Suze, prsten i optužbe za kriminal: Priča o Zadrovom NBA prvaku

Foto: EPA-EFE

DRUGI put u povijesti dogodilo se da je NBA prvak došao igrati profesionalnu košarku u Hrvatsku. Glen Davis novi je centar Zadra, potpisao je ugovor na jednu sezonu i pridružit će se momčadi sredinom tjedna.

Samo najveći košarkaški fanatici sjećaju se Mikea Smreka, čovjeka koji je igrao u ekipi showtime Lakersa na kraju osamdesetih te ponajviše zahvaljujući Magicu Johnsonu i Kareemu Abdulu-Jabbaru, pokupio dva naslova 1987. i 1988. Smrek je karijeru završio kao igrač Splita u sezoni 1996./97., a iako je osvojio jedan naslov više, karijera mu se ne može mjeriti s onom Glena Davisa.

Tko je Glen Davis?

Popularni Big Baby osvojio je naslov 2008. s Boston Celticsima, a te sezone je i započeo profesionalnu karijeru. Bila je to legendarna ekipa najtrofejnije franšize NBA lige koju je predvodio trojac Paul Pierce, Ray Allen i Kevin Garnett, ali igralo je tu još dosta španera. Rajon Rondo, James Posey, Eddie House i Sam Casell samo su neki od njih, a ono što je impresivno jest to što se Davis uspio izboriti za minutažu pored ovakvih igrača iako je bio igrač prve godine. 

U finalu nije igrao puno, prosječno je bilježio tri poena uz četiri skoka, ali i to je bilo dovoljno da kao 22-godišnjak dobije samopouzdanje koje je prijeko potrebno za stalnu minutažu u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Na početku to gotovo nitko nije očekivao jer je izabran u drugoj rundi drafta od SuperSonicsa koji su ga odmah proslijedili u Boston. Malo igrača izabranih u drugoj rundi uspije dobiti toliko minuta na parketu koliko je Davis dobio već u prvih nekoliko godina.

"Zamislite kada mi emocije toliko luduju pa natrčim na nekoga, a ne osjetim ga"

Već u drugoj sezoni pokazao je rast. S 24 poena bio je najbolji igrač u pobjedi u Memphisu i tada je bilo očito da Big Baby može dugo igrati u NBA-u. U polufinalu istočne konferencije protiv Orlanda dobio je veliku minutažu zbog ozljede Kevina Garnetta, a čak je pogodio šut sa zvukom sirene za izjednačenje serije na 2:2, no Boston je imao previše problema s ozljedama pa je na kraju ispao. Nakon tog šuta dogodio se jedan od mnogih sličnih trenutaka u njegovoj karijeri zbog kojih su ga voljeli navijači svakog kluba u kojem je igrao.

Nakon pogođene lopte sa sirenom, slučajno je u slavlju odgurnuo 12-godišnjaka koji se tada našao na terenu. Naravno, taj čin nije izazvao oduševljenje navijača Celticsa, ali jest njegova isprika nakon tog incidenta:

"Ja sam velik čovjek. Zamislite kada mi emocije toliko luduju pa natrčim na nekoga, a ne osjetim ga. Ako sam ozlijedio dječaka, molim vas da mi oprostite jer mi to nije bila namjera", rekao je Davis nakon utakmice i prije nego što je dječakov otac tražio ispriku za njegovo djelo. 

Te rečenice sažeto prikazuju lik i djelo Big Baby Davisa. Emocija je ono što ga vodi u košarci, svaku utakmicu je uvijek davao sve od sebe i igrao s velikom željom i trudom. Ta emocija bila je očita još kad je kao 9-godišnjak zaradio nadimak Veliko Dijete. 

Već tada je imao krupnu građu. 168 centimetara i 73 kilograma težak Davis bio je prevelik da igra sa svojim vršnjacima pa se morao natjecati protiv starijih košarkaša. Kad se Davis požalio treneru da ga stariji protivnici maltretiraju, on mu je jednostavno odgovorio: "Veliko dijete, prestani plakati!"

Rasplakao se jer ga je trener izvadio iz igre 

A upravo zbog plakanja, mnogi pogrešno misle da je Davis nadimak dobio uslijed jedne situacije na utakmici tijekom njegove prve godine u Bostonu. Naime, za vrijeme timeouta, Kevin Garnett naljutio se na Davisa jer nije do kraja slušao dogovor suigrača pa ga je počastio jezikovom juhom, a to je natjeralo Big Babyja da sjedne na kraj klupe i brizne u plač.

"Nisam plakao zbog Garnetta, nego zato što sam kao rookie (igrač prve godine u NBA ligi) morao izaći iz igre jer sam nešto zabrljao na terenu. Kada ste rookie, ne igrate puno pa nisam želio izaći jer smo vodili u tim trenucima. Jako sam strastven i želio sam pomoći ekipi na terenu", objasnio je pozadinu priče Big Baby 2016. u emisiji TNT kada je gostovao upravo kod Kevina Garnetta. 

Nakon Bostona, 2011. odlazi u Orlando Magic, u kojem je bio jedan od najboljih igrača momčadi, ali ta ekipa nije imala dovoljno talenta da se bori za doigravanje. Ipak, Big Baby je imao dobar ugovor, a 2012. je u prosjeku bilježio i 15,2 poena po susretu.

Posljednja momčad za koju je igrao bila je Los Angeles Clippers 2014. Ondje je igrao za Doca Riversa, trenera Bostonove šampionske momčadi 2008., ali njihov odnos se pomalo raspadao. Tijekom jedne prepirke čuvari su odveli Davisa u svlačionicu kad se naljutio što ga je Rivers poslao na klupu u utakmici protiv Houston Rocketsa. Kasnije ga je Davis u jednom intervjuu nazvao najprecjenjenijim trenerom lige.

Optužbe za distribuciju marihuane i premlaćivanje

Od tada je Big Baby imao prilično buran život, a malo toga je bilo povezano s košarkom. 2016. stavio je košarkašku karijeru na pauzu jer se želio okušati u filmskoj industriji. Spominjalo se režiranje filmova, govorio je da će snimati novi film o legendarnom Pistol Pete Maravichu, ali na kraju od toga nije bilo ništa.

Ove godine pratili su ga i problemi sa zakonom. Dva puta je uhićen, u veljači zbog sumnje na preprodaju marihuane kad je u njegovom posjedu pronađeno 126 grama i kofer koji je sadržavao 90.000 dolara. No druga optužba puno je ozbiljnija. Prije četiri mjeseca navodno je ispred jednog noćnog kluba u Hollywoodu nanio teške tjelesne ozljede muškarcu koji je odmah hospitaliziran. Sada čeka rješenje oba slučaja. 

A čekat će u Zadru. Big Baby četiri godine nije igrao profesionalnu košarku. Zadnji put igrao je BIG3 turnir koji organizira legendarni reper i glumac Ice Cube. Ondje je pomogao svojoj ekipi da stigne do naslova i nije izgledao tako loše u konkurenciji uglavnom umirovljenih košarkaša.

Veliko Dijete, kao što vidimo iz ovih priča, pokazuje veliku količinu emocija na terenu i izvan njega. Ipak, pokaže li i pristup koji je imao tijekom 8 godina provedenih u NBA-u, nema sumnje da će ga navijači Zadra zavoljeti. Uostalom, ima samo 32 godine, znanje i trud su neupitni, ali pitanje je kakvo mu je psihičko stanje. Ako je 100 % unutra, Zadar ima veliko pojačanje za ovu sezonu. Osvojeni NBA naslov i još jedno NBA finale koje je igrao 2010. neprocjenjivo su iskustvo koje može prenijeti ekipi Zadra, od koje se prije početka ove sezone nije puno očekivalo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.