EDEN HAZARD

Eden Hazard, igrač od stakla

Foto: Reuters

KAD se Real Madrid u srijedu u Ligi prvaka suprotstavi Atalanti, jedan će značajan igrač, nimalo nepredvidljivo, izostati. Edena Hazarda, koji je 2019. stigao iz Chelseaja za odštetu koja bi mogla premašiti 150 milijuna funti, neće biti tamo. No iz Madrida stiže vijest da je Hazard na pragu još jednog povratka, 11. po redu, nakon što je ozljeda upropastila njegovih 10 mjeseci u klubu, piše BBC.

Nakon još jedne ozljede mišića krajem siječnja u utakmici protiv Levantea očekivalo se da će izbivati četiri do šest tjedana, ali njegov povratak treninzima prošlog tjedna, odnosno nježnom trčanju, poticaj je ofenzivnom veznjaku dok pokušava usmjeriti svoju karijeru u Real Madridu na pravi put. Činjenica je da u zahtjevnom vrhunskom nogometu Hazard u Real Madridu sve bolje spoznaje da neispunjavanje očekivanja nosi veliku cijenu bez obzira na to gdje leži krivnja.

Nogometaši od stakla 

"Eden Hazard je od stakla", kaže moćni madridski medij. Belgijski nogometaš stigao je u španjolsku prijestolnicu noseći nešto više od svoje prtljage. Došao je s ozljedom koja ga je držala podalje od treninga kroz tri utakmice, a kako je počelo, tako se i nastavilo. Do ovog posljednjeg udarca Hazardova karijera u Madridu prošla je kroz više ozljeda (10) nego što je postigao golova (4), a većinom se radilo o problemima s mišićima. Do nastanka ovog teksta imao je 35 nastupa, ali je propustio 46 utakmica. Depresivna zbirka jedne ozljede za drugom, a tu je i doza koronavirusa koji je imao u studenom prošle godine. U Chelseaju je tijekom sedam sezona propustio samo 20 utakmica. Neće mu to predstavljati nikakvu utjehu, ali barem je u dobrom društvu i tek je posljednji u nizu superzvijezda koje su stigle u Madrid i stekle neželjenu titulu "futbolistas de cristal" (nogometaši od stakla).

Već ga uspoređuju s Garethom Baleom koji je tijekom sedam godina u Madridu imao 23 zdravstvena problema, ali Velšanin se barem mogao prisjetiti trenutaka trijumfa, posebice uspješnih finala Lige prvaka u Lisabonu i Kijevu. Kaka je u Madrid stigao dvije godine nakon osvajanja Zlatne lopte i više je vremena proveo na liječenju nego na treningu. A ako mislite da je Hazardu teško, razmislite o Jonathanu Woodgateu. Tijekom boravka u Madridu od 2004. do 2007. godine odigrao je ukupno manje od 14 utakmica, a nijednu u svojoj prvoj sezoni. Kad je u rujnu 2005. konačno debitirao u ligaškoj utakmici protiv Athletica, postigao je u autogol i kasnije je isključen.

U čemu je problem s Hazardom?

Pitanje koje mnogi postavljaju o Hazardu je koliko su nevolje kroz koje prolazi mentalne, a koliko fizičke? Kad je u sezoni 2015./2016. njegov trener u Chelseaju bio Jose Mourinho, Hazard je bio proglašen igračem sezone. Mnogi su smatrali, uključujući i Mourinha, da ima potencijal dosegnuti razinu Cristiana Ronalda i Lionela Messija, pa je portugalski stručnjak počeo pritiskati Hazarda da poboljša svoju igru. Iako je tehnički i taktički sve bilo na svome mjestu, trebalo je vidjeti ima li mentalnu snagu da zasluži mjesto uz Ronalda i Messija. Ubrzo je i Mourinhu postalo jasno da Hazard nema mentalnu otpornost da izdrži takav pritisak i da su stresovi koji nastaju dok ga se tjera da se podigne na višu razinu smanjili njegovu učinkovitost kao igrača. Mourinho je shvatio da se iz Hazarda najviše može izvući kad je sretan i opušten te nije pod velikim pritiskom. Ustuknuo je i Hazard se vratio u formu.

Slično tome, dok je Antonio Conte bio u Chelseaju, privatno je priznao kako je najbolji način da se iz Hazarda izvuku vrhunske performanse bio da ga se ne izlaže previše stresu. Otpočetka je shvatio da je u Hazardu Chelsea imao igrača koji je prilagođeniji kratkoročnim ciljevima, poput njegovog veličanstvenog izdanja u finalu Europske lige 2019. ili plasmana s Belgijom u polufinale Svjetskog prvenstva 2018. godine, nego dugoročnim planovima. Oni koji ga najbolje poznaju kažu da je Hazard igrač trenutka, a ne kompletnih 90 minuta, čovjek kojem nedostaje mentalne snage da pokaže dosljednost i onaj koji radije uživa u životu i osjeća se opušteno nego traži svoje mjesto u nogometnoj eliti. Upravo taj manjak želje da postane lider, kapetan, ili da prihvati taktičke zahtjeve koje mu je postavljao Maurizio Sarri doveli su do njegova neslaganja s talijanskim trenerom.

U Madridu je promijenio rutinu. Puno radi u teretani, vježba ravnotežu, što u Chelseaju uopće nije radio. Lakomisleno zanemarivanje tijela u prošlosti u kombinaciji s neprimjerenom prehranom i mentalnom krhkošću učinilo ga je ranjivim na ozljede. Kad se tome pridoda činjenica da se ne snalazi dobro pod zvjezdanim plaštem, kritičari su mu brzo prišili etiketu igrača za "lijepo vrijeme", odnosno nekoga tko blista kad sunce sija i cijela momčad dobro igra, ali nestaje kad počne kiša i pojave se problemi.

Liječnici u belgijskoj reprezentaciji uvjereni su da su problemi koji ga muče više fiziološki nego psihološki. Smatraju da je Real Madrid isforsirao njegov povratak u akciju iako je propustio dva predsezonska razdoblja zbog ozljede. No je li Hazard kriv za sve ili Real Madrid ima endemsku krizu s ozljedama?

Španjolski prvak teško je pogođen krizom s ozljedama tijekom cijele sezone. Posljednja ozljeda Danija Carvajala bila je 40. ove sezone kod ukupno 20 igrača. Osim Hazarda Real Madrid je u subotnjoj pobjedi protiv Real Valladolida nastupio bez Danija Carvajala, Sergija Ramosa, Rodryga, Federica Valverdea, Edera Militaa, Alvara Odriozole i Marcela. Nijedan španjolski klub ove sezone nije imao više ozljeda. Prema podacima koje je prošli tjedan objavila Marca, dosad je Atletico Madrid imao 25 ozljeda, Barcelona 25 i Sevilla 18.

Što Hazardu nosi budućnost?

Hazardovi prijatelji i najbliži kolege jednoglasni su u tome da bi Real Madrid trebao pritisnuti gumb za resetiranje. Za razliku od mnogih vrhunskih nogometaša, Hazard nema privatnu medicinsku službu. Također je spreman udovoljiti svima i učiniti pravu stvar u pravom trenutku, što na kraju čini da ne udovoljava nikome, a najmanje sebi. Napokon, još nije sasvim poznato kakve je posljedice ostavio covid-19 iz studenoga. Neki nagađaju da srednjoročne i dugoročne posljedice bolesti mogu dovesti do simptoma sličnih onima nakon pretjeranih treninga, što može dovesti do novih ozljeda.

Klub bi morao prihvatiti Hazarda kakav jest, a ne kakvog misli da je kupio. On nije vođa, nije igrač koji nadahnjuje druge nego fantastičan igrač koji može biti vitalni sastojak pobjedničke momčadi. On se bavi svojim nedostacima i još možda važnije, sretan je u Madridu. Dobro se uklopio i uživa u svom načinu života.

Vijest da može ponovno trenirati s prvom momčadi bit će mu samo poticaj. Bio je u mraku nakon posljednjeg neuspjeha. Iako vjerojatno neće biti u momčadi protiv Atalante, sada je u boljem raspoloženju, posebice nakon što mu je omogućeno da provodi više vremena kod kuće s obitelji. Ako Real Madrid počne shvaćati koje su Hazardove glavne prednosti, nema razloga da ne nastavi uživati dugu i plodnu karijeru na Bernabeuu. Možda je još važnije prihvatiti njegova ograničenja. U tom slučaju neće proći još dugo prije nego što u Realu počne činiti ono isto što je s takvom učestalošću činio u Chelseaju i belgijskoj reprezentaciji, zaključuje BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.