LIGA PRVAKA

Tko je bitniji igrač za Liverpool: Salah ili Mane?

Foto: EPA

LIVERPOOL je vodeća momčad Premiershipa i aktualni prvak Europe. Menadžer Juergen Klopp na svakoj poziciji ima top igrače: Alissona, Alexandre-Arnolda, Robertsona, Van Dijka, Firmina i, naravno, Mohameda Salaha, kojeg većina kritičara vidi kao ključnog igrača Liverpoola.

Zato je nedavna svađa između njega i Sadija Manea brzo stigla u fokus javnosti. Liverpool je pobijedio Burnley 3:0, Mane je igrao do 85. minute i bijesan je napustio igru. Izgubio je živce zbog Salaha jer mu nije dodao loptu koju je očekivao u dobroj poziciji.

Sukob na klupi je morao smirivati i Klopp. Okršaj Manea i Salaha bio je glavna tema presica posljednjih dana, više se raspravljalo o tome nego o utakmici protiv Red Bull Salzburga u Ligi prvaka. Brzo su među navijačima krenule i usporedbe tko je bolji igrač, odnosno tko je bitniji igrač za Liverpool, Mane ili Salah.

Pozabavili smo se tim pitanjem i brzo došli do zaključka da Sadio Mane nije manje bitan niti je lošiji igrač od Salaha. Štoviše, Salah svoj učinak može uvelike zahvaliti baš Maneu.

Salah je bolji s loptom u nogama, ali je i veći potrošač

Kada usporedimo njihove osnovne ofenzivne brojke, one potvrđuju prvi dojam koji se obično stekne o oba igrača. Salah je puno bolji playmaker u zadnjoj trećini terena. Finiji je i graciozniji te lakše stvara višak driblingom i Liverpool je najubojitiji kad je lopta baš u njegovim nogama. 


Grafika: Sofascore za Index Sport 

No dublja razina analize ovih podataka otkriva kako Salah nipošto nije apsolutni pobjednik ovog duela. Mane je ubojitiji igrač od Salaha. Ne samo da promašuje manje velikih šansi te ima bolju realizaciju udaraca, već drži i jedinstven rekord. Prošle sezone bio je jedini igrač Premiershipa koji je barem po pet pogodaka zabio lijevom i desnom nogom te glavom, što potvrđuje da je u završnici i efikasniji i raznovrsniji od svojeg partnera. Za svoju visinu (1,75 m) je nevjerojatno opasan u zraku, a njegova fizička superiornost u odnosu na Salaha ogleda se i u duelima. 

Mane nije samo defenzivno bolji igrač. Njegov atleticizam Klopp zna koristiti i u napadu jer ga obrambeni igrači traže dugim loptama kada Liverpool nema rješenja po podu i zapravo je najbolji Liverpoolov ofenzivni igrač za takvu ulogu. 

Međutim, da bi se uistinu usporedio njihov značaj za momčad, potrebno je još dublje analizirati, kroz sam kontekst sustava u kojem Liverpool igra. Tu će nam od velike pomoći biti riječi dva velika nogometna trenera - Johana Cruyffa i Jurgena Kloppa. 

 

Klopp: Salah se treba ugledati na Manea

Salah je lani imao (za njega) dugačak niz od čak sedam susreta bez postignutog pogotka, dok je Mane bio precizan u jedanaest uzastopnih utakmica. Naravno da je u to vrijeme takav podatak naročito bio zanimljiv javnosti i Liverpoolovim navijačima, jer samo su s pravim Salahom Redsi mogli izdržati maratonsku utrku protiv Cityja. 

Jurgen Klopp tada je putem medija dao savjet egipatskom napadaču: "Sadio uvijek igra isto, samo se sada češće nađe na pravom mjestu u pravo vrijeme. Kada to nije bio slučaj, on je samo radio, radio i radio. Salah se treba ugledati na njega, a onda će doći i golovi."

Klopp je tada, na svoj način, rekao istinu - Mane je mnogo bolji igrač bez lopte od Salaha. Koliko je to važno za kvalitetu jednog igrača, najbolje je objasnio Cruyff:

"Statistički je dokazano da čak i najbolji igrači tijekom utakmice imaju loptu u nogama oko tri minute. Zato je najbitnije što radiš kad nemaš loptu, jer to čini 87 minuta utakmice. To određuje kakav si igrač."

Mane je bitniji igrač za Liverpoolovu koncepciju

Pogledamo li heatmap (zone u kojima ordiniraju Salah i Mane), vidi se jasna razlika.

Maneova igra bez lopte (slično kao i Firminova) ključna je za dinamiku Liverpoolovog prostora. Kreće se mnogo više, loptu traži u različitijim zonama i time tjera obranu na rotacije i preuzimanja nakon kojih uglavnom obrana puca. 

Nekome se možda čini da je Salah odjednom postao svjetska klasa kada je stigao u Liverpool, ali samo se radi o tome kako je stigao u sustav koji mu napokon odgovara. U Romi je njegov učinak bio nemjerljivo slabiji jer je igrao s puno statičnijim partnerima u napadu (Džeko, Totti), a slično je bilo i u Fiorentini kada je igrao s Gomezom, Iličićem, Diamantijem ili Joaquinom. Salah je bolji kreator s loptom u nogama nego Mane, ali da bi došao do prostora za iskreirati završnicu, Mane njemu mora kreirati prostor svojim kretanjem. Maneova kreacija suhim trkom ne može se izraziti brojkama, ali ona je nužan preduvjet za kreaciju s loptom. 

Konačno, Maneov stil igre nije bitan samo za Salaha. Liverpool izrazito veliki ofenzivni impuls dobiva od bekova koji su lani imali zajedno čak 23 asistencije u prvenstvu, daleko više od svih drugih bekova u ligama Petice. A da bi bekovi imali prostora, ispred sebe moraju imati ofenzivnu trojku koja im otvara prostor i stvara prednost. A to je opet prvenstveno "Mane-Firmino" efekt. 

Kome ćete dati glas u imaginarnom izboru za drugog igrača, to je stvar osobnog ukusa. Ali za Liverpoolovu koncepciju, Mane je bitniji igrač od Salaha. 

Rezultati by SofaScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.