reprezentacija

Kako Modrić vodi Hrvatsku

Foto: Hina

HRVATSKA je treći put u Dalićevom mandatu izgubila od Francuske. Dobili smo potvrdu da nije moguće dobiti Francusku u utakmici u koju se ulazi s ciljem da se brani.

Francuska je sinoć na Maksimiru pobijedila s 2:1, a to je bio treći poraz Zlatka Dalića u ogledima protiv Francuske koju vodi Didier Deschamps.

Dalić je do odmora shvatio da mora igrati otvorenije

Prije mjesec dana na gostovanju u Parizu Dalić je imao hrabriji pristup iako tada u sastavu nije bilo Luke Modrića ni Ivana Rakitića koji je tek kasnije objavio da se oprašta od nacionalne momčadi. Izbornik Hrvatske je, za razliku od tog susreta, na Maksimiru igrao zatvorenije i nakon prvih 45 minuta je shvatio da će morati mijenjati plan.

Uoči utakmice Dalić je bio uvjeren da je to put, otvoreno je govorio o taktici dan prije utakmice. Ipak, taj put nije bio dobar. Hrvatska je dio vremena opet bila bolja, posebno u drugom dijelu, kad je bila blizu preokreta. Najveću ulogu u tome imao je Luka Modrić bez kojeg ne bi bilo moguće duže dominirati tijekom drugog poluvremena.

Modrić je povezivao linije, držao ritam, raspoređujući igrače bio produžena ruka izborniku, a odigrao je i veliku ulogu prilikom gola za izjednačenje. Kada je u drugom dijelu Dalić poslao momčad da napadne Francusku, Modrić je bio ključna figura protiv strašnih imena svjetskih prvaka i doprvaka Europe. Na klupi protiv Hrvatske bili su Paul Pogba, Houssem Aouar, Kingsley Coman, Olivier Giroud, Benjamin Pavard, Wissam Ben Yedder...

Protiv takve momčadi je teško nametnuti igru i biti superioran od početka do kraja.

Hrvatska je utakmicu počela igrajući u niskom bloku, gdje su Mario Pašalić te ponekad i Nikola Vlašić na desnoj strani zatvarali francuskog lijevog beka, dok je na lijevoj strani Ivan Perišić zatvarao Ferlanda Mendyja.

Hrvatska je zaslužila barem bod

To što su krila zatvarala suparničke bekove uopće nije dovoljan znak da se momčad prvenstveno branila, ali činjenica da Hrvatska nije izlazila u visok pritisak i da je dopustila Francuskoj da se Digne i Mendy tako visoko pomjere prema naprijed odraz je Dalićevog plana da čeka ofenzivnu tranziciju (fotografija ispod).

Igrajući na takav način, Hrvatska je vrlo rano primila gol i bila blizu još jednog. Francuzi su tražili i penal kada je Anthony Martial pao nakon duela s Domagojem Vidom. Bilo je evidentno da se Hrvatska u defenzivnoj varijanti u postavci 4-1-4-1 ne brani dobro protiv Francuske koja je koristila romb u veznom redu i igrala u sustavu 4-1-2-1-2.

Nakon prvih 45 minuta Francuzi su imali 288 točnih pasova, a Hrvatska 233. Posjed lopte iznosio je 58 posto naspram 42 posto u korist gostiju.

Dalić je na poluvremenu shvatio da ga takav pristup neće dovesti do povoljnog rezultata pa je odmah uveo Matea Kovačića i Josipa Brekala umjesto Milana Badelja i Marija Pašalića.

Kovačić je odradio sjajnih 45 minuta, ali jedan igrač je iznad svih ostalih

Hrvatska je zaigrala otvorenije, težila je posjedu lopte i izlazila je u visok presing (fotografija ispod). Igrajući na takav način, zasluženo je izjednačila u 64. minuti preko Vlašića i bila je blizu preokreta.

U trenutku hrvatske dominacije Francuska je uspjela postići gol i na kraju slaviti, ali igra hrvatske momčadi iz drugog poluvremena bila je jako dobra i Dalić zbog toga ima za čim žaliti, jer Hrvatska je zaslužila barem bod.

Hrvatska je u drugom poluvremenu napravila 287 točnih pasova i imala je posjed lopte čak 62 posto naspram francuskih 37 posto. Svjetski prvaci imali su tek 161 točan pas uz točnost od 84 posto.

Broj udaraca prema golu iznosio je pet naprema dva u drugom poluvremenu, što još više govori o tome da Hrvatska nije zaslužila poraz.

Igri u drugom poluvremenu pridonijeli su svi igrači; od Vlašića koji je postigao prelijep pogodak do Kovačića koji je za 45 minuta provedenih na terenu imao čak 16 od 17 točnih dugih lopti, što je sjajan učinak.

No, ako bi se morao odabrati jedan igrač koji je najviše vukao momčad prema naprijed, to je Luka Modrić. Još jednom je pokazao zašto je Deschamps prije susreta kazao da "taktika Francuske ovisi i o velikom vođi Modriću". Još jednom je pokazao zašto je prije dvije godine bio najbolji igrač svijeta. Pokazao je zašto je kapetan.

Genijalac 

Kad su u pitanju predstave poput sinoćnje, samo onaj tko je gledao utakmicu može potpuno shvatiti Modrićev utjecaj.

Nekada i brojke pomognu. Modrić je imao 90 točnih paseva, a uputio ih je 96. Usporedbe radi, drugi igrač po broju točnih pasova na utakmici je Kovačić koji je imao 61 točan pas od upućenih 66. Treći je Raphael Varane koji je poslao 62 pasa od čega ih je 60 bilo točnih.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ovdje se još jednom vidi koliki je utjecaj imao Kovačić, jer je bio drugi po broju točnih pasova, a igrao je samo poluvrijeme. Ipak, fokus je na toj razlici između Modrića i ostalih igrača, jer on je imao skoro duplo više točnih pasova od bilo kojeg igrača.

Modrić je imao i 110 dodira s loptom po čemu je također najbolji u utakmici. Dobio je pet od 11 duela i po tome je četvrti najbolji igrač susreta. Kada je riječ o driblinzima, skupio je tri uspješna driblinga iz četiri pokušaja i po tome je peti najbolji igrač susreta.

Uz sve to Modrić je lider i igrač koji raspoređuje druge na terenu. Prije Vlašićevog gola, umjesto centaršuta, šmekerski je odigrao povratnu za Brekala koji je produžio za strijelca Vlašića, tako lider vodi momčad protiv jačeg suparnika. Svojom igrom pomogao je Hrvatskoj da bude jako blizu prve pobjede nad Francuzima.

Sve to Modrić radi nakon što je u rujnu proslavio 35. rođendan. Teško je pronaći drugog igrača koji je imao toliki utjecaj na svoju reprezentaciju u toj fazi karijere. 

Nakon ovog poraza Hrvatskoj ostaje borba za treće mjesto u skupini Lige nacija kako ne bi ispala u B Ligu nacija. Tu borbu vodit će protiv Švedske. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.