Tko je Englez koji je rekao da će sje*ati Hrvate?

Foto: EPA

HRVATSKA reprezentacija u drugom će kolu grupne faze Svjetskog prvenstva igrati protiv Kanade. Nakon remija protiv Maroka u srijedu, momčad Zlatka Dalića u nedjelju čeka reprezentacija koja je namučila Belgiju te izgubila uz velike sudačke pogreške i promašen penal.

Kanađani još od 1986. godine nisu bili na Svjetskom prvenstvu, a u Katar ih je doveo John Herdman, britanski 47-godišnji trener koji će Hrvatima vjerojatno u sjećanju ostati po izjavi nakon utakmice s Belgijom. "Sjebat ćemo Hrvate", rekao je Herdman.

Krenuo od nule

Herdman nikad nije igrao profesionalni nogomet, a vrlo je rano pokazao zanimanje za trenerski posao. Već s 23 godine otvorio je svoju trenersku školu, u kojoj je primjenjivao metode koje je naučio u Brazilu. Još kao mladić zaključio je da Brazil igra najljepši nogomet - lijep i učinkovit - pa je često odlazio u Južnu Ameriku kako bi proučavao tamošnje metode treninga i mentalitet.

Na jednom od tih letova Herdman je navodno prestrašio pilota izjavom da nosi bombu i da želi da ga vozi za Bejrut. Odvezao ga je samo do Španjolske, gdje je tad 17-godišnji Herdman završio na sudu. Njegovo djetinjstvo nije bilo lako.

Otac mu je imao problema s mentalnim zdravljem, a majka mu je, prema pisanju Mirrora, bila alkoholičarka. Oboje su radili u čeličani, no Herdman se odlučio na potpunu drugačiju karijeru. Ozbiljnije se treniranjem počeo baviti u Sunderlandu, gdje je vodio mlađe kategorije.

Uspjesi sa ženskim reprezentacijama

"U devedesetim godinama prošlog stoljeća činilo se kao da ne razumijete nogomet ako ga niste igrali na najvišoj razini. Htio sam dokazati da to ne mora biti točno. Bilo je jasno da će se to nakon nekog vremena pokazati istinitim", objasnio je Herdman u jednom intervjuu.

Kad mu je bilo samo 26 godina, Herdman je dobio poziv od nogometnog saveza Novog Zelanda da postane njihov direktor regionalnog nogometa. On je trebao voditi razvoj svih kategorija tamošnjeg nogometa.

Nakon tri je godine preuzeo žensku reprezentaciju, s kojom je nastupio na dva svjetska prvenstva te na Olimpijskim igrama, a 2011. godine s njom je uzeo zlatnu medalju na Panameričkim igrama, pobijedivši Brazil u finalu.

S Kanađanima do povijesnog uspjeha

Kanađanima se nakon toga svidio i oni su ga uzeli za izbornika svoje ženske reprezentacije. S njima je osvojio dvije bronce na Olimpijskim igrama, a na Svjetskom je prvenstvu 2015. godine došao do četvrtfinala. Kanadski ga je savez zatim uveo u muški nogomet, trenirao je najprije mlađe generacije, a onda i seniore, s kojima je ostvario ultimativni cilj - plasman na Svjetsko prvenstvo.

Herdman je velik motivator, ali i taktički potkovan trener, kažu njegovi igrači. Ugledni list The Athletic nazvao ga je "ludim genijem", a napadač Kanade Jonathan David je rekao da je izbornik zapravo najveća tajna kanadske reprezentacije. 

"Došao je u pravo vrijeme, baš nakon Svjetskog prvenstva 2018. godine. Jedna od prvih stvari koje nam je rekao bila je - kvalificirat ćemo se za Svjetsko prvenstvo. Na početku nismo znali što da mislimo jer dugo nismo bili na svjetskom. Ali on je povezao sve igrače i detaljno nam objasnio što moramo raditi na terenu", pričao je David.

Inspiraciju tražio u Hrvatskoj

Herdman je inače u Hrvatskoj tražio inspiraciju za svoj rad. "Moj suradnik Jason de Vos otišao je tamo kako bi vidio što su dobro napravili za razvoj nogometa. Bio sam ondje sa sinom, nekoliko godina je trenirao u jednom od najboljih tamošnjih klubova. Slušao sam, gledao, učio o tome što se događa u toj zemlji.

To je država s malom populacijom kojoj ide jako dobro i to samo pokazuje da na ovakvim turnirima možete igrati iznad mogućnosti. Mi u Kanadi moramo biti čvrsto na zemlji i vjerovati da je sve moguće", rekao je Herdman u jednom intervjuu.