Što će Jakirović bez Petkovića?

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

DINAMO u četvrtak u 21 sat na Maksimiru igra vrlo važnu utakmicu protiv Viktorije Plzen u 3. kolu Konferencijske lige. Od skupine kojom se nakon ždrijeba trebao prošetati do nokaut-faze Dinamo je u situaciji da bi eventualni kiks protiv Čeha ozbiljno narušio izglede za prolazak skupine.

Dinamu je pobjeda nužna za mir barem u tom natjecanju, ali do nje će morati doći bez svojeg najboljeg igrača Brune Petkovića. On je propustio zadnju utakmicu protiv Gorice i u klubu su se nadali da će biti spreman za Viktoriju ili barem za Lokomotivu. No kako stvari stoje, Petković će propustiti obje te utakmice i neće biti na raspolaganju treneru do kraja studenog. 

Petković obnovio ozljedu

Podsjetimo, Petković je obnovio ozljedu mišića i to na utakmici Hrvatske i Turske kad ga je Zlatko Dalić stavio u igru zadnjih pola sata. Petković je izborniku rekao da može igrati, izrazio je ogromnu želju da nastupi, ali ta odluka se pokazala pogrešnom jer je Petković sad izgubljen na duže vrijeme.

Dinamo je u periodu u kojem će u malo više od tri tjedna odigrati sedam utakmica i u kojem mu je krajnje vrijeme da se nekako izgura do vrha tablice HNL-a i tamo dočeka zimski prijelazni rok kad će mu pojačanja biti i više nego potrebna.

Dinamo je bez Petkovića odigrao pet utakmica ove sezone. Pobijedio je samo Ponikve i Rudeš te izgubio od Hajduka (Petković izašao pred kraj poluvremena), Ballkanija te u subotu od Gorice. U toj utakmici Dinamo je još i dobro igrao, ali je dosta toga promašio i na kraju izgubio zahvaljujući neshvatljivim reakcijama obrane.

I dok je obrana dosta nesigurna u zadnje vrijeme, Dinamov napad protiv iole organiziranijih momčadi bez Petkovića jednostavno ne funkcionira najbolje. Dinamo je naučio igrati s njim kao igračem koji će se spustiti bliže sredini, primiti i zadržati loptu te onda razigravati krilne i ostale igrače.

Drmić prvi izbor

Takav profil igrača nije Josip Drmić, definitivno nije ni Mahir Emreli, a Sandro Kulenović klasični je centarfor koji je ovom Dinamovom načinu igre manje-više beskoristan. Sergej Jakirović će sigurno primarno koristiti Josipa Drmića jer neki prelazak na drugi sustav igre u ovom trenutku sezone jednostavno nije realan.

Veliki Jakirovićev problem je i što mu se lijeva strana napada ugasila. Ozljeda Luke Stojkovića ogroman je problem za Dinamo pa se na lijevom krilu izmjenjuju Gabriel Vidović i Martin Baturina iako ni prvi ni drugi nisu krilni igrači nego igraju više u sredini.

Kad je na terenu Petković, oni još nekako "žive" na krilu jer ih Dinamova devetka zna dobro razigrati, ali bez njega su obojica bezopasni jer ne spadaju među najbrže igrače i lako ih se brani. Ne pomaže ni Robert Ljubičić čiji doprinos napadačkoj igri na poziciji lijevog beka nije ništa bolji nego što je bio onaj Petra Bočkaja ili Bogdana Mihajličenka. Svoj trojici obrana ionako nije jača strana.

Dobre vijesti za Jakirovića su da su se vratili Ristovski i Špikić. Špikić je često bio osporavan, ali je on od svih krilnih igrača "u ponudi" najokomitiji i najopasniji ako ni zbog čega drugog onda zbog svoje brzine. S njim u sastavu Dinamo je ipak nešto teže braniti.

Jakirović neće previše mijenjati

Jakirović je bio vrlo nezadovoljan pristupom Gabriela Vidovića protiv Gorice i izvadio ga je na poluvremenu. Jedina treća opcija koju ima na krilu je Antonio Marin koji ove sezone skoro uopće ne igra. Teško da će ga u ovako delikatnom razdoblju Jakirović forsirati pa je realnije da će tu poziciju ipak igrati Vidović koji je na njoj odigrao odlično protiv Slavena i Rudeša.

Mišić i Bulat su u sredini sigurni i oni su najkonstantniji dio Dinamove momčadi ove sezone. Posebno ugodno iznenađenje je Marko Bulat koji igra na vrlo visokom nivou, a uvijek mogu uskočiti Arijan Ademi i Tibor Halilović. I dalje gori pitanje drugog stopera uz Dinu Perića. Bernauer nije taj, Joaquin Sosa je i dalje ogroman upitnik pa će uskočiti Ristovski u većini utakmica.

Ukratko, prevelikih promjena u momčadi neće biti. Drmić i uz njega Emreli morat će izgurati razdoblje bez Petkovića kako god znaju. Nešto se mora konačno pitati i igrače jer svi skupa predobro zarađuju da bi ove sezone toliko utakmica odigrali ispod standarda.

Oni su bili ti koji su stali uz Jakirovića nakon poraza od Ballkanija kad je Dinamov trener dao naslutiti da bi mogao otići. Ne mogu se ni oni više sakrivati iza trenera, i Bišćana i Jakirovića, nego je krajnje vrijeme da se svi skupa trgnu ako ne želi otići u povijesti kao autori jedne od najneuspješnijih sezona u novijoj povijesti kluba.