Ubili su mu transrodnu sestru. To je promijenilo život novog igrača Lakersa

Foto: Getty Images / Guliver Image

NIJE to bio trade koji su navijači Lakersa željeli, ali s vremenom će ga zavoljeti. Nakon neugodnog poraza od 42 poena razlike protiv Indiana Pacersa u srijedu, Lakersi su uoči isteka prijelaznog roka povukli potez kako bi pojačali momčad. Nažalost ne, Anthony Davis nije bio uključen u trade. Umjesto toga, Lakersi su mijenjali Svjatoslava Mihajljuka i pick druge runde NBA drafta za Reggiea Bullocka iz Detroit Pistonsa, piše Arash Markazi za Los Angeles Times.

Navijači Lakersa imaju opravdanje za to što nisu oduševljeni i što su morali potražiti Bullockovo ime na Googleu. A tamo su mogli saznati da su Bullocka u prvoj rundi drafta 2013. odabrali Clippersi, te ga 2015. poslali u Phoenix Sunse u razmjeni koja je uključivala tri kluba i koja je spojila Doca i Austina Riversa. Na kraju te sezone Bullock je završio u Pistonsima, gdje se razvio u solidnog beka i savršenog igrača za momčad LeBrona Jamesa.

Bullocku je 27 godina i prosječno je ove sezone postizao 12,1 poena i ima šut za tricu 38,8 posto. Prošle sezone imao je 11,3 poena po utakmici i 44,5 posto ubačaja trica. Njegov je šut za tricu od 2015. godine otprilike na 40 posto, što znači da je bolji nego bilo koji igrač Lakersa, druge najlošije momčadi prema postotku ubačaja za tri poena u NBA ligi. Ono što Bullockova statistika ne otkriva je o kakvoj se osobi radi.

Autor teksta imao je priliku upoznati Bullocka tijekom njegovih dana u Los Angeles Clippersima. Bio je neiskusni novak iz Kinstona u Sjevernoj Karolini, baš kao i njegov novi suigrač u Lakersima Brandon Ingram s kojim je postao prijatelj, te se pokušavao prilagoditi na život u Los Angelesu. Arash Markazi je iskusni NBA novinar, rođen u Los Angelesu, koji se ni do danas nije sasvim prilagodio životu u tom gradu.

Dok bi ostali igrači prije utakmice bili na terenu ili u dvorani za treninge, Bullock bi sjedio ispred svlačionice i ispitivao Markazija o njegovu životu i njegovu gradu. Ova zamjena uloga bila mu je dobro došla kao predah od svakodnevnog novinarskog ritma. Markazi tvrdi da nikad nije upoznao igrača koji je bio tako iskreno zainteresiran za reporterski život od Bullocka. Želio je znati sve kroz što je Markazi prolazio, prije nego što je postao spreman otkriti kroz što sve on sam prolazi. Do kraja sezone Markazi je više znao o Bullocku nego o Chrisu Paulu, Blakeu Griffinu ili DeAndreu Jordanu.

Bullock ima transrodnu sestru Miu Henderson, koja je, dok su odrastali, bila njegov stariji brat Kevin Long. Bullock je bio u gimnaziji kad je Kevin postao Mia i nije znao kako se nositi s tom promjenom. I dalje je o njoj govorio kao o Kevinu, a Mia ga nikad nije vidjela kako igra sveučilišnu košarku za North Carolinu. Bullock je strahovao kako će njegovi suigrači i drugi ljudi reagirati, a ona ga nije željela dovesti u neugodnu situaciju. I danas žali zbog toga.

Bullock je volio svoju sestru. Kaže kako je njegova posljednja SMS poruka upućena njoj bila: "Volim te". Mia Henderson ubijena je 16. srpnja 2014. godine u Baltimoreu. Prema policijskom izvještaju, ubodena je u leđa, ruke i prsa. Bullock je to saznao dok je bio na treninzima u kampu Clippersa. Nije mogao vjerovati, upravo su razmijenili SMS-ove. I danas mu se ponekad čini da se to nije dogodilo. Redovito provjerava njen profil na Facebooku i gleda komentare i fotografije njenih prijatelja i članova obitelji.

Ono što Bullock tada nije shvatio je da njena smrt nije bila izolirani incident. Projekt medijske tvrtke Mic Network pod nazivom ”UnErased: Prebrojavanje transrodnih života” otkrio je da jedna od 2600 transrodnih žena od 14 do 34 godine postaje žrtvom ubojstva. U općoj populaciji žrtvom ubojstva postaje jedna od 12.000 žena. Bullock je znao da mora nešto učiniti s obzirom na mogućnosti koje ima kao NBA košarkaš, pa je odlučio ispričati priču svoje sestre svaki put kad ima priliku, te postati LGBTQ aktivist.

Na lijevoj nozi ima istetovirano ime svoje sestre iznad srca u duginim bojama s natpisom "LGBTQ". Nosi tenisice na kojima je cijelom dužinom ispisana riječ ”jednakost”, a na potplatu je ugravirano sestrino ime. Govorio je kako želi da NBA momčadi zaigraju u dresovima s duginim bojama, makar u samo jednoj utakmici, kako bi podržati LGBTQ zajednicu. Postao je i prvi aktivni NBA igrač koji se vozio na platformi tijekom prošlogodišnje Pride povorke u New Yorku. I tada je nosio cipele s iscrtanim sestrinim imenom i licem.

Bullock se vraća u Los Angeles kao drukčija osoba i igrač od onog koji je otišao prije četiri godine. Utjecaj koji može imati na terenu i izvan njega mogao bi od njega stvoriti ljubimca navijača u gradu koji će uskoro shvatiti da je trade od prošlog utorka bio kudikamo veći nego što je itko mislio, zaključio je svoj komentar Arash Markazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.