Ovo su ulični borci koji će gnjaviti Premier ligu sljedeće sezone

Foto: Profimedia

LUTON TOWN napravio je nemoguće. Kao u popularnoj nogometnoj simulaciji Football Manager, ovaj klub je u samo devet godina stigao iz National League (peta liga) do Premier lige i to nakon infarktnih penala u finalu doigravanja Championshipa protiv Coventry Cityja. 

Luton je klub koji je bio na rubu bankrota i gašenja, ali je sjajnom selekcijom igrača i filmskim putem kroz piramidu engleskog nogometa stigao do skoro 200 milijuna funti koliko jamči ulazak u Premier ligu. I dok klub radi sve ne bi li ulaganjem od deset milijuna funti trošni stadion Kenilworth Road doveo u red, momčad Roba Edwardsa priprema se za prvu sezonu među elitom nakon 31 godine.

Novi engleski prvoligaš završio je Championship na trećemu mjestu s drugom najboljom obranom lige (39 golova). Nije mogao izravno u Premier ligu jer je za drugoplasiranim Sheffieldom zaostao 11 bodova, ali je u play-offu pokazao karakter koji je prema engleskim analitičarima najjača strana Edwardsove momčadi.

Staromodna igra i "ulični borci"

Luton je do Premier lige došao fizičkom igrom na granici faula, nevjerojatnim zajedništvom i tvrdom obranom koju je jako teško slomiti. Doduše, teško ju je bilo slomiti drugoligašima, a tek ćemo vidjeti kako će se Edwardsovi "ulični borci" nositi s munjevito brzim napadima Cityja, Arsenala i ostalih engleskih megamomčadi.

Luton prema Transfermarktu vrijedi samo 35 milijuna eura, desetak puta manje od Southamptona, Leedsa i Leicestera koji su prošle sezone ispali iz Premier lige. Iako ne igraju atraktivno, Hattersi, kako im je nadimak, unijet će u Premier ligu dašak starog, dobrog engleskog nogometa kakav dugo nismo gledali.

O Lutonovoj bajci i njezinim autorima pričat će se još godinama. Pred njima je ogroman izazov i tek ćemo vidjeti kako će se s njime nositi, ali Edwards ima četiri igrača koji bi mogli raditi dosta problema puno skupljim protivnicima i koji bi mogli biti korisni igračima "fantasyja", piše GiveMeSport.

Carlton Morris

Davno su u nogometu prošla vremena teretnih i fizički dominantnih napadača koji žive od centaršuteva i igre leđima. Upravo takav, prahistorijski napadač je Carlton Morris koji je u Luton stigao prošlog ljeta iz Barnsleyja za samo dva milijuna eura.

Iako nije prevelik sa svojih 185 centimetara i 85 kilograma, Morris je iznimno jak i dominantan u skoku. Većinu od svojih 20 golova zabio je glavom, zna zadržati loptu u tranziciji, stalno se vraća u obranu i poput stopera pomaže u obrambenim prekidima.

Analitičari tvrde da Morris igra nogomet na koji stoperi u Premier ligi nisu navikli i da bi, barem dok se na njega ne naviknu, mogao raditi jako puno problema i pomoći Lutonu da dobro krene u novu sezonu.

Tom Lockyer

Pouzdani Lutonov stoper srušio se u finalnoj utakmici doigravanja protiv Coventryja i bilo je upitno hoće li moći nastaviti igrati nogomet zbog srčane mane. No liječnici su mu nakon operacije rekli da neće imati problema pa će 28-godišnji stoper i ove sezone biti stup obrane Lutona.

Dobio je nagradu navijača za igrača godine i bio je najzaslužniji za to što je Luton primio samo 39 golova u Championshipu. Nedostatak iskustva na najvišem nivou nadomjestit će činjenicom da je igrao 14 puta za velšku reprezentaciju, a bio je i u reprezentaciji na zadnjem Svjetskom prvenstvu.

Pelly Ruddock Mpanzu

Najbolja priča ne samo Championshipa nego nogometa općenito prošle sezone bio je Pelly Ruddock Mpanzu. U Premier ligi ne postoji igrač kao što je ovaj 29-godišnji reprezentativac Konga koji je s Lutonom prošao sve lige u Engleskoj, od National do Premier lige.

Jedini je igrač u Premier ligi koji je igrao u svim engleskim ligama i u svakoj doživio promociju u viši rang, a za Luton je upisao 367 nastupa uz 23 gola i 34 asistencije. Ruddock je defenzivni vezni igrač ogromnih trkačkih kapaciteta koji će gnjaviti sve protivnike makar se zvali Kevin De Bruyne i miljenik je Lutonovih navijača.

Alfie Doughty

U Lutonovom sustavu 3-5-2 jedan od najistaknutijih igrača bio je Alfie Doughty. Odlični 23-godišnji lijevi bek, koji je lani za sitniš došao iz Stoke Cityja, upisao je dva gola i sedam asistencija i to uglavnom Morrisu "na trepavicu". Doughty je bio vrlo dominantan u Championshipu bilo da je riječ o ubačajima ili prodorima.

Jako je brz, može izdržati dosta duela i njegova moć ponavljanja mogla bi biti patnja za protivničke bekove osobito ako mu ostave dosta prostora što Doughty itekako zna iskoristiti. Pitajte Carltona Morrisa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.