SP U NOGOMETU

The Atlantic: Otkažite Katar i platite žene

Foto: Getty Images / Guliver image

OVO je Svjetsko prvenstvo bilo fantastično, izložba izvrsnosti, plemeniti korak u borbi za ravnopravnost spolova te stoga treba otkazati sljedeće. Za tri godine muškarci bi trebali odigrati svoj veliki turnir u Kataru. Svjetsko prvenstvo nogometaša bit će potpuna suprotnost od uzbudljivog spektakla koji je upravo završio. Bit će to vulgarni projekt taštine jednog autoritarnog režima, koji je navodno omogućen masovnom korupcijom. Sudeći prema skupinama za ljudska prava, napori za izgradnju stadiona u pustinji i borba protiv prirode koja prati tu izgradnju, već je odnijela živote više od tisuću stranih radnika, za web stranicu theatlantic.com komentira Franklin Foer.

Nemoguće je ignorirati milijune na računima, a tu je i Sarkozy 

Svijet treba pritisnuti FIFA-u, međunarodno tijelo koje upravlja nogometom, da se makne iz moralnog debakla Svjetskog prvenstva u Kataru i pronađe bolji način da iskoristi novac. Kad bi FIFA imala bilo kakav smisao za pravdu, preusmjerila bi te resurse u globalni ženski nogomet, kompenzirajući za desetljeća sustavnog nedovoljnog ulaganja i otvorene mizoginije. Čak i usred ovog Svjetskog prvenstva nogometašica, bilo je nemoguće ignorirati zablude katarskog projekta.

Priča je dominirala pariškim dnevnim listovima nakon što su francuske vlasti uhitile Michela Platinija, vjerojatno najboljeg francuskog nogometaša svih vremena. Platini je bio najviši europski nogometni dužnosnik u vrijeme kad je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva, a vlasti istražuju mogućnost da je njegov glas bio pod nepropisnim utjecajem. Antikorupcijski istražitelji bili su posebno zainteresirani pitati Platinija o njegovu sastanku s francuskim predsjednikom Nicholasom Sarkozyjem i katarskim dužnosnicima. Navodno je Sarkozy tražio da Platini podrži katarsku kandidaturu u zamjenu za ugovore za francuske kompanije.

To je samo posljednja optužba da se Katar poslužio podmićivanjem. Nogometni dužnosnici širom svijeta pronašli su na svojim bankovnim računima milijune dolara. Zviždači i dalje iznose detalje ove operacije, istraživački novinari nastavljaju otkrivati dokumentaciju kako bi pokazali kojim su sve zaobilaznim putevima putovali golemi novčani iznosi.

Otvoreni zatvor u kojem je ubijena i tradicija 

Postoje dobri razlozi da budemo skeptični prema Svjetskom prvenstvu u Kataru, čak i ako zanemarimo očitu neliberalnu prirodu tamošnjeg režima. FIFA-ina naklonost autoritarnim režimima nije ništa novo. Svjetska prvenstva igraju se ljeti, a ljeti je u Kataru kao u krušnoj peći, temperature idu i do 50 stupnjeva, što je fizička opasnost i za igrače i za radnike koji grade stadione. Kako bi se riješio problem nepovoljne klime, turnir će se vjerojatno igrati u studenome ili prosincu, usred europske nogometne sezone. Kao navijač, ne podržavam ovo ometanje kalendara i odbacivanje tradicije.

No to je trivijalno cjepidlačenje u usporedbi s radnicima koji nemaju priliku pobjeći od brutalne vrućine. Kako bi zadovoljili potrebe za radnom snagom, Katarani su uvezli radnike, uglavnom iz Azije. Organizacije za ljudska prava tvrde da su ti radnici prevareni, plaćaju masnu naknadu agentima koji ih dovode u Katar, a potom dobivaju manju plaću od one koja im je bila obećana. Nepalska veleposlanica u Kataru opisala je tu naciju kao „otvoreni zatvor“ za radnike iz svoje zemlje. Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) opisala je ove radnike kao „u osnovi robove“. Kad je ITUC izradio svoje izvješće o Kataru, predvidio je da će četiri tisuće radnika smrtno stradati tijekom izgradnje objekata za turnir. Predstavnik te organizacije zlokobno se našalio: „Kad bismo za svakog migrantskog radnika koji će umrijeti tijekom izgradnje za Svjetsko prvenstvo u Kataru održali minutu šutnje, prve 44 utakmice turnira bile bi odigrane u tišini.“

Kako će homoseksualci igrati u Kataru? 

Poučno je usporediti slavni prošli mjesec s onim što se očekuje za tri godine. Dok je Svjetsko prvenstvo nogometašica pretvorilo lezbijske igračice u zvijezde, istodobno Katar homoseksualnost smatra kaznenim djelom kažnjivim s tri godine zatvora ili čak smrću. Kad su ga pitali kako će se to odraziti na gej navijače, bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, karakteristično nezainteresiran za pitanja morala, rekao je sljedeće: „Mislim da će se morati suzdržati od bilo kakvih seksualnih aktivnosti.“

Dok svijet ekstravagantno troši na festival korupcije i smrti, nastavlja svoj bijedni tretman ženskog nogometa. SAD se može pohvaliti s najbolje financiranom ženskom nogometnom ekipom na svijetu, no njihove igračice plaćene su tek djelić onoga što zarađuju igrači. Često su prisiljene igrati na terenima s umjetnom travom, koji igračicama poput Megan Rapinoe uzrokuju besmislene ozljede s dugotrajnim posljedicama po karijeru.

FIFA je srž problema 

Generacijama je ženski nogomet bio podvrgnut brutalnom rasizmu. Brazilska vojna diktatura zakonski je zabranila ženama da igraju nogomet. Najbolju brazilsku nogometašicu, Martu, pretukao je vlastiti brat zato što se usudila pokazati svoj talent na travnjaku. Čak i danas, brazilske se ekipe suočavaju s problemom koji je poznat svima izvan Europe. Ekipe jedva da imaju novca za trening ili pripremne utakmice, pa na turnire dolaze nespremne i bez prijateljstva potrebnog za koheziju. Ne dobivaju ni stručno vodstvo koje bi im omogućilo da se natječu na razini, primjerice, SAD-a. Divlji nesrazmjer kvalitete vratarica na ovom turniru najbolji je dokaz ove praznine.
Ili uzmimo primjer Afganistana, gdje su treneri i dužnosnici saveza seksualno zlostavljali reprezentativke. Naravno, FIFA je obećala da će to istražiti. Ali FIFA je srž nogometnog problema.

Iako je upravo objavila grandiozne planove za razvoj ženskog nogometa, na svojim vodećim pozicijama ima sramotno malo žena. Dakle, kada FIFA obeća da će udvostručiti nagradni fond na Svjetskom prvenstvu nogometašica, to samo znači rast fonda na 60 milijuna dolara. To je i dalje daleko od 440 milijuna, koliko će FIFA isplatiti na sljedećem Svjetskom prvenstvu nogometaša, te pokazuje koliko je FIFA-in melioristički pristup patetičan. Ulaganje u ženski nogomet teško će riješiti te povijesne nejednakosti. Kad se novac preda nogometnim savezima po svijetu, neizbježno ga utaje sumnjivi dužnosnici. Ipak, turnir u Kataru predstavlja sve ono što je trulo u globalnom nogometu. A s ovim Svjetskim prvenstvom imali smo savršeni uvid u sve ono što bi ženski nogomet mogao ponuditi, samo ako uspije izbjeći ograničenja
seksističkih kleptokrata koji ga sputavaju.

Otkažite Katar. Platite žene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.