NBA

Talijanski velikan i novi euroligaš dovodi veliko ime iz NBA lige

Foto: Profimedia

TALIJANSKI košarkaški velikan Virtus Bologna osvajanjem Eurokupa osigurao je natjecanje u Euroligi iduće sezone i ima velike ambicije, sudeći prema vijestima talijanskog Tuttosporta, koji tvrdi da namjerava pokušati dovesti vrlo zvučnu prinovu iz NBA lige.

Na meti mu je Serge Ibaka, 32-godišnji centar s 13 godina NBA iskustva, dvije titule najboljeg blokera lige, tri uvrštenja u najbolju obrambenu momčad i šampionskim prstenom koji je 2019. osvojio s Toronto Raptorsima. Ibaka je prošlu sezonu započeo u LA Clippersima, a završio u Milwaukee Bucksima.

Ugovor mu je istekao te može neometano tražiti novi klub, no očekuje se da će imati više ponuda iz NBA lige, makar za ulogu pričuvnog ili trećeg centra. Povratak u Europu izgledan je ako želi jednu od glavnih uloga na parketu i ako je financijska ponuda osjetno jača od onoga što mu se nudi u Americi.

Odrastao uz Duranta, Hardena i Westbrooka

Ibaka je već igrao u Europi dvije sezone kao mladić nakon dolaska iz rodnog Konga, za L'Hospitalet i Manresu, a tijekom lockouta 2011. i šest utakmica za Real Madrid. U NBA ligu je draftiran 2008. kao 24., a godinu dana kasnije priključio se Oklahoma City Thunderu i stasao uz podjednako mlade Duranta, Hardena i Westbrooka. Na ljeto 2016. trejdan je u Orlando, a kasnije te sezone doveo ga je Toronto, s kojim je 2019. postao prvak.

Iako je u mlađim kategorijama igrao za Kongo, Ibaka je 2011. dobio španjolsko državljanstvo te je iste godine s reprezentacijom osvojio zlato na Eurobasketu, a godinu kasnije srebro na Olimpijskim igrama u Londonu.

S trenerom je osvojio NBA, Eurobasket i olimpijsko srebro

Virtus je ove sezone osvojio Eurokup pobijedivši u finalu turski Bursaspor te je tako izborio plasman u Euroligu, a trenutačno igra u finalu talijanskog prvenstva u kojem je kod kuće izgubio prvu utakmicu od milanske Olimpije.

Prošle sezone osvojio je 16. naslov prvaka Italije, a ambicije je podebljao angažiravši trofejnog dugogodišnjeg španjolskog izbornika Sergija Scariola za trenera, koji je s Ibakom osvojio NBA prsten kao pomoćnik u Raptorsima, a uspješno su surađivali i u španjolskoj reprezentaciji.