Strah od "uvijek neugodnih Rusa": Hrvatska traži prekid loše tradicije

DANAŠNJI dvoboj hrvatske i ruske rukometne reprezentacije u trećem kolu skupine A drugi je duel reprezentacija na ovom turniru koje su nastupile u svih devet dosadašnjih Europskih prvenstava, od Portugala 1994. naovamo. U jučerašnjem dvoboju Francuzi i Španjolci (još su jedino Nijemci sudjelovali na svim EP-ima) su remizirali 24:24, a jednako velik ulog (dva vrijedna boda koja prenose u daljnju fazu natjecanja) nosit će i sudar Červarovih izabranika i Rusije koja za razliku od naših rukometaša, ima jednu europsku krunu - iz Španjolske 1996.

Uoči svake utakmice s Rusima rukometni stručnjaci u najavama vrte istu priču: "To je snažna reprezentacija, s deset dvometraša koja može pobijediti svakoga i protiv koje je jako teško igrati". Da ovo nije tek floskula svjedoči podatak koji otkriva kako Hrvatska nikad u povijesti Europskih prvenstava, kao stalni sudionik na svim smotrama, nije uspjela pobijediti Ruse.

U "eri Andreja Lavrova" tri poraza na tri startna Europska prvenstva

Prvi međusobni okršaj na Europskim prvenstvima datira još od 5. lipnja 1994., a tada su u portugalskoj Almadi, zanimljivo, također u okviru skupine A Rusi slavili 21:18. Hrvatska se okitila broncom, a Rusija srebrom poslije teškog poraza od Švedske u finalu (34:21). Dvije godine kasnije u Španjolskoj su Rusi otišli do kraja zatvorivši našoj reprezentaciji pobjedom 28:21 u posljednjem kolu natjecanja po skupinama vrata polufinala, a Hrvatska se morala zadovoljiti petim mjestom.

U predvečerje Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 3. lipnja 1998. Hrvatska (EP okončala kao osma reprezentacija) je protiv Rusije doživjela pravu katastrofu - od kasnije četvrtoplasirane reprezentacije turnira naši su zaleđeni na minus 15, bilo je 29:14. Na EP-u 2000. godine, Hrvatska je natjecanje kojemu je bila domaćin okončala na petom mjestu dok su Rusi, s kojima se nismo susreli na turniru, u finalu u uzbudljivoj završnici poraženi od Švedske golom minusa.

Katastrofalnog nastupa iz Švedske 2002. bolje se ne sjećati obzirom da je naša reprezentacija natjecanje završila na posljednjem, 16. mjestu. Rusi su bili bolji, petoplasirani, ali i to je bilo ispod njihovih očekivanja. Već tada osjećalo se da je ruski rukomet u padu zbog smjene generacija (trend nije promijenjen ni do dan danas). U Sloveniji su 2004. godine večerašnji protivnici remizirali 24:24, u posljednjem kolu druge faze natjecanja čime je Hrvatska uskratila mogućnost Rusima zatvaranja eventualnog kruga u kojemu bi se još našli i Danci. Pogled na konačan redoslijed reprezentacija po završetku prvenstva u Deželi potvrdio je izjednačenost suparnika - Hrvatska je završila četvrta, a Rusija peta.

U Švicarskoj 2006. godine Rusi su u skupini ponovno bili bolji od naše reprezentacije da bi na koncu Hrvatska završila kao četvrta, a Rusija kao šesta momčad Europskog prvenstva. S posljednjeg EP-a, otprije dvije godine u Norveškoj Hrvatska brani srebro. Rusi su na istom natjecanju bili užasno loši, a već su u prvom krugu završili svoj nastup obzirom da su od Crne Gore, s kojom su remizirali, imali lošiju gol-razliku. Stoga se, dakako, naši rukometaši nisu ni susreli s njima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.