Hajduk ostao bez sportskog direktora

Svi promašaji Saše Bjelanovića

hajduk.hr

BOMBASTIČNO je odjeknula vijest da je Saša Bjelanović podnio ostavku na mjesto sportskog direktora u Hajduku. Posebice ako uzmemo u obzir da Bile sutra čeka jedan od ključnih dvoboja s Osijekom na Poljudu. Međutim, ako samo malo dublje pročačkamo po onome što je bivši igrač Zadra, Varteksa te niza talijanskih (uglavnom drugoligaških) klubova napravio od svibnja 2018., koliko je obnašao funkciju sportskog direktora Hajduka, onda je njegov razlaz s Hajdukom očekivan. Čak i čudi što se nije dogodio prije kad uzmemo u obzir da je Bjelanović bio čak sedmi sportski direktor na Poljudu u posljednjih osam godina.

Jučer se na presici uoči nedjeljnog derbija s Osijekom trener Hajduka Burić požalio na kadrovske probleme i posebno je naglasio da nema napadača.

''U slučaju da se dogodi ozljeda kao Jradiju protiv Gorice ili Eduoku, onda već imamo malo opcija. Igrači kao što je Stanko Jurić ili Hamza su odigrali dobro. Glupo se opravdavati, krpamo se s onim što imamo. Bulos je stigao od prvog dana, on nama nije pojačanje, moramo naći opcije koje imamo. U ovom trenutku mi pravog napadača nemamo, imamo krilne igrače koji pokušavaju neke stvari zatvoriti'', rekao je Burić i ta je izjava jako zanimljiva u kontekstu ostavke Bjelanovića.

Bjelanović je kreator današnjeg Hajduka

Saša Bjelanović je kreator današnjeg Hajduka. Njegov posao je bio birati igrače, prodavati i kupovati te stvarati momčad koja je trebala napasti Dinamo i boriti se za trofeje. U tome nije uspio. Hajduk nema rezultate, ali što je još bolnije po navijače, nema ni igru. Kao šef struke, Bjelanović je najveći krivac za jako loše stanje na Poljudu.

Bjelanović je na funkciji sportskog direktora Hajduka naslijedio Portugalca Marija Branca. Tada je došao kao privremeno rješenje i trebao je otići još prošle sezone, a odmah po dolasku njegov rad je nailazio na brojne kritike navijača. Zamjerali su mu da je dovodio igrače koji su bili sve samo ne pojačanja, no nadživio je nekoliko predsjednika i trenera uglavnom zato što je svlačionicu punio igračima bez odštete.

Doveo 18 igrača, a samo se jedan pokazao kao pojačanje

Ove sezone Hajduk je nakon dugo vremena počeo trošiti za hrvatske prilike ozbiljan novac, no rezultata nema. Štoviše, Hajduk izgleda puno slabije nego na kraju prošle sezone. Bjelanović je ove sezone na prinove potrošio dva milijuna i 250 tisuća eura. Za Davida Čolinu Hajduk je Monacu platio 700 tisuća eura, za Stefana Simića Milanu pola milijuna, koliko je dobio i Slaven Belupo za Ivana Dolčeka. Samuel Edouk je koštao 250 tisuća, a za golmana Posavca Hajduk je platio Palermu 200 tisuća eura. Poljudsku transfernu priču ovog ljeta zatvara Marin Jakoliš, za čije je usluge Hajduk platio Admiri 100 tisuća eura.

Peruanac Buloš je doveden bez odštete, no čovjek je u Split došao ozlijeđen i Burić na njega još nije mogao računati. Bradarić je reprezentativac, došao je na posudbu, ali ni on, baš kao ni svi gore navedeni igrači, još nisu opravdali status pojačanja. Čolina, Dolček i Edouk su krenuli odlično, od njih se puno očekivalo, no kako se Hajdukova igra s vremenom gasila tako su polako nestajali i oni te su se uklopili u Hajdukovo sivilo ove jeseni.

Bjelanović je birao te igrače i jedini on mora snositi odgovornost. U četiri prijelazna roka doveo je čak 18 igrača, a samo se Brazilac Jairo pokazao kao igrač za Hajduk.

Jedan od glavnih aktera slučaja ''Namještanje''

S druge strane, Bjelanović je bio jedan od glavnih aktera afere ''Namještanje'', koja je potresla klub pred sam početak ove sezone i koja je za posljedicu imala odlazak šefa omladinske škole Krešimira Gojuna i početak pada trenera Siniše Oreščanina. Također, DORH je pokrenuo istragu o tom slučaju.

Podsjetimo, Gojun je javno optužio Bjelanovića da je u svibnju nagovarao trenera rezervne momčadi Hajduka Marija Despotovića da u derbiju Druge lige protiv Šibenika popusti domaćinu i da ne zaigra s najjačom momčadi. Gojun je objavio, pukla je afera, no predsjednik Brbić stao je na stranu Bjelanovića i šefu omladinske škole dao je otkaz.

Bjelanović je kazao da će privatnom tužbom goniti Gojuna zbog klevete.

Odlazak Saše Bjelanovića već je četvrti s Poljuda od početka sezone. Gojun, Siniša Oreščanin, Lukša Jakobušić... Tko će biti sljedeći?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.