Sudac derbija je bio očajan. Skoro sve diskutabilne odluke su išle na stranu Dinama

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

NISAM zagovornik teorije da suci nekoga namjerno oštećuju, nego smatram da su jednostavno loši, a ljudi koji im drže leđa pozitivnim ocjenama njihovog rada su u svojim karijerama sudili podjednako loše. Nitko ne vjeruje da imaju ozbiljne namjere raditi na tome da suđenje bude bolje, nego svi smatraju da su isključivo usmjereni na održavanje svojih pozicija.

Kad komentiram suđenje, posebno sam oprezan s ocjenom suđenja na Hajdukovim utakmicama jer tu sam najpristraniji pa često pitam svoje kolege i prijatelje što oni misle jer mislim da su objektivniji od mene. I sada sam nakon derbija Hajduka i Dinama (1:0) napravio isto i uzeo u obzir sve rečeno. 

Pogledao sam utakmicu još jednom i decidirano ću napisati sljedeće: Igor Pajač je sudio očajno i u normalnoj ligi bi zaslužio hlađenje od nekoliko mjeseci.

"Bio je loš. Mene to nervira i nitko to ne smije reći. Na 50-50 svaka je njihova. Naš svaki faul je žuti karton. Gledao sam utakmicu Tottenham - Liverpool. Sudac je pogriješio, ali su se ispričali. Volio bih da tako i ovdje kažu, ali to se neće dogoditi'', poručio je Hajdukov trener Ivan Leko nakon susreta.

Uopće neću prolaziti situaciju po situaciju jer to nema smisla. I ponovo ću istaknuti da ne vjerujem da Pajač na Poljud dolazi pokrasti nekoga, ali ne može me nitko uvjeriti da svaka 50-50 odluka nije otišla u korist Dinama. Kriterij za obje ekipe nije bio isti, ni blizu. 

Isto tako me nitko ne može uvjeriti da je normalno da četiri igrača okruže suca, a žuti za prigovor dobije samo igrač u bijelom dresu. Isto nije normalno zaustavljati igru jer jedna ekipa pije vodu kao što prošli vikend nije bilo normalno da se čeka igrača da zaveže kopačku prije nego što se dozvoli nastavak akcije. Sjetite se Joška Gvardiola i Ante Rebića u reprezentaciji i što su normalni suci radili u situacijama kada su oni pili vodu ili vezali kopačke. Ništa, primili smo golove u obje te utakmice, kao što smo i trebali.

Nije normalno što suparnici i suci rade Livaji

Posebno nije normalno da je legitimna taktika za zaustavljanje Marka Livaje u HNL-u da ga jednostavno zagrliš na centru ili s leđa udariš u butinu. To se dozvoljava svima, a fokus javnosti se pali u trenutku kad se on obrati sucu i pokaže da je "problematičan". Da se razumijemo, suci to dozvoljavaju i da se radi Bruni Petkoviću, ali u debelo manjoj mjeri. Umjesto da suci štite najbolje igrače u ligi, oni dozvoljavaju popularno "mesarenje", što direktno utječe na kvalitetu igre.

Cijelu baladu na derbiju je Pajač završio tako da je ušao u tešku kompenzaciju i produljio utakmicu samo šest minuta, od čega se valjda dvije minute uopće nije igralo. Budi faca do kraja i produlji to 12 minuta. Ako si uvjeren u kvalitetu svog suđenja, nemoj ostaviti dojam da jedva čekaš pobjeći s terena.

Onima kojima je suđenje bilo dobro jer "sudac nije ništa kardinalno pogriješio" poručujem da jednostavno ne razumiju nogomet. Ako netko, naprimjer, Rudešu ili Istri protiv boljeg suparnika ukrade dva-tri slobodna udarca na 30 metara ili prekine dvije-tri kontre zbog nekog "faula", to je sasvim dovoljno da se slomi utakmica. To je ono zbog čega igrači gube živce, uz neujednačen kriterij koji je konstanta u ligi. A javnost nakon utakmice bude fokusirana samo na ponašanje igrača, što je duboko nepošteno.

Kada ćemo dobiti suca na razini derbija?

Često se priča da igra u derbijima nije na razini tako velike utakmice. Ja se pitam kad ćemo dobiti suce koji će biti na razini derbija i time pokazati poštovanje prema igračima, trenerima, klubovima i navijačima tih klubova? Vjerojatno nikad.

Zapravo lažem, Ivan Bebek je bio taj. On je savršeno sudio "pepelitos" derbi 2009. godine (Hajduk - Dinamo 2:0) i trebalo ga je lansirati u orbitu. Umjesto toga ga je Zdravko Mamić izvrijeđao javno i maknuo od derbija sljedeće dvije godine te mu time usporio, a možda na neki način i uništio karijeru u odnosu na to što je trebala biti po talentu.

Krajnje je vrijeme da se skine stigma s komentiranja suđenja u Hrvatskoj. Ako možemo kritizirati igrače, trenere, sportske direktore, uprave, pa i navijače, onda ne smije biti nikakvih problema u tome da se i suđenje promatra na jednak način. Ako kritike nisu dozvoljene, a očite pogreške se guraju pod tepih, onda nikada neće biti pomaka.

Ako se u Francuskoj nakon utakmice u TV emisijama pušta VAR-komunikacija, a u Njemačkoj trener momčadi i sudac javno pred kamerama gospodski raspravljaju o crvenom kartonu koji je dosuđen, onda ne vidim nikakav problem da takvu veću transparentnost vidimo i kod nas. Dajte nam uživo VAR-komunikaciju i dajte nam izjave sudaca nakon utakmica. Povećajte transparentnost i otklonite sumnje, ako vam je u interesu povećanje općeg povjerenja u suce. Ovako ćemo se još godinama vrtjeti u krug.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.