UTAKMICA GODINE

Torcida navija za Benficu kao što bi BBB-i za Panathinaikos protiv Hajduka

U donjem desnom kutu vide se transparenti navijača Panathinaikosa i Rome na ogradi tribine BBB-a, zajedno s oznakama navijača Dinama. Foto: Jurica Galoić / Pixsell

NAVIJANJE za klub iz inozemstva s čijim navijačima ih veže prijateljstvo, na utakmicama u kojima taj klub igra protiv (najvećih) klupskih i navijačkih rivala iz njihove domovine, nešto je najnormalnije za navijačke skupine.

Torcida navija za Benficu i protiv Dinama: Zašto to nije čudno?

Ovih dana veliku pažnju javnosti i iznimno veliku čitanost na našem portalu imaju tekstovi o tome da će pripadnici Torcide na utakmicama Benfice i Dinama u osmini finala Europa lige navijati za portugalski klub, a protiv hrvatskog.

Torcidi su Benfica i No Name Boysi neusporedivo draži od Dinama i Bad Blue Boysa. S prvima ih desetljećima veže bratstvo, a s drugima rivalstvo koje u njihovim nažalost sve češćim i sve brutalnijim okršajima prerasta u mržnju i neprijateljstvo.

Vole No Name Boyse, ne podnose Bad Blue Boyse

Tako dolazi do situacije koja je nepoznavateljima navijačke scene protuprirodna, a onima koji je makar površno prate sasvim uobičajena - da navijači hrvatskoga kluba, u srazu drugog hrvatskoga kluba s portugalskim, navijaju za strance. 

Na prvoj utakmici Dinama i Benfice, koja se sutra igra na Maksimiru, na gostujućoj tribini Maksimira očekivalo se toliko pripadnika Torcide da su Dinamo i zagrebačka policija odbili prodavati ulaznice hrvatskim državljanima za južnu, gostujuću tribinu kako bi spriječili da utakmica, koja je zbog dolaska brojnih portugalskih navijača ionako događaj visokog rizika, prijeđe u kategoriju najvišeg. 

Hajdukovci pod svaku cijenu žele tamo gdje im Dinamo i policija ne daju - na jug Maksimira

A upravo to bi se dogodilo da se na dan meča s Benficom po Zagrebu sučeljavaju navijači Dinama i Hajduka. Jasno je da u tom slučaju ne bi sve ostalo samo na verbalnom nasilju. Posebno u kontekstu već istaknutog - u zadnje vrijeme učestalih i žestokih okršaja BBB-a i Torcide.

Navijači Hajduka zbog ove zabrane žalili su se Vladi RH tvrdeći da je odluka Dinama i policije protuustavna jer im krši ljudska prava i ograničava kretanje.

Kada im je onemogućen dolazak na Maksimir i navijanje za Benficu, navijači Hajduka su preko službenog Facebook profila podršku Portugalcima dali prijetećim sloganom dinamovcima, dobro poznatim s hrvatskih tribina. 

Ova situacija nije nikakva hrvatska posebnost: U Ligi prvaka mogli ste je vidjeti nedavno u Rimu i Lyonu

Ova situacija nije nikakva hrvatska posebnost, stoga nema mjesta tipičnim tuzemnim malograđanskim zdvajanjima neupućenih kako je navijanje za strance, a protiv Hrvata, moguće "samo kod nas" ili "pa BBB-i i Torcida su zajedno ratovali za Hrvatsku, gdje će sada jedni na druge, a za strance" i slično.

Konkretno, na nedavnoj utakmici Roma - Porto u osmini finala Lige prvaka na Olimpicu je među transparentima portugalskih gostiju bio i onaj navijača talijanske Sampdorije koji imaju službeno prijateljstvo s Colectivo Ultrasima, kako se zove jedna od navijačkih frakcija koje prate Porto. 

U istoj fazi LP-a, na utakmici Lyon - Barcelona, posred "kopa" navijača domaće navijačke skupine Bad Gones razvučen je transparent koji slavi njihovo savezništvo s Ultras Sur, navijačima Reala.

Inter - Eintracht, par koji u osmini finala Europa Lige privlači najviše pažnje u navijačkim krugovima (osim onog Dinamo - Benfica) također će poslužiti kao dokaz savezništva. Jer očekuje se da s njemačkim navijačima, a protiv Interovih, budu ultrasi talijanske Atalante.

Navijači Hajduka jednako bi postupili da je Dinamo umjesto Benfice izvukao St. Etienne ili Gornik

Navijači Hajduka isto bi postupili da je Dinamo umjesto Benfice izvukao St. Etienne ili Gornik jer s navijačima francuskog i poljskog kluba također imaju bliske odnose.

Ali Torcidu i No Name Boyse već gotovo 25 godina veže nešto više od dobrih odnosa ili prijateljstva, uobičajenih među navijačkim skupinama koji prate klubove iz različitih zemalja.

Otkako su u jesen '94. navijačica i dva navijača Benfice poginuli u prometnoj nesreći na povratku s gostovanja kod Hajduka u Ligi prvaka, a Torcida na utakmici u Lisabonu iskazala počast tragično stradalima, ove dvije skupine su pobratimljene.

Navijači klubova s raznih krajeva Europe dolaze jedni drugima na ispomoć i druženje

Njihovi pripadnici često se posjećuju na domaćim i europskim utakmicama Hajduka i Benfice, kamo jedni drugima odlaze na "ispomoć" i druženje. 

To rade navijačke skupine s raznih krajeva Europe. Tako su se na nedavnom madridskom derbiju na ogradi Atleticovih navijača mogli vidjeti transparenti i zastave navijača Rome, Rucha iz Chorzowa i Fortune Dusseldorf.

Na utakmici Villarreal - Spartak Moskva u Europa ligi zajedno s ruskim navijačima bili su ultrasi iz Bugarske, navijači Lokomotiva iz Plovdiva.

U istom natjecanju su na gostovanju u Frankfurtu s navijačima Lazija bili saveznici iz Poljske, navijači Wisle.

Transparenti navijača Panathinaikosa i Rome bili su ljetos na ogradi BBB-a

Bad Blue Boysi imaju sjajne odnose s navijačima Panathinaikosa, a održavaju kontakte i s ultrasima Rome. Kao što možete vidjeti na glavnoj fotografiji ispod naslova teksta, transparenti ovih navijačkih skupina bili su na ogradi zajedno s onima BBB-a prošlog ljeta.

Tada je Futsal Dinamu, jedinom Dinamu koji pripada navijačima, tradicionalnu feštu na Šalati uveličao upravo PAO i to zato što su BBB-i prijatelji s navijačkom skupinom atenskog kluba Gate 13.

Kao što su navijači St. Etiennea dali logističku podršku hrvatskim navijačima tijekom njihove prosvjedne bakljade u tom gradu na Euru 2016, tako su ultrasi PAO-a prije tri i pol godine pomogli BBB-ima.

Grčki i francuski navijači logistika i domaćini hrvatskima

Boysima su Gate 13 bili domaćini kada su došli u Atenu na utakmicu njihovog gradskog rivala Olympiakosa i Dinama u Ligi prvaka. Navijači Dinama i Panathinaikosa tada su zajedno marširali grčkom metropolom.

To su radili kako bi pokazali da su saveznici, ali i kako bi bili jači i brojniji ako bi došlo do sukoba sa savezom koji čine njihovi nepomirljivi neprijatelji, skupine Gate 7 i Delije. Pobratimljeni navijači Olympiakosa i Crvene zvezde.

BBB-i i navijači PAO-a protiv Olympiakosovih i Delija

Na kraju je pred atenskim aerodromom došlo do velikog okršaja, ali hrvatskih i srpskih navijača, bez njihovih grčkih domaćina. 

Dinamo i Dinamo: Zašto je među Boysima u Plzenju bila ukrajinska zastava?

Navijači zagrebačkog Dinama prijatelji su i s navijačima ukrajinskog imenjaka. Pripadnici WBC Kijiv bili su gosti BBB-a na njihovom posljednjem europskom gostovanju. Zato je u Plzenju na tribinama među Boysima bila ukrajinska zastava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.