv Hrvatske. Španjolskoj legendi tada je obranio Danijel Subašić, koji je dvije godine kasnije ušao u povijest po uspješnosti obrana penala na SP-u.

Specijalisti za nebranjenje i nezabijanje penala

Španjolci su pak postali specijalisti za promašivanje i primanje penala. Spomenuti De Gea, koji u maratonu jedanaesteraca protiv Villarreala nije uspio obraniti nijedan od 11 penala u raspucavanju, tako nije obranio čak 40 penala zaredom za klub i reprezentaciju. Statističari su izračunali kako su šanse da se to dogodi golmanu mizernih 0.006 posto. 

SofaScore ističe da je De Gea posljednji penal obranio u listopadu 2015. protiv CSKA Moskve. Nakon toga mu je u natjecateljskim utakmicama, uključujući i produžetke, pucano 25 kaznenih udaraca i nije obranio nijedan. Šansa za tako porazan skor golmana je samo 0.1 posto. Napominjemo da u njihovu statistiku De Gee te priloženu grafiku nisu uvršteni penali koje je neuspješno branio u prijateljskim utakmicama te prilikom raspucavanja. 

Smijenio je De Geu na golu Španjolske. U odnosu na njega nesavladiv je iz penala

De Geu je na golu Španjolske zamijenio Unai Simon. Vratar Athletica je do sada u seniorskoj karijeri, također ne računajući prijateljske utakmice i raspucavanja, 18 puta imao priliku obraniti penal. To mu je uspjelo četiri puta. U odnosu na De Geu ispada "Subašić".

Da Sergio Ramos nije ozlijeđen, bio bi na Euru te bi izvodio penale iako je dva posljednja za Španjolsku promašio. Kako ga nema, Luis Enrique je odredio četiri zamjenska pucača, i to ovim redom: Moreno, Morata, Sergio Busquets i Koke.

Prva dvojica od četvorice s popisa pucača su promašila na Euru. Evo tko slijedi protiv Hrvatske

Prva dvojica su na Euru promašili svoje pokušaje s 11 metara. Onaj koji slijedi na popisu ovako to komentira: "Znamo tko je na popisu i kojim redoslijedom. Imamo dobre izvođače penala, samo što smo trenutno u lošem nizu."

Ako Španjolska dobije penal protiv Hrvatske, možda Busquets i ne stigne prekinuti taj niz. Morata je, naime, rekao da jedva čeka opet pucati jedanaesterac. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.