Trojica "Galacticosa" u momčadi desetljeća

ČITATELJI portala Goal.com izabrali su momčad desetljeća birajući najboljeg igrača za svaku poziciju u posljednjih deset godina.

Gol idealne momčadi čuvao bi Gianluigi Buffon koji je sa 49 posto glasova nadmašio Casillasa, Cecha, Kahna i Van der Saara. Ispred njaga stajali bi Sami Hyypia, bivši igrač Liverpoola, i Alessandro Nesta, Milanov veteran. Ovaj dvojac, osvajači Lige prvaka, pomeli su konkurenciju u kojoj su bili Cannavaro, Ferdinand, Puyol, Terry, Lucio i Carvalho, od kojih nitko nije prešao 7 posto. Hyypia je osvojio 44, a Nesta 37 psoto glasova.

Mjesta bekova rezervirana su za nenadmašni brazilski dvojac: desno Cafu, lijevo Roberto Carlos. Cafu je titulu zaslužio fantastičnim igrama u Romi, s kojom je osvojio Serie A, te kasnije u Milanu s kojim je harao Ligom prvaka. Za Brazil je nastupio na četiri uzastopna Svjetska prvenstva, a dva je osvojio. Njegov sunarodnjak Carlos svjetsku je slavu stekao igrajući za "Galacticose" jedanaest godina, a u Ligi prvaka sakupio je čak 100 utakmica. Igrač preciznog topovskog udarca najljepše golove zabijao je iz slobodnih udaraca iz daljine. S Brazilom je 2002. osvojio naslov svjetskog prvaka.

Mjesto zadnjeg veznog čvrsto je zauzeo Claude Makelele, bivši igrač Chelseaja i francuske reprezentacije, a pobijedio je u tepkoj konkurenciji Davidsa, Gattusa i Vieire. Napeta se borba vodila oko pozicije srednjeg veznog između Pirla i Xavija. Španjolac je s 42 posto glasova, 5 posto više od Talijana, zauzeo mjesto u idealnoj momčadi. Ballack, Lampard i Scholes ostali su daleko iza.

Još jedna zvijezda Real Madrida našla je mjesto među jedanaestoricom desetljeća. Legendarni Zinedine Zidan dugo je bio najskuplji nogometaš na svijetu, sve do ovog ljeta i transfera Cristiana Ronalda. Zidane je u dresu Juventusa i Reala osvojio brojne naslove, a u nacionalnom dresu bio svjetski i europski prvak. Uz njega, poziciju drugog ofenzivnog veznog zauzeo je Ronaldinho. Njih dvojica uvjerljivo su nadmašili Gerrarda, Kaku i Seedorfa.

Messi je sa 42,86 posto glasova bio bolji od 42,38 posto Cristiana Ronalda u izboru za krilnog napadača. Iznenađujuće je što su njih dvojica tako uvjerljivo pokupili glasove u konkurenciji sa legendama poput Figa, Giggsa i Nedveda, koji su ipak bili pravi vladari proteklog desetljeća.

Najbrojnija je konkurencija bila u napadu uz velikane Henryja, Raula, Tottija, Shevchenka, Inzaghija, Drogbu, Ibrahimovića i Eto`a. Ipak, nitko nije uspio zaprijetiti "Il Fenomenu" Ronaldu, najboljem strijelcu svjetskih prvenstava svih vremena. Da mu na put nisu stale brojne ozljede, vjerojatno bi bio najbolji napadač na svijetu svih vremena. Još uvijek aktivno zabija u Corinthiansu i nada se da će dobiti priliku zaigrati na još jednom SP-u, 2010. u JAR-u.

Momčad desetljeća:

Buffon

Cafu    Hyypia    Nesta    R Carlos

Makelele    Xavi

Messi    Zidane    Ronaldinho

Ronaldo
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.