POVIJESNA UTAKMICA

Svi su ludi za sutkinjom Superkupa, ali napravila je jednu veliku grešku

Foto: Gulliver / Getty Images

POVIJESNU utakmicu za europski Superkup igrali su Liverpool i Chelsea (2:2, 5:4 nakon penala). Naime, to je bio prvi meč u vrhunskom muškom nogometu koji je sudila žena i na kojem je cijela sudačka ekipa bila ženska.

Konsenzus je da je Stephanie Frappart odlično vodila susret. Ipak, mora se istaknuti i da je po isteku regularnog dijela i produžetaka napravila veliki propust koji je odlučio pobjednika. 

Stephanie Frappart je ušla u povijest sa 120 minuta vrhunskog suđenja

Ali krenimo redom. Frappart je za pokazano tijekom 120 minuta utakmice zaslužila brojne pohvale koje je dobila. Uvijek je bila neposredno u blizini akcije, demonstrirala je odličan osjećaj za igru i najvećim dijelom utakmice bila je neprimjetna.

Pokazala je tri žuta kartona, a igrači su prema njoj pokazali poštovanje. Dobro je surađivala s pomoćnicama, a muške poklonike nogometa posebno je oduševila time što je pustila "mušku" igru i što je pokazala hrabrost i beskompromisnost pred muškim superzvijezdama. Poništila je, naime, dva gola, oba Chelseaju. No Mason Mount, Christian Pulisic, njihovi suigrači i navijači zbog toga joj ne zamjeraju jer oba puta odluka je bila opravdana.

Pokazala je znanje, autoritet i hrabrost

Puno više na nju su se ljutili navijači Liverpoola kada je u produžecima dosudila penal za Chelsea nakon što Adrian, golman Redsa, nije mogao izbjeći kontakt sa suparničkim igračem Abrahamom. Frappart je odmah pokazala na bijelu točku, a njenu odluku potvrdio je i VAR, mada čak ni usporena snimka nije jasno pokazivala da je Adrian srušio Abrahama. Golman Liverpoola zato je nakon utakmice korektno priznao da je ostvario kontakt sa suparnikom. 

Savršenu predstavu pokvarila je u ključnom trenutku

Sve je to Stephanie Frappart odsudila točno i hrabro, ali je perfektnu predstavu pokvarila u ključnom trenutku. 

U petoj seriji penala Adrian je obranom udarca Abrahamu donio trofej Liverpoolu. Kao što smo pisali, snimke nastale prilikom izvođenja odlučujućeg jedanaesterca pokazuju da je vratar Liverpoola bio debelo ispred crte, i to s obje noge te tako prekršio i novo i staro nogometno pravilo o položaju golmana prilikom izvođenja penala.

Prema donedavnim pravilima, vratar je izvođenje penala koji pokušava obraniti morao dočekati s obje noge na gol-crti. Promjenom pravila koja vrijede od ovog ljeta, vratar barem jednom nogom mora ostati na gol-crti prije nego što ostvari kontakt s loptom poslanom u njegov gol s bijele točke. 

Kako vidite, Adrian je prekršio i to pravilo, a Frappart to nije vidjela iako je stajala samo pet metara dalje. Riječ je, dakle, o bitnom propustu sutkinje, koja je trebala dosuditi ponavljanje udarca. Krivnja je, dakako, i na VAR-u, ali na terenu je šefica samo jedna. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.