vaterpolo

Tucak se naljutio na Talijane i citirao legendarnog Srbina

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

IVICA TUCAK, izbornik Hrvatske, komentirao je dramatičnu pobjedu nad Italijom (11:10) u polufinalu EP-a u Splitu te najavio subotnje finale s Mađarskom. "Ovo mi je iz više razloga jedna od najdražih pobjeda u životu. Prvo, drago mi je zbog ove potpuno nove reprezentacije, koja može jako puno u budućnosti.

"Nisu vjerovali da ovako mlada momčad može ovako daleko"

Ovo je mlada momčad za koju mnogi nisu vjerovali da može ovako igrati na SP-u i EP-u. U Budimpešti nismo uspjeli uzeti medalju jer smo morali ići na Španjolce, to se dogodilo i 2020. godine. Španjolci su glavni favoriti natjecanja, ali s Mađarima ne mogu. I prošlog ljeta su za broncu izgubili na Olimpijskim igrama u Tokiju, izgubili su i jučer.

Drugi razlog je ovaj fantastičan ambijent koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Ni mene ni igrače, kojima je ovo novo iskustvo. Jučer smo ušli toliko samouvjereno, moćno, puni samopouzdanja i pozitivne drskosti, ja sam zbog njih toliko sretan, oni su narasli jako puno u ovom turniru, dobili smo nekoliko igrača koji su bili dio sustava, ali u perifernim ulogama.

"Nikada ne ističem igrače, ali sada ću dvojicu"

Dvojicu moram posebno istaći iako to nikad ne radim, a to su Jere Marinić Kragić koji nije mlad, ali je mlad statusom u reprezentaciji, kao i Andrija Bašić, koji je sazrio i postao važan kotačić. Njemu je SP bilo prvo natjecanje. Sretan sam zbog tih momaka, sretan sam što znam da će Marko Žuvela biti jedan od najboljih igrača na svijetu. Ovo finale je nagrada svima njima."

Međutim, izbornik ističe da nisu slavili, osim na bazenu neposredno nakon trijumfa: "Atmosfera u hotelu bila je kao na pogrebu. Nakon utakmice i na večeri nije se muha čula, koncentrirani i mirni, vjerujemo u zlato. Nije bilo slavlja jer i igrači su svjesni da još imamo posla."

"Reakcije Talijana? Uvijek čestitam suparniku iako mi nismo u milosti kao što je Italija bila 20 godina"

Talijanski izbornik Alessandro Campagna nakon utakmice je govorio da su Hrvatskoj minutu i pol prije kraja suci poklonili penal iz kojeg je pobjednički gol zabio Harkov. "To je sramota! Fatović je napravio faul, potopio nam golmana. Bilo bi pošteno da je pobjednik odlučen petercima. Suci su sudili jako dobro, a to se vidjelo i u zadnjem napadu", komentirao je Campagna. Tucak mu je odgovorio:

"Ostat ću sportaš do kraja. Ja sam uvijek pružao ruku nakon utakmice kada bih izgubio. Ja sam sad izgubio za svjetsku broncu od Grčke pa nisam puštao nikakva videa ili se bunio zbog poništenog gola Burića. Nisam prosvjedovao, puštao snimke, kao što to sada rade Talijani. Neka iskreno i ljudski puste snimku utakmicu i vide koji je bio kriterij kada se Hrvatska odvojila.

Uvijek čestitam suparniku iako mi nismo u milosti kao što je Italija bila 20 godina. Nekorektno je to što rade."

Tucak je prije polufinala s Italijom rekao da su šanse 55 naprema 45 posto za Hrvatsku. Prije Mađarske kaže: "Finale je uvijek 50:50, ali zbog ambijenta i špurijusa, neka bude opet 55:45 za nas.

"Strašno je velika razlika između zlata i srebra. Imam i jedno i drugo i znam kako sam bio tužan nakon srebra"

Strašno je velika razlika između zlatne i srebrne medalje. Imam i zlato i srebro, imam i olimpijsko srebro, međutim, znam koliko sam bio tužan nakon te utakmice i ne želim da mi sutra budemo tužni, bez obzira kako utakmica završila. Moramo biti ponosni, moramo dati zadnji atom snage da odemo do kraja."

Izbornik Hrvatske nema iluzija o tome kako težak posao čeka njegove igrače: "Očekujem sličnu utakmicu u fizičkom smislu, možda čak i za nijansu još težu, još prljaviju, jer Mađari su takvi, igraju na rubu incidenta. Takva će biti i utakmica, ali ono što moraju znati Mađari i što su jučer doznali Talijani: s Hrvatskom više nitko neće ulaziti u fajt. To je ono na što sam ja izuzetno ponosan.

Mi danas imamo petoricu-šestoricu igrača koji mogu igrati beka, nakon što smo Svjetsko prvenstvo igrali samo s jednim klasičnim bekom, a to je Rino Burić. Sada imamo Biljaku, Bašića, Lazića, Žuvelu... Bit će fajt, fizički užasno zahtjevna utakmica, potrošnja na razini koja je bila kao protiv Italije.

"Reprezentaciju ne čine najbolji igrači, nego oni koji najbolje funkcioniraju međusobno"

Ono što ćemo morati odraditi perfektno ako želimo pobijediti, a želimo, bit će agresivan obrambeni blok. Po cijenu ne znam koliko isključenja, ne želim da ostavljamo njih da nam s pet-šest metara neometano bombardiraju Marka."

Tucak je poručio za kraj: "Ne znam da li se sjećate mojih riječi, ali rekao sam da se jedna utakmica može dobiti napadom, međutim turnir se dobiva obranom. To su neki aksiomi sporta, kao što je rekao veliki srpski košarkaški trener Svetislav Pešić: reprezentaciju ne čini, u ovom našem slučaju, 13 najboljih igrača, nego 13 igrača koji najbolje funkcioniraju međusobno. Kemija je ključ svega, a mi smo to uspjeli."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.