NBA DRAFT

Tko su zvijezde najneobičnijeg NBA drafta u povijesti?

Foto: Getty Images, FIBA

NAKON što je u ponedjeljak podignut moratorij na trejdove u NBA ligi, današnji datum označava novi važan dan uoči nove sezone. Konačno se održava NBA draft, pet mjeseci poslije uobičajenog termina.

Pandemija nije samo potpuno razbucala raspored prošle i nove NBA sezone nego će se i draft prvi put u povijesti održati virtualno, umjesto u dvorani, pred gledateljima. Prvi put buduće zvijezde NBA lige neće karijeru započeti stiskanjem ruke čelniku lige.

Većina kandidata nije igrala od ožujka. To je rizik za klubove i problem za igrače

Pandemija je prekinula i sveučilišnu sezonu, pa nije bilo March Madnessa, na kojem se iskristaliziraju najbolji igrači, a nekima iz drugog plana znatno porastu akcije. Ogromna većina igrača nije nigdje igrala od ožujka, nije se imala gdje pokazati niti su ih klubovi imali gdje vidjeti, sve donedavno kad su dobili odobrenje za organizaciju pojedinačnih treninga i intervjua. Klubovi odavno nisu raspolagali s manje podataka o igračima na kojima će graditi svoju budućnost i zato je ovogodišnji draft također poseban i vrlo rizičan.

Za razliku od prošle godine, kad je bilo jasno da će prvi pick biti Zion Williamson, ovaj put nema ni izrazitog favorita za tu poziciju ni takozvanog "franchise playera", igrača koji može promijeniti sudbinu kluba, kalibra za izbor u najbolju petorku ligi.

Ovaj put nema ni hrvatskih predstavnika, godinu nakon što je Luka Šamanić kao 19. pick završio u San Antonio Spursima.

No smatra se da je ovogodišnji draft vrlo dubok i da će NBA ligi donijeti mnoštvo korisnih igrača, čak i u drugoj rundi, ako već nema zvijezda zbog kojih će ljudi paliti televizore ili kupovati ulaznice.

Wolvesi imaju prvi pick, Warriorsi drugi. Ali tko će zaista tada birati?

Prvi će birati Minnesota Timberwolvesi, a iza njih redom biraju Golden State, Charlotte, Chicago, Cleveland... Ali to ne mora ništa značiti. Očekuje se da će mnoštvo klubova pokušati zamijeniti svoj pick kako bi birali ranije ili kasnije te manipulirali prostorom pod salary capom, koji nije rastao u odnosu na prošlu sezonu, što je mnogima promijenilo planove.

Wolvesi i Warriorsi, vlasnici prvih dvaju pickova, glasno se spominju kao kandidati za trejdanje tih izbora u zamjenu za etabliranije igrače koji im odmah mogu pomoći.

Tri igrača ipak odskaču

Zato nema previše smisla prognozirati tko će koga zakapariti kojim izborom, ali ima smisla predstaviti nekolicinu najinteresantnijih imena koja će večeras postati dio NBA obitelji.

Tri igrača ipak talentom odskaču od ostalih i trebali bi, ovakvim ili onakvim redoslijedom, biti izabrani na samom početku. To su Anthony Edwards, James Wiseman i LaMelo Ball.

Anthony Edwards

Ako Minnesota zadrži prvi pick, prema potrebama ekipe najviše joj ima smisla uzeti Edwardsa, 193 cm visokog 19-godišnjaka kojem je pandemija prekinula prvu i jedinu sezonu na sveučilištu Georgia, tijekom koje je u prosjeku postizao 19.1 poen uz 5.2 skoka i 2.8 asistencija.

Edwards je najkorisniji na poziciji dvojke, a građom i stilom igre podsjeća na Donovana Mitchella iz Utah Jazza. Stručnjaci mu predviđaju višestruke nastupe u All-Star utakmicama. Snažan je i eksplozivan scorer s potencijalom da zabije 30 poena kad se sjeti. Zamjera mu se nedostatak angažmana, selekcija šuta i igra u obrani.

James Wiseman

Wiseman je 216 cm visoki centar kojem je također tek 19 godina. Bio je velika srednjoškolska zvijezda, ali upao je u pravne probleme na sveučilištu Memphis zbog 11.500 dolara koje je trener Penny Hardaway platio kako bi mu pomogao u selidbi, čime je prekršio stroga NCAA pravila. Birokracija i suspenzije koje su uslijedile limitirale su ga na samo tri utakmice, nakon čega je u prosincu odlučio otići s koledža i pripremati se za draft. U te tri utakmice imao je prosjeke od 19.7 koševa, 10.3 skoka i 3.0 blokade.

Iako je daleko najveći talent ove generacije među visokim igračima, takav tip košarkaša više nije na cijeni kao nekad. Vrlo je atletičan i skočan, s rasponom ruku od čak 229 cm i dobrim osjećajem za blokadu, ali nema tehničkih vještina kakve su nužne u današnjoj košarci, poput šuta Dirka Nowitzkog, tehnike Anthonyja Davisa ili kreativnosti Nikole Jokića, koje bi ga izdizale iz prosjeka na NBA razini.

LaMelo Ball

Ball je možda i najintrigantniji član ove generacije drafta. Najmlađi član košarkaške obitelji Ball, koja već ima NBA igrača u Lonzu, najstarijem od tri brata. Tata LaVar bio je medijska zvijezda kad je Lonzo izlazio na draft te je forsirao da ga odaberu Lakersi drugim pickom, što se na kraju i dogodilo. No pretjerivao je s bombastičnim izjavama pa su ga uskoro počeli ignorirati, a on je mlađe sinove LiAngela i LaMela odveo u Litvu, gdje su više igrali prijateljske utakmice nego ligaške.

U tamošnjem Prienaiju LaMelo je sa 16 godina postao najmlađi američki košarkaš koji je potpisao profesionalni ugovor. Nakon četiri mjeseca obitelj se vratila u SAD i pokrenula novu ligu JBA, zamišljenu kao alternativa sveučilištima za igrače koji se nakon srednje škole žele pripremiti za NBA ligu. Prošle sezone LaMelo je igrao u australskim Illawara Hawksima i u 12 utakmica postizao 17 koševa, 7.4 skoka i 6.8 asistencija, a slavni australski centar hrvatskih korijena Andrew Bogut za njega je rekao da su mu razigravačke sposobnosti već na visokoj NBA razini.

Ball je intrigantan kao 201 cm visoki playmaker, vrlo je kreativan i u načinima na koje probija protivničke obrane i fascinira zrelošću i rješenjima na parketu. No šut mu je, kao i Lonzu, potpuno defektan, ispodprosječno je atletičan, u obrani ne postoji, a nije oduševio ni na intervjuima s potencijalnim poslodavcima.

Sva tri spomenuta igrača imaju velikih vrlina, ali i velikih mana koje bi ih u nekoj jačoj generaciji vjerojatno sve izbacile iz najboljih pet na draftu.
Iz niza ostalih igrača koji će večeras osvježiti NBA ligu izdvojit ćemo još dvojicu - najvećeg europskog i najvećeg regionalnog talenta.

Deni Avdija

Deni Avdija je Izraelac srpskih korijena, sin bivšeg igrača Crvene zvezde i jugoslavenskog reprezentativca Zufera Avdije, koji je završio karijeru u Izraelu te tamo zasnovao obitelj i nastavio živjeti. Deni je krilni igrač visok 206 cm, ima ogroman potencijal i mnogi mu predviđaju da će biti izabran među prvih pet, a sigurno među deset.

Posljednje tri sezone igra za Maccabi, a u prošloj je postao najmlađi MVP u povijesti izraelske lige. Vodio je izraelsku U-20 reprezentaciju do dva europska zlata, ali u ozbiljnoj seniorskoj konkurenciji nije se istaknuo. U Euroligi je prošle sezone postizao samo 3.9 poena po utakmici.

Izuzetan je playmaker za svoju visinu i ima izvrstan osjećaj za igru, čvrst je i obrambenim zadacima pristupa s ponosom, no još je poprilično bezopasan s loptom u rukama. Dobro se kreće bez lopte, ali ovisi o suigračima, a zabrinjava i njegov vanjski šut.

Aleksej Pokuševski

Ove sezone općenito na draftu neće biti puno neameričkih igrača izabranih u prvoj rundi, pa tako ni klinaca iz naše regije. Zapravo, jedini kojem se predviđa izbor među prvih 30 je Aleksej Pokuševski, 214 cm visoki Srbin koji igra na krilnim pozicijama.

Ni on nije proizvod ABA lige, s 15 godina je otišao u Olympiacos, a prošle sezone je igrao za njegovu B momčad u drugoj ligi. Tek mu je 18, odličan je šuter i izuzetno pokretljiv za svoju visinu, ali i previše tanašan te će morati ojačati prije nego što bude spreman za NBA parkete. Neki analitičari vide ga među prvih 15, a neki ni među 30 na draftu. Može se očekivati da će ga klub koji ga izabere ostaviti u Europi da se razvija još godinu ili dvije prije nego što dođe u NBA.

Večeras u dva sata poslije ponoći počinje najneobičniji draft u povijesti, kako za igrače i klubove tako i za gledatelje. Ne samo da će se održati u pandemijskim okolnostima nego je i termin ekstreman, manje od dva tjedna prije početka priprema za novu sezonu. Novi igrači neće imati ni Ljetnu ligu ni program rada, nego će odmah morati uskočiti među profesionalce, i to nakon što većina njih nije igrala od ožujka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.