BOKS

Tko je američki boksač čiji život je ugašen nokautom?

Foto: Matchroom Boxing

PATRICK DAY, 27-godišnji američki boksač koji je nokautiran prije četiri dana u borbi s Charlesom Conwellom, preminuo je tijekom noći nakon što je četiri dana bio u kritičnom stanju.

Odmah nakon borbe prevezen je u bolnicu kako bi bio operiran, ali nakon operacije se nije budio iz kome. Jutros je javljeno da je izgubio borbu za život. O načinu na koji je otišao zna se sada gotovo sve, opširno smo pisali o tome, ali o tome tko je bio dok je živio zasad se ne zna toliko.

Nije Day bio boksački superstar koji je ispunjavao naslovnice svakom svojom borbom, bio je tek jedan od stotinu, čak i tisuću boraca koji preko ringa rade na osiguranju egzistencije za sebe i svoju obitelj. 

Zamjena za budućeg svjetskog prvaka

Prije nego što je postao profesionalni boksač, uspio je kao amater osvojiti renomirani Golden Gloves turnir u New Yorku, a nakon toga postao je i američka zamjena za Olimpijske igre 2012. godine. Bio je alternativna opcija za Errola Spencea Jr. koji je nedavno također stradao, ali ne smrtno.

Divljao je svojim Ferrarijem nakon čega je izletio s ceste, a vozilo se okrenulo u zraku. Spence je ispao iz automobila, piše CBS koji dodaje da se Spence vraćao iz izlaska u noćnom klubu u Dallasu. Prije tri dana liječnici su potvrdili da će se potpuno oporaviti. 

Stekao je i obrazovanje

Osim što je kao 20-godišnjak bio zamjena boksaču koji je išao na Olimpijadu, Day je stigao steći i akademsko obrazovanje prvostupnika, ali i ući u top 10 mladih boraca po IBF-u i WBC-u. Bio je dakle uspješan na nekoliko razina, a onda je njegov život završen jednim nesretnim nokautom na DAZN-ovoj priredbi. 

Day je pobijedio u 17 od 22 profesionalne borbe, izgubio je četiri meča i jednom remizirao. Njegova smrt nastavak je tragičnih slučajeva u boksu, samo u srpnju ove godine ugašeni su životi Rusa Maksima Dadaševa i Argentinca Huga Santillána zbog ozljeda zadobivenih u ringu.

"Jako je teško objasniti ili opravdati opasnosti u boksu u ovakvo vrijeme. Ovo nije vrijeme kad su primjerene osude ili prozivanja, a ni odgovori nisu jasni. Ali vrijeme je da poduzmemo nešto. Imamo mnoštvo pitanja, imamo sredstva da odgovorimo na njih, budemo odgovorni i učinimo boks sigurnijim. Tako ćemo odati počast nasljedstvu Pata Daya", rekao je boksačev menadžer Lou DiBella.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.