EUROBASKET

Svjetsko prvenstvo bilo mu je vrhunac karijere, a Eurobasket životno djelo

Foto: FIBA

ŠPANJOLSKA reprezentacija četvrti je put postala košarkaški prvak Europe nakon što je u finalu Eurobasketa u Berlinu pobijedila Francusku 88:76. Svako od ta četiri zlata osvojila je sa Sergiom Scariolom kao izbornikom. Taj se 61-godišnji Talijan uvrstio među najveće trenere u povijesti europske reprezentativne košarke.

S četiri naslova prvaka odvojio se od Dušana Ivkovića, koji je triput bio prvak s Jugoslavijom (dvaput prije i jednom nakon raspada). Izjednačio se sa Stjepanom Spandarjanom, izbornikom SSSR-a 50-ih godina prošlog stoljeća, a ispred je samo njegov legendarni nasljednik Aleksander Gomeljski sa šest titula.

Pet zlata, osam medalja s 10 velikih natjecanja

Scariolo je od 2009. do 2012. pa opet od 2015. do danas vodio Španjolsku na deset velikih natjecanja i osvojio osam medalja. Pobjedničko postolje izmaknulo mu je samo na Svjetskom prvenstvu 2010. i lanjskim Olimpijskim igrama u Tokiju. 

Ali dok su sve prethodne medalje bile u skladu s očekivanjima, ovaj put Španjolska je na Eurobasket došla kao autsajder, bez umirovljene braće Gasol, bez ozlijeđenih Rodrigueza, Rubija, Llulla, Clavera... U takvim okolnostima od Španjolske nitko nije očekivao ni polufinale, a kamoli zlato.

Marca: Nije imao najbolje kistove ni pravo platno, a stvorio je remekdjelo

"Ako je zlato na SP-u 2019. bilo njegov vrhunac, ovaj Eurobasket njegovo je životno djelo. Imat će istaknuto mjesto u njegovu privatnom Louvreu, jer nije imao najbolje kistove ni pravo platno, ali uspio je stvoriti nešto veliko", slikovito piše Marca dan nakon finala.

I sam Scariolo svjestan je koliko je ovo iznenađenje. "Nisam mogao zamisliti ovakvo što ni u najluđim snovima. Bili smo osmi favorit turnira, a završili smo kao prvaci", rekao je Talijan, koji je uz oca Zadranina odrastao gledajući utakmice jugoslavenske lige i reprezentacije.

Bez zvijezda u momčadi bilo mu je lakše pokazati koliko je dobar trener

"Momčadi koje su imale NBA zvijezde, MVP-jeve, po nekoliko All-Star igrača, ostale su iza nas. Osjećam ogromno zadovoljstvo zbog razine ovog prvenstva", ponosno je dodao Scariolo. Ali baš izostanak najvećih zvijezda i nedostatak individualne svjetske klase, kakvu su imali Srbi, Slovenci, Grci ili Francuzi, omogućio mu je da prezentira svu svoju trenersku raskoš. 

"Morali smo misliti na puno stvari, ali to je košarka, to je ono što ja radim. Teže mi je bilo prije, kad smo imali igrače s puno više talenta, osobnosti, naviknutih da budu zvijezde. Ove momke bilo je jednostavno voditi, zbog skromnosti i nedostatka ega mogli smo tehničke i taktičke elemente podići na najviši nivo", objasnio je Scariolo.

U klupskoj karijeri gotovo svugdje je osvojio barem jedan trofej, ali nigdje nije dominirao kao s reprezentacijom. Najveći klupski trofej osvojio je kao pomoćni trener, kad se odlučio okušati u NBA ligi te u stožeru Nicka Nursea svojim taktičkim doskočicama iz Europe imao ogroman utjecaj na senzacionalni naslov Toronto Raptorsa 2019. godine.

Iste je godine kao izbornik odveo Španjolsku do zlata na Svjetskom prvenstvu, a sada je opet spojio veliki klupski i reprezentativni trofej, nakon što je kao glavni trener Virtusa iz Bologne osvojio Eurokup.