boks

Tko je Babićev protivnik? Ostavio je boks, bio učitelj pa se vratio zbog Dona Kinga

Foto: EPA-EFE

ALEN BABIĆ večeras oko 22:30 u londonskoj O2 Areni protiv Erica Moline boksa u devetoj borbi svoje karijere.

Babić je do sad dobio svih osam mečeva, a protivnik mu je puno iskusniji i gotovo 20 kilograma teški Amerikanac koji je u karijeri dobio 28 te izgubio sedam mečeva.

Za razliku od 30-godišnjeg Babića, koji profesionalno boksa tek od 2019., devet godina stariji Molina profesionalnim boksom se u neobičnoj karijeri počeo baviti 2007. godine. Do tad se boksom bavio tek dvije godine, a u prvoj borbi u karijeri doživio je nokaut u prvoj rundi od anonimnog Ashantija Jordana.

Ostavio boks i krenuo na fakultet

No iako je poraz bio težak, Molina je dobio sljedećih 18 borbi u karijeri te je onda opet nokautom u prvoj rundi izgubio od Chrisa Arreole i ostao bez titule američkog teškaškog prvaka. Shrvan tim porazom, Molina se ostavio boksa i krenuo je na fakultet te je 2012. godine diplomirao na učiteljskoj akademiji za djecu s posebnim potrebama na teksaškom sveučilištu u Brownsvilleu. Njegov slavni promotor Don King nije odustajao od njega i uspio ga je nagovoriti da se vrati u dvoranu i da počne opet trenirati. Molina ga je poslušao, ali nije želio ostaviti svoj posao u školi u gradiću Edinburgu.

Naredao je još pet pobjeda i onda je u lipnju 2015. godine dobio priliku boksati protiv Deontaya Wildera za titulu teškaškog prvaka. Kombinirao je treninge s poslom i uspio se pripremiti za iznimno zahtjevnu borbu.

"Ustajao sam u 4:30, trening bi počeo u 5, preko dana sam radio i onda išao trčati u ponoć. Ljudi uopće ne znaju kroz što sve sam ja prošao u karijeri", rekao je prije nekoliko godina Molina.

Trenirao i učio klince

Iako je Wilder bio veliki favorit, Molina ga je uspio strašno uzdrmati u trećoj rundi prije nego što je Wilder slavio tehničkim nokautom u devetoj rundi, nakon što je triput rušio Molinu. Amerikanac se vratio treninzima i svojem poslu u školi za djecu s poteškoćama i kao učitelj je dočekao vijest da će godinu dana kasnije boksati s Anthonyjem Joshuom za IBF-ovu titulu svjetskog prvaka. Molina je u meč uskočio nakon što je Vladimir Kličko odustao zbog ozljede. Iako su mu govorili da bi trebao prekinuti posao i posvetiti se treninzima, Molina je to odbio.

"Što god se događa u boksu, moja sudbina je biti s tim klincima. Oni nemaju puno prilika u životu i ja se osjećam kao da sam im otac. Moje srce je s njima i uvijek će biti. Pitali su me: 'Nije li te strah Joshue?' Najveći strah bio bi mi da napustim svoj posao zbog nekakve borbe. Boks je zabava i ako me nokautira, vratit ću se jači. To je moja priča i sviđa mi se", rekao je Molina.

Iako se dobro držao, Anthony Joshua bio je prejak i u prosincu 2016. godine slavio je tehničkim nokautom u trećoj rundi. Nakon tog poraza Molinina karijera krenula je nizbrdo i više nije imao priliku boriti se za prave titule. U prosincu 2019. s Filipom Hrgovićem je boksao za WBC-ovu međunarodnu titulu i doživio je težak nokaut u trećoj rundi. Potom je izgubio od Fabija Wardleyja te nakon pobjede protiv anonimnog Meksikanca De la Torrea u kolovozu ove godine stigao do Babića.

"Mogu nokautirati Babića"

"U 2021. sam odlučio zdravije živjeti i hraniti se, riješiti se nekih loših navika, trenirao sam svaki dan i čekao priliku za ovu vrstu borbe. Uglavnom mi se otvaraju borbe u kratkom roku, tako je kako je, ali drago mi je zbog ove prilike. Trebao sam prošlog tjedna imati borbu u Kostariki da nekog pobijedim i zadržim zamah, ali otvorila se ova borba, a uvijek sam bio tip koji će odgovoriti na poziv. Zato sam tu. Nije lako toliko putovati u toliko kratko vrijeme, ali zaista čvrsto vjerujem da imam ono što je potrebno da nokautiram tog tipa u subotu", ispričao je Molina uoči meča s Babićem, u koji je uskočio kao zamjena za Lucasa Brownea.

O Babiću nema predobro mišljenje.

"Nemaran je, nema poštovanja prema teškaškoj diviziji, a ona ima brutalan način da spusti boksače na zemlju. To je teška lekcija koju mnogi moraju naučiti, ja sam je naučio, Joshua ju je naučio, Wilder, svi velikani, morat će i Babić naučiti poštovati ovu diviziju i ostati ponizan. On baci 100 udaraca po rundi i trebat će ih sto da me se riješi u prvoj rundi. Meni treba samo jedan. Ako ga jedanput pogodim, razorno ću ga nokautirati. Na ovim kratkim pripremama fokusirao sam se na ono što trebam napraviti. Nisam tu došao pričati niti išta dokazivati, moj životopis govori za sebe, borio sam se protiv najboljih i ovaj tip me ne zastrašuje. Zaista ne gubim san zbog njega. Radili smo na specifičnoj tehnici koju trebam da bih ga nokautirao, a mislim da će mi on dati priliku da to napravim", rekao je Molina i dodao:

"Želim da bude samouvjeren koliko god je moguće, ja njega ne želim upozoravati, samo mu u subotu pokazati i pomoći mu da razumije što je teškaška divizija. Nikad ga još nije pogodio netko poput mene pa kad se to dogodi u subotu, vidjet ćemo od čega je."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.