Treba li Hajduk vratiti nekog od bivših trenera? Ocijenite ih

Foto: Luka Stanzl/Matija Habljak/Miroslav Lelas/PIXSELL

NAKON poraza u tri uzastopna derbija te ispadanja iz utrke za naslov prvaka i Kup, Hajduk je, po tko zna koji put, pred velikom rekonstrukcijom. Iz kluba su otišli predsjednik Lukša Jakobušić i trener Mislav Karoglan, a na kraju sezone otići će i sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

Do kraja sezone prvu momčad će voditi Jure Ivanković, koji je dosad bio Karoglanov pomoćnik. Teško da će Ivanković biti dugoročno rješenje. Navijači Hajduka po društvenim mrežama zazivaju razna imena, a neka od njih su već vodila prvu momčad. 

Ivan Leko (19-4-11)

Najveće trenersko ime u mandatu Lukše Jakobušića. Ivan Leko ostao je upamćen po neuspjelom pokušaju uvođenja novog sustava igre s trojicom igrača u zadnjoj liniji. Osvojio je SuperSport Hrvatski kup pobjedom protiv Šibenika u finalu. Otišao je iz Hajduka u listopadu prošle godine nakon dva uzastopna poraza - od Rijeke i Osijeka. Trenutno vodi Standard Liege.

Valdas Dambrauskas (23-7-7)

Litvanski trener donio je Hajduku trofej - prije dvije godine osvojio je Kup na Poljudu. Dambrauskas je bio miljenik navijača, no Uprava ga je odlučila maknuti nakon ispadanja iz Europe od Villarreala, poraza od Osijeka te remija sa Šibenikom. Dambrauskas je u Hajduku proveo 314 dana, a u prosjeku je osvajao 2.05 bodova po utakmici. Trenutno je bez angažmana.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Jens Gustafsson (9-3-5)

Švedski trener trebao je biti dugoročno rješenje nakon Tramezzanija, no pokazao se kao promašaj. Vodio je 17 utakmica, u kojima je imao devet pobjeda, tri remija i pet poraza, uz 1.76 bodova po utakmici. Otišao je nakon poraza od Slaven Belupa 3:2. Trenutno vodi poljski Pogon Szczecin.

Paolo Tramezzani (14-4-6)

Dolaskom Lukše Jakobušića u klub na mjesto predsjednika, posao trenera dobio je Talijan Paolo Tramezzani. S Hajdukom je radio dobar posao, u 24 utakmice u prosjeku je osvajao 1.92 boda. No nakon pretprošle sezone je dobio otkaz, što nije najbolje sjelo navijačima i ljubiteljima Hajduka, kojima je Talijan postao miljenik. Trenutno je trener Istre, s kojom bilježi dobre rezultate.

Zoran Vulić (5-4-2)

Legenda Hajduka vratila se u klub sredinom 2018. godine, no nije to baš dobro završilo ni za koga. Vulić je vodio 11 utakmica, imao je pet pobjeda, četiri remija i dva poraza, uz 1.73 osvojena boda prosječno po utakmici. Nakon što je napustio Hajduk, rekao je da Uprava kluba preferira "laptop-trenere". Bez angažmana je već tri godine.

Siniša Oreščanin (15-3-6)

Vulićev nasljednik Siniša Oreščanin stigao je iz Hajdukove škole i preuzeo prvu momčad, s kojom je u 24 utakmice pobijedio 15 puta, triput remizirao i šest puta izgubio, uz dva osvojena boda po utakmici u prosjeku. Morao je otići nakon šokantnog poraza od Gzire na Poljudu i ispadanja iz Europe. Trenirao je nakon toga još samo kratko Goricu, a trenutno je izbornik hrvatske U-19 reprezentacije.

Joan Carrillo (22-11-8)

Španjolac je na Poljudu izdržao skoro godinu dana. Od prosinca 2016. do studenog 2017. godine Carrillo je vodio klub u 41 utakmici, uz učinak od 22 pobjede, 11 remija i osam poraza. Osvajao je u prosjeku 1.88 bodova po utakmici. Klub je napustio nakon poraza 3:2 od Rudeša na Poljudu. Trenutno je bez angažmana.

Željko Kopić (16-10-8)

Nakon dobrih rezultata sa Slavenom, Željko Kopić okušao se kao trener Hajduka, no nije se uspio zadržati ni godinu dana. Vodio je 34 utakmice, uz 16 pobjeda, deset remija i osam poraza te uz prosjek od 1.71 boda po utakmici.

Otišao je iz kluba nakon niza od sedam utakmica bez pobjede, a, između ostalog, ostat će upamćen po videu u kojem se pravdao Torcidi nakon loše odigrane utakmice. Trenutno vodi rumunjski klub Dinamo Bukurešt.

Damir Burić (35-16-19)

U svom je prvom mandatu u Hajduku dobio godinu dana te je osvajao 1.69 bodova u prosjeku po utakmici. U drugom, u 2019. godini, prosjek mu je bio još i veći - 1.81 bod po utakmici. Burić je ukupno u Hajduku vodio 70 utakmica, skupio 35 pobjeda, 16 remija i 19 poraza. Trenutno vodi Ohod, klub u drugoj saudijskoj ligi.

Marijan Pušnik (15-5-6)

Burića je nakon prvog mandata naslijedio Slovenac Marijan Pušnik. Krenuo je s Hajdukom impresivno u sezonu 2016. godine, no onda su počeli problemi. Izgubio je od Dinama 4:0 pa od Rijeke 4:2 na Poljudu.

Još jedan poraz od Rijeke i ispadanje iz Kupa od Splita značili su za njega kraj nakon 26 utakmica. Osvajao je 1.92 boda po utakmici u prosjeku, upisao 15 pobjeda, pet remija i šest poraza. Od otkaza se pokušao spasiti ulagivanjem Torcidi tako što je nosio šal Hajduka na klupi. Bez kluba je već pet godina.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Igor Tudor (41-19-27)

Današnji trener Lazija, za koji je potpisao prije dva tjedna, vodio je Hajduk dvaput u karijeri. Od travnja 2013. do veljače 2015. godine skupio je 69 utakmica, a u prvoj polovici 2020. godine još 18. Ukupno ima 41 pobjedu, 19 remija i 27 poraza s Hajdukom uz prosjek bodova po utakmici 1.63. Nakon odlaska iz Hajduka izgradio je ime i reputaciju u stranim klubovima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.