Ivan Javorčić

Splitski trener nastavio munjevit uspon. U novom klubu borit će se za Serie A

Foto: EPA-EFE

SPLIĆANIN Ivan Javorčić službeno je potvrđen kao novi trener Venezije. Javorčić je s klubom koji je prošle sezone ispao iz Serie A potpisao trogodišnji ugovor, čime je nastavio svoj streloviti profesionalni uspon. Javorčić je 43-godišnjak koji je većinu života proveo u Italiji.

Kao igrač potekao je u RNK Splitu odakle je vrlo rano otišao u Bresciu, u kojoj je igrao Serie A s legendarnim igračima poput Andree Pirla i Roberta Baggia. Njegovu karijeru na terenu značajno su skratile i ograničile ozljede pa se vrlo rano usmjerio u trenerske vode. 

Neko vrijemo proveo je radeći u omladinskom  pogonu Brescie, a njegov trenerski uspon započeo je u Pro Patriji, klubu koji je preuzeo kao četvrtoligaša. S njima je 2020. osvojio Serie D pa je nakon toga prešao u Südtirol, klub njemačke nacionalne manjine u Serie C.

S njim je odmah osvojio naslov, uz nestvarnih devet primljenih golova u 38 kola, što je prošle sezone bio najbolji defenzivni učinak neke momčadi u svim profesionalnim europskim ligama. Nakon dvije uzastopne titule u Serie D i Serie C, Javorčić je sada preuzeo klub koji će se boriti za povratak u Serie A.

Prošle sezone je uslijed borbe za naslov sa Sudtirolom dao intervju za Index u kojem je pričao o svom igračkom i trenerskom iskustvu u Italiji. Tada je rekao kako mu je treniranje u Serie A više "san nego ambicija", a samo nekoliko mjeseci kasnije djeluje već značajno bliže tom snu.