NHL

Štenac ima svoj ured, ulazi u svlačionicu i vodi St. Louis prema naslovu prvaka

Foto: screenshot

MOŽDA ste Barclaya vidjeli u njegovom debiju na domaćem terenu u prosincu. Tada je ovaj žuti labrador retriver imao samo tri mjeseca. Veselo je skakutao oko leda dok je St. Louis Blues trenirao, hvatao je i grizao palicu Braydena Schenna, nosio pak u zubima i klizao se po ledu, budući da nije imao odgovarajuću obuću. Ili ste ga možda vidjeli u vijestima (našao se na SportsCenteru, CNN-u, Fox Newsu, TSN-u i TMZ-u). Ili ste ga možda počeli pratiti na Instagramu (njegov profil @stlouisbluespup ima više od 65.000 pratitelja). Ili ste ga vidjeli kako se mazi s bivšim igračem Bluesa Bobbyjem Plagerom ili se baca u krilo NBC-jevog komentatora Doca Emricka, piše ESPN.

>>>Stanley Cup: Boston spasio meč loptu i izborio sedmu utakmicu

Ili možda o njemu još ne znate ništa. U tom slučaju, upoznajte momka za kojeg kažu da je St. Louis Bluesu donio sreću u povijesnoj sezoni u kojoj je nakon 49 godina ponovno izborio finale Stanley Cupa. Cinici bi se mogli zapitati nije li Barclay samo marketinški trik. Uostalom, u prosincu je Blues bio na dnu, unatoč visokim očekivanjima potonuo je na posljednje mjesto u NHL-u (ali je potom potpuno preokrenuo situaciju i došao sve do finala). No Blues je odlučio posvojiti Barclaya prije početka sezone. On je stigao radi više svrhe.

Barclay je rođen u rujnu i došao je u Blues kad su mu bila tri mjeseca. Odakle ideja da se pas priključi momčadi? Ideja je došla od sestre klupskog TV komentatora Johna Kellyja, koja uzgaja štence. Ona je vidjela da su New York Rangersi uzeli psa, koji će naposljetku raditi s osobama s autizmom.

"Mi smo organizacija koja se voli posvetiti svemu", rekao je Randy Girsch, klupski dopredsjednik za partnerstvo sa zajednicom, te ujedno i sretnik koji Barclaya svaki dan vodi kući. U međuvremenu su pse u klub doveli New York Islanders, Ottawa Senators i Montreal Canadiens.

Blues je pristao biti odgajatelj štenadi za Duo, neprofitnu organizaciju u St. Louisu koja obučava pse. Od trenutka rođenja, Barclay je 24 sata dnevno s ljudima. Duo jednom tjedno pruža pomoć u obuci, ali ostalo vrijeme njim se bave klupski zaposlenici. "Naša je glavna zadaća prilagoditi Barclaya na sve društvene situacije. Moramo se pobrinuti da se dobro osjeća s ljudima", kaže Girsch.

Barclay je ime dobio u navijačkoj anketi, prema bivšem treneru i igraču Bluesa Barclayu Plageru. U klubu će ostati 18 mjeseci prije nego što završi obuku.

Ovisno o njegovom temperamentu, radit će s osobama s invaliditetom ili služiti kao sudski pas, odnosno satima sjediti s djecom koja svjedoče u slučajevima fizičkog, seksualnog ili psihičkog zlostavljanja. Djeca u tim situacijama obično imaju poteškoća u komunikaciji s odraslima, posebice tužiteljima, tako da im nazočnost pasa pomaže. "Psi nikoga ne osuđuju", kaže Girsch.

Kako bi se pripremio za svoju odraslu ulogu, Barclay često hoda po dvorani za vrijeme utakmica. Ako se štene može nositi s okruženjem NHL utakmice, može se nositi s bilo čime. Često ulazi u svlačionicu među igrače. Barclay ima svoj prostor u uredima Bluesa u Enterprise Centeru. Radi se o malom ograđenom prostoru uz Girschov ured. Girsch se već naviknuo na neočekivane goste tijekom dana. Barclay je obično vrlo poslušan, ne razbacuje smeće i ne ponaša se neodgojeno, no ima naviku jesti biljke.

Igrači Bluesa su zadovoljni što sudjeluju u društvenim aktivnostima, ali svjesni su da je i Barclay njima donio mnogo toga zauzvrat.

"Kad imaš loš dan, zaista je dobro vidjeti ga", kaže napadač Ivan Barbašev, a Girsch dodaje: "Kad ga igrači vide, uvijek se zaustave kako bi ga pozdravili. Zaista ga vole."