GODINA DANA OD NESREĆE

Tjednima nakon tragedije nitko se nije usudio smijati. Bio je više od vlasnika

Foto: Getty Images

PRIJE točno godinu dana preminuo je vlasnik Leicester Cityja Vichai Srivaddhanaprabha. Srce čovjeka koji je postavio temelje jednoj od najvećih sportskih priča svih vremena prestalo je kucati pored stadiona na kojem ta priča ispisana. Dva dana prije godišnjice smrti njegov je klub u Southamptonu ostvario najveću gostujuću pobjedu u povijesti Premiershipa (9:0), posebno motiviran njemu u čast. Njegove riječi još zvone u ušima svih vezanih za taj klub, njegova ljubav i dobrota kojom je tretirao sve oko sebe sad su pogonsko gorivo za novi uzlet Lisica.

Vichai je preminuo nakon pada helikoptera kojim je redovito napuštao King Power stadion, a osim njega poginule su još četiri osobe. Nesreća u kojoj je preminuo 60-godišnji Tajlanđanin dogodila se oko sat vremena nakon remija Leicestera i West Hama (1:1). Helikopter se srušio odmah izvan stadiona, a kamere BT Sporta uhvatile su trenutak prije polijetanja helikoptera u prijenosu uživo, nekoliko sekundi prije pada.

Pilot spriječio veću katastrofu

Analizirajući pad helikoptera stručnjaci su zaključili da su problemi nastali tek u trenutku kada je pilot dosegao željenu visinu i krenuo tražiti pravac kojim će putovati. Tada se helikopter počeo vrtjeti zbog problema s repnim rotorom. U takvim situacijama, pilot je nemoćan. Mogao je samo pokušati spriječiti veću katastrofu, a u tome je i uspio. Iako je i on izgubio život, prije pogibije uspio je usmjeriti helikopter prema mjestu na kojem nema ljudi, što nije bilo nimalo jednostavno s obzirom na to da su deseci tisuća samo sat vremena ranije bili na utakmici. Isključivo njegovom zaslugom nitko drugi nije stradao.

Cijeli svijet bio je zaprepašten nakon tragične smrti Leicesterova vlasnika, ali smrt je najviše pogodila ljude u klubu i navijače, jer oni su najbolje znali što su dobili dolaskom Vichaija u klub. Kao što su znali i kakvog čovjeka gube.

Čovjek koji je budio dobrotu u ljudima

Vichai je bio poznat po dobročinstvu, po brojnim humanitarnim akcijama i težnji ka stvaranju obiteljskih odnosa u klubu. Nakon osvojene titule 2016. godine, Vichai je donirao dva milijuna dolara bolnicama u Leicesteru, a svoje igrače, kao i navijače kluba redovito je nagrađivao. Primjerice, igračima je kao nagradu za titulu kupio nove automobile, dok je navijače za svoj 60. rođendan častio sezonskim ulaznicama, pivom, klupskim zastavama...

"Bio je vrlo uspješan čovjek, ali s njim ste mogli razgovarati na istoj razini. Volio se šaliti i smijati s dečkima. Uživali bismo u njegovom društvu. Želio je svakoga nasmijati i učiniti sretnim", kazao je kapetan zlatne Leicesterove generacije Wes Morgan.

Vichai je ljudima želio dati do znanja da je najvažnije biti dobar čovjek, a to su osnove na kojima je gradio klub. Njegova budistička uvjerenja i karma u koju je vjerovao bili su mu motiv da na ljude prenosi ideju o dobročinstvu - ako date, dobit ćete zauzvrat.

"Ne mogu vjerovati da se ovo događa. Srce mi je slomljeno i vrlo sam tužan. Ne mogu vjerovati što sam vidio te noći kad sam istrčao iz svlačionice, izgledalo je sve kao neki film. Teško je objasniti koliko si mi značio, Vichai, a pogotovo koliko si značio Leicesteru. Od kluba si stvorio veliku obitelj i napravio ogromne stvari za cijelu zajednicu. Tvoje humanitarne misije za Leicester nikada neće biti zaboravljene", nakon nesreće napisao je golman Leicestera Kasper Schmeichel.

Rezultat na terenu nije bio na prvom mjestu

Trebalo je proći nekoliko tjedana nakon Vichaijove smrti da se igrači i ljudi iz kluba počnu smijati bez grižnje savjesti. Tragedija koja je zadesila klub nije im izlazila iz glave, a na prvoj narednoj domaćoj utakmici okončanoj remijem protiv Burnleyja (0:0) cijeli stadion je ustao i gledao video posvećen preminulom predsjedniku. U jednom trenutku navijači su spontano krenuli pljeskati, a tada se na ekranu pojavila scena na kojoj i Vichai aplaudira.

"To je bila kao njegova zahvalnost navijačima. Bio je to trenutak u kojem se doista naježite", kazao je Geoff Petters, komentator TalkSporta i veliki navijač kluba.

Nevjerojatan uzlet ka šampionskoj kruni i tragičan pad helikoptera nezaobilazne su stavke u povijesti Leicestera, kluba koji je zbog te neopisive sreće i ogromne tuge postao jedinstven. 

No, veličina pokojnog Vichaija nije u viziji kojom je svijetu podario sportsko čudo, niti u riječima koje su drugi izgovarali u njemu, nego u onome što je ostavio iza sebe, a to je obiteljski duh koji vlada u Leicester Cityju. Duh koji nadilazi sve nedaće.

Vođen takvih duhom Leicester je samo dva dana prije prve godišnjice Vichaijove smrti ostvario rekordnu pobjedu nad Southamptonom. Lisice su slavile 9:0, što nije samo najveća gostujuća pobjeda u povijesti Premiershipa, nego najjačeg ranga engleskog nogometa uopće, a ta povijest traje već 131 godinu.

Leicester koristi najjače oružje koje mu je Vichai ostavio

Leicester je u ovu sezonu ušao nakon što je u prethodne tri redom zauzimao dvanaesto, pa dva puta deveto mjesto na ljestvici. U ovoj sezoni stvari su drugačije, ali u pozitivnom smislu iako je to bilo teško za očekivati nakon velike tragedije. Klub je na dobrom putu da ponovno napravi veliki rezultat, u poziciji da ponovno ozbiljno zaprijeti najvećim engleskim momčadima u borbi za Ligu prvaka i Europsku ligu.

Na čelu kluba sada je Vichaijev sin Aiyawatt, dok igru režira sjajni Brendan Rodgers. Naravno, i dalje je predvodnik Lisica Jamie Vardy, koji podsjeća na najbolje dane karijere i s devet golova zauzima prvo mjesto na listi strijelaca Premiershipa.

Prije četiri godine, kada je Leicester koračao ka tituli prvaka Engleske, nakon 10 odigranih kola imao je 19 bodova. Sad ima bod više. Takvi rezultati samo su odraz naslijeđa koje je Vichai ostavio iza sebe, odraz vrijednosti koje su mu bile važnije od rezultata. 

"Naš duh postoji zbog ljubavi koju jedni prema drugima dijelimo i zbog energije koju ona proizvodi na terenu i izvan njega. U godinama koje dolaze to će biti naše najjače oružje", kazao je Vichai nakon što je Leicester osvojio titulu prvaka Engleske 2016. godine.

Na King Power stadionu više ne sjedi čovjek koji je klub uveo u povijesnu eru, nakon njegove smrti njegovo mjesto na stadionu uvijek je prazno, ali on nikada nije napustio klub. Pobjeda protiv Southamptona i pozicija na ljestvici ostvareni nepunih godinu dana nakon njegove smrti krunski su dokaz da Leicester koristi "najjače oružje" koje im je Vichai ostavio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.