DINAMO - FLORA

Dinamo večeras igra protiv vrlo neobičnog protivnika

Foto: Pixsell

DINAMO večeras od 19 sati protiv Flore na Maksimiru igra play-off Europa lige. Igra se samo jedna utakmica, a pobjednik odlazi u skupine tog natjecanja.

Hrvatski prvak je veliki favorit u ovom susretu i sve osim Dinamove pobjede, i to vrlo uvjerljive, bilo bi veliko iznenađenje. No Flora je u nevjerojatnoj formi budući da u posljednjih 13 utakmica ima 12 pobjeda i jedan poraz, onaj od Suduve u 1. pretkolu Lige prvaka koji ju je bacio u Europa ligu.

Estonci su imali dosta sreće sa ždrijebom pa su u 2. pretkolu pobijedili Reykjavik 2:1, a u 3. pretkolu su na penale prošli maltešku Florianu. Nakon 120 minuta nije bilo golova.

Dominiraju kao Dinamo

Flora je posljednje dvije godine u estonskom prvenstvu ono što je Dinamo u hrvatskom. U 20 kola ima samo jedan poraz i deset bodova više od prvog pratitelja uz impresivnu gol razliku 54:14. No Flora nije zanimljiva samo u rezultatskom smislu nego i u organizacijskom. Trebalo bi dobro prekopati podatke o svim europskim klubovima da se nađe takva neobična upravljačka struktura.

Trener momčadi je 33-godišnji Jürgen Henn koji je igračku karijeru prekinuo već u 28. godini i posvetio se trenerskoj. Vodio je sve moguće Florine uzraste, a trener seniora je od kolovoza 2018. godine. U kratkoj trenerskoj karijeri Henn je osvojio estonsko prvenstvo i kup, a u 224 trenerske utakmice u karijeri u prosjeku osvaja dva boda po susretu.

Pomoćnik mu je 27-godišnji Joel Indermitte, sportski direktor kluba ima 37 godina, a predsjednik Pelle Pohlak samo 31. Najstarija osoba u klubu je kondicijski trener Ilo Rihvk koji ima "čak" 41 godinu.

Flora bez najboljeg igrača u Maksimiru

Od Pohlaka su starija čak trojica igrača, Enar Jääger, Ken Kallaste i Konstantin Vassiljev, a Vassiljev je s 36 godina ujedno i najiskusniji igrač u momčadi te kapetan. Flora u užem i širem kadru nema nijednog stranca, a riječ je vrlo mladoj momčadi u kojoj osim Vassiljeva i Allikua nitko nije stariji od 24 godine.

Estonci će u Maksimiru biti vrlo oslabljeni neigranjem napadača Rauna Sappinena, svojeg najopasnijeg igrača. On je ove sezone u 35 utakmica zabio 24 gola uz četiri asistencije, a ne može igrati zbog žutih kartona.

Ovo neće biti prvi susret Dinama i Flore. Ove momčadi su 2001. godine igrale u pretkolu Kupa UEFA, a Dinamo je u oba susreta slavio 1:0. U prvoj utakmici autogolom, a u uzvratu golom Tomislava Gondžića u 54. minuti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.