PREMIER LIGA

Tko su dobitnici i gubitnici prijelaznog roka u Premier ligi

Foto: Getty Images; Grafika: Index.hr

PRIJELAZNI rok je gotov i Premier liga samo što nije počela. Potrošeno je još jednom mnogo novca, ovaj put nešto više od milijardu i pol eura, sličan iznos kao i prošle sezone. 

Tko je obavio dobar posao, postat će sasvim jasno tek nakon što prvenstvo završi, ali već sada možemo barem spekulirati o tome tko su pobjednici, a tko gubitnici ovog prijelaznog roka. Metodologija je uvijek ista: pobjednici su oni koji su uspjeli nabaviti igrače koji bi (po prethodno viđenom) trebali riješiti neki problem u ekipi, koji "filozofijski" odgovaraju treneru i momčadi i koji bi momčad trebali napraviti boljom. Također, pobjednici su oni koji su uspjeli pravovremeno prodati igrače kojih su se željeli riješiti te općenito obaviti ono što se pretpostavlja da su planirali.

Uz posebnu analizu ‘velike šestorice’, ovo su pobjednici, a ovo gubitnici…

POBJEDNIK: Arsenal

Došli: Nicolas Pepe, David Luiz, William Saliba, Kieran Tierney, Gabriel Martinelli, Dani Ceballos
Otišli: Alex Iwobi, Krystian Bielik, David Ospina, Laurent Koscielny, Danny Welbeck, Aaron Ramsey
Potrošio 153 milijuna eura, zaradio 60 milijuna eura

Arsenal se nakon prošle sezone našao u nezgodnoj poziciji. Nakon što je izgubio finale Europske lige, postalo je jasno kako treću sezonu u nizu neće igrati Ligu prvaka, čime pati ne samo klupska blagajna nego i pada vrijednost brenda. Aaron Ramsey odbio je potpisati ugovor i bez odštete je otišao u Juventus, što je bio i dodatni udarac za klupske ambicije, kao i želja kapetana Laurenta Koscielnog za povratkom u domovinu. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Svim su tim problemima pronašli rješenje, a momčad izgleda čak i jače nego prošle sezone. Prvi problem, često sterilna igra u napadu, trebao bi biti riješen dolaskom najvećeg pojačanja ovog ljeta - Nicolasa Pepea. Bivši je igrač Lillea prošle godine odradio sezonu kakvu je dosad imao samo Eden Hazard, a ako ponovi Belgijčeve uspjehe u Chelseaju, Arsenal bi dobio jednog od najboljih igrača lige. Svojim londonskim rivalima uspjeli su preoteti Davida Luiza, prokušanog veterana Premier lige koji bi trebao učvrstiti prošle sezone prilično klimavu obranu, a tu je i Dani Ceballos (iako samo na posudbi), koji je talentom klasa iznad Aarona Ramseyja. Vidjelo se to tijekom Eura U-21: riječ je o jednom od tri najbolja europska igrača svoje generacije.

Saliba je kupljen kao zalog za budućnost i odmah posuđen natrag u St.Etienne, a Kieran Tierney je odlično osvježenje na mjestu lijevoga beka koji će omogućiti i dodatne taktičke varijante Unaiju Emeryju, koji sada može jednako dobro koristiti 3-4-3, kao i 4-3-3 formaciju. Osim toga, dio investicija su vratili prodajom Alexa Iwobija, igrača koji ionako ne bi dobio puno minuta pored Pepea i Ceballosa. Jedini igrač kojeg nisu uspjeli dovesti je Dayot Upamecano, ali za njega su u Leipzigu tražili ipak nedohvatljivih 100 milijuna eura. Sve u svemu, Arsenal je sada pokriven s dva igrača na svakoj poziciji, a s Danijem Ceballosom i Nicolasom Pepeom dobili su kvalitetu više u odnosu na prošlu sezonu. 

POBJEDNIK: Manchester City

Došli: Rodri, Joao Cancelo, Angelino, Pedro Porro, Zack Steffen, Scott Carson
Otišli: Danilo, Douglas Luiz, Fabian Delph, Manu Garcia, Pablo Mari, Vincent Kompany
Potrošio 167 milijuna eura, zaradio 69 milijuna eura

U posljednje dvije sezone Premier lige City je zbirno osvojio 198 bodova, što je rekord u ligama Petice. Takvo postignuće jasno svjedoči o njegovoj dominaciji i visokoj kvaliteti, a ovoga je ljeta postao samo jači. 

Od prvotimaca nisu izgubili nikoga (Kompany je svoje odradio te se oprostio kao prvak), a dobili su tri značajna igrača. Najvažniji dolazak svakako je onaj Rodriga Hernandeza Rodrija, igrača kakav je Guardioli nedostajao još otkako u svojim redovima nema Sergija Busquetsa. Rodri je mlađa preslika svog reprezentativnog kolege te igrač s kojim će Pep ponovo uspostaviti svoj "tiki-taka" stil koji počinje s Lavolpianom. Ukratko, Rodri će biti taj koji će se spuštati između Stonesa i Laportea te garantirati pravu geometriju igre u fazi prve distribucije. 

Cancelo je puno prodorniji i ofenzivno kvalitetniji igrač od Danila, koji će dobro poslužiti kao rotacijska figura i zamjena za Kylea Walkera, dok je Angelino nakon odlične sezone u PSV-u vrlo dobra rotacijska opcija na mjestu lijevoga beka, što je također važno s obzirom na teške ozljede Mendyja dvije sezone u nizu.

Sve što su gazde Cityja i Guardiola naumili napraviti ovoga ljeta su i uspjeli, a njihove će šanse za trećim naslovom u nizu biti veće ako se zna da je sada Kevin de Bruyne potpuno zdrav, a Gabriel Jesus potpuno spreman. Ozljeda Sanea i njegov ostanak u klubu su jedina neplanirana stvar, ali to možda i neće biti loša opcija. City je napravio sve kako bi se njegova dominacija u Premier ligi nastavila!

GUBITNIK: Manchester United

Došli: Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka, Daniel James
Otišli: Romelu Lukaku, Antonio Valencia, Ander Herrera
Potrošio 160 milijuna eura, zaradio 65 milijuna eura

Prošle sezone obrana je bila najveći problem Vragova iz Manchestera. U ligi su primali gotovo pogodak i pol po susretu, a dobra forma koja je uslijedila dolaskom Solskjaera nestala je u posljednjem dijelu sezone kada su izgubili svaku šansu u borbi za top 4 pozicije koje vode do Lige prvaka. Ovoga su ljeta doveli najboljeg oduzimača lopte u Premier ligi Wan-Bissaku, kao i - uz Van Dijka - najboljeg obrambenog duel igrača Harryja Maguirea. S obzirom na poroznost obrane, oba poteza djeluju smisleno, iako gotovo 150 milijuna eura odštete nije mali iznos.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Međutim, dolazak spomenute dvojice i potrošenih 150 milijuna nije razlog zašto su gubitnici ovoga prijelaznog roka. Kada bi se njihov poraz morao opisati jednom riječju, ona bi svakako bila - stihija. Upravo je stihijsko poslovanje ono što ih obilježava u post-Ferguson eri, a ovo ljeto nije bilo iznimka. Paradigmatičan je primjer Paula Pogbe: igrač na samom početku prijelaznog roka javno izrazi želju za odlaskom, a klub nema problema s njegovom prodajom. Znaju se i igrači koji bi trebali doći umjesto njega; to su bilo Bruno Fernandes ili Sergej Milinković-Savić. 

Nakon svih prepirki i nedoumica Pogba je i dalje član Uniteda, kluba u kojem ne želi biti. U međuvremenu, propao je pokušaj akvizicija i Paula Dybale i Christiana Eriksena koji su obojica odbili doći na Old Trafford.

Kako bi stvar bila gora, jedina prava "devetka" Romelu Lukaku - igrač koji je odbio i trenirati s ostatkom ekipe - prodan je tek posljednjeg dana prijelaznog roka. U takvim okolnostima klub nije imao vremena ispregovarati dolazak potencijalne zamjene, nego će tu poziciju morati "krpati" nekim drugim. Sve u svemu, sve što je čelništvo Uniteda planiralo, osim dolaska dvaju spomenutih braniča, iz ovoga je ili onog razloga propalo, a čini se kako poslovna stihija već neko vrijeme drma klubom koji je i dalje zapravo najveći brend Premier lige. Nastavi li ovako, neće dugo ostati…

Ostatak "velike šestorke"

Što se ostalih članova ‘velike šestorke’ tiče, Chelsea je postao gubitnik onoga trenutka kada je ostao bez Edena Hazarda, ali s obzirom na transfer-embargo, zapravo ga nije ni pošteno uspoređivati s ostalima. 

Liverpool je odradio nevjerojatno tiho ljeto, bez ijedne prave kupnje, ali teško je nešto zamjeriti Upravi kluba ili Kloppu nakon što su prošle sezone bili prvaci Europe te ostvarili rekordan broj osvojenih bodova u Premier ligi. Međutim, činjenica da su im svi glavni ofenzivci - Mane, Salah i Firmino - imali iscrpljujuće ljeto nastupajući za svoje reprezentacije otvara mogućnost problema s ozljedama i umorom. Po svim glasinama, tražili su pravog ofenzivca koji bi pokrio taj dio rotacije, ali nisu ga pronašli. 

Tottenham je imao zanimljivo ljeto te bi svakako bio pobjednik da je uspio dovesti Paula Dybalu. Iz potpuno bizarnog razloga taj se transfer nije ostvario pa ostaje vidjeti koliko će njihovu igru moći podići prije svih Ndombele i Lo Celso koje još nismo vidjeli redovito na top razini nogometa. Pogotovo će biti važno kako će se na Premier ligu prilagoditi mladi Argentinac, s obzirom na to da će Tottenham do kraja prijelaznog roka gotovo sigurno prodati Eriksena koji će vjerojatno otići put Madrida, u redove Reala ili Atletica.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.