HRVATSKA KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA

Tko je novi junak hrvatske košarke? Drežnjaku je tek 20, a već je glavni u klubu

Foto: FIBA, Pixsell

HRVATSKI košarkaši uspješno su otvorili kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine. U Draženovom domu lako su pobijedili Švedsku 72:56, iako su imali i 25 poena viška u prvom poluvremenu, te tako trasirali put prema EP-u, koji ne bi trebao biti previše zahtjevan jer će se na njega plasirati tri od četiri reprezentacije iz skupine.

Na ovom okupljanju nije, dakako, bilo NBA igrača pa je Veljko Mršić ekipu uglavnom sastavio iz domaće lige i stranih klubova koji ne igraju Euroligu. Tu je bilo i nekoliko široj javnosti manje poznatih imena, poput Matea Drežnjaka, koji je susret završio kao najbolji strijelac, sa 16 poena.

Drežnjak je 196 cm visoki bek Širokog, koji će tek za dva tjedna, 8. ožujka, napuniti 21 godinu, a iako je prošlog ljeta bio s reprezentacijom, ovo mu je bila prva službena utakmica. I odmah je bio najbolji igrač.

"Stvarno nisam to očekivao, i sam sam se iznenadio, ali ekipa je puno napravila za mene. Kad nisi u prvom planu, dosta lakše je igrati pa sam danas ja bio prvi strijelac", rekao je novi hrvatski košarkaški junak nakon utakmice pa se osvrnuo na atmosferu, kako u momčadi tako i u dvorani. Draženov dom bio je pun prvi put nakon tri godine.

"Atmosfera u momčadi je sjajna još od prošlog ljeta, a uklopili su se u nju i oni koji su došli prvi put. Čudo atmosfera. U dvorani također, nemam se na što požaliti, lijepo je bilo igrati pred toliko ljudi. Nisam se nadao da će dvorana biti baš skroz puna."

Počeo je u startnoj petorci, u bekovskom tandemu s kapetanom Rokom Ukićem, čije brojke danas nisu ostavile bez daha, ali njegova vrijednost u reprezentaciji značajno nadilazi ono što se vidi u statistici.

"Imao sam možda blagu tremu ispočetka, ali Ukić mi je dosta pomogao da se spremim, ukazao mi na što trebam paziti, na neke stvari u obrani, počeo sam utakmicu na njihovom glavnom igraču Hakansonu, a rekao mi je da u napadu budem opušten, da radim sve kao na treningu i da će sve biti ok. S iskustvom koje ima stvarno mi je pomogao, normalno da je lakše igrati kad imaš igrača koji je sve to prošao", kaže Drežnjak, koji je ostavio traga na oba kraja terena. Ne samo kao prvi strijelac nego je i iskusnog Hakansona na početku natjerao na pogreške. Hrvatska je reprezentacija na njima izgradila prednost u startu, a bivša zvijezda Barcelone ostala je na ukupno četiri poena.

"Svakako je i ekipi puno lakše igrati uz dobru obranu, i ja sam zabio nekoliko laganih poena u kontrama."

Kad smo ga pitali da se predstavi široj publici, kojoj je prilična nepoznanica, ispostavilo se da mu je lakše govoriti i predstaviti se na terenu. Još je mlad i o sebi priča vrlo sramežljivo.

"Malo ljudi zna za mene, igram u Širokom, Drugu ABA ligu i ligu BiH, jedan sam od nositelja igre... Ne znam što bih više rekao."

Govorio je zato o njemu izbornik Mršić na press konferenciji. Oprezno ga hvali, ne želeći da poleti i slabo odigra sljedeću utakmicu, što se zna dogoditi mladim igračima.

"U Širokom je jedan od najboljih igrača, nositelj je sa samo 20 godina. Ljetos je pokazao da može, na ovoj utakmici je opet pokazao da može, ima fizičku snagu na razini NBA lige. On je potencijal, ali mora još puno raditi i ispravljati nedostatke, ali na dobrom je putu", rekao je Mršić.

Izbornik ima visoko mišljenje o njemu, ali Drežnjak je daleko od sigurnog putnika za Split u lipnju, kad reprezentaciju očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju.

"Nadam se Splitu, zašto ne? Ali i ako tad ne budem u reprezentaciji, nije ništa strašno. Možda se u ovom trenutku lakše nametnuti, ali na meni je da radim da bih uopće bio u sastavu kad se priključe NBA i euroligaški igrači", kaže Drežnjak.

Ipak, prije Splita, odnosno već u ponedjeljak, treba zatvoriti prvi prozor kvalifikacija za Eurobasket gostovanjem u Nizozemskoj, koja je napravila veliko iznenađenje pobjedom u Turskoj u 1. kolu, a u prošlim kvalifikacijama za SP je već pobijedila Hrvatsku.

"Ne znam puno o njima, znam ih od prošlih kvalifikacija kad su nas pobijedili, imaju ok ekipu, ali sad ćemo se za vikend više posvetiti njima i biti spremni za utakmicu u ponedjeljak", rekao je za kraj Mateo Drežnjak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.