OSIJEK OPET SA ZVIJEZDAMA U GRBU Putuje u Švicarsku, ali i u povijest

Screenshot: eventim.de

"GRB NK Osijek ima prepoznatljivi oblik stiliziranog štita, a u njegovom središnjem dijelu naglašen je most na tri luka preko rijeke Drave koja je jedan od dugovječnih osječkih simbola. Na sredini toga mosta uzdiže se pravokutna kula s tri kruništa, s dva pravokutna prozora i jednim vratima. Iznad je horizontalni natpis NK Osijek ispisan velikim štampanim slovima. 

Otkako je hrvatske samostalnosti, grb je redizajniran s križom u lijevom gornjem kutu, kunom u sredini i šesterokrakom zvijezdom u desnom gornjem kutu. Križ, dakako, simbolizira vjeru i pripadnost kršćanskoj civilizaciji, kuna je dio povijesnog grba Slavonije, a Marsova zvijezda bitan je dio slavonskog grba još od daleke 1496. godine kada ga je svojom poveljom potvrdio kralj Vladislav II Jagelović i simbol je stoljetne borbe za održanje i samobitnost."
 
Ovo piše na službenoj stranici Osijeka. Ali na stranici njemačkog Eventima, sustava za prodaju ulaznica, gdje se prodaju i karte za uzvratnu utakmicu 2. pretkola Europske lige, Luzern - Osijek (četvrtak, 19.45), umjesto križa, kune i šestokrake zvijezde, nalaze se dvije zvijezde petokrake. 
 
Zapravo, Osijekov grb pod kojim se oglašava prodaja ulaznica za navedeni meč, onaj je korišten u Jugoslaviji. 
 
Nije ovo ništa novo, praktično svake godine klubovi iz "razvijene Europe" izvlače povijesno znakovlje hrvatskih klubova iz vremena komunističkog režima i predstavljaju ga kao aktualno.
 
Navijačima Osijeka ostaje za utjehu da će im "zvjezdaške" ulaznice koje se prodaju po cijenama od 230 do 700 kuna, biti besplatne, jer to im je omogućio klub. A i na kartama su im barem ostavili most na tri luka preko Drave. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.