MMA

Umirovio se čovjek od kojeg je učio McGregor, a Cro Cop ga htio razbiti

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAKON teškog poraza nokautom od Lyota Machide u Bellatoru, od MMA-a se oprostio 42-godišnji Chael Sonnen. Američki Gangster je na vrhuncu svoje popularnosti bio jedno od najpoznatijih lica u svijetu sporta. Odličan grappler bio je opasan u ringu, ali puno poznatiji po verbalnom repertoaru izvan ringa kojim je častio i provocirao svoje suparnike.

Mnogi ga smatraju pretečom Connora McGregora - rijetko tko je prije njega u povijesti UFC-a na tako sustavan, promišljen i marketinški genijalan način prodavao svoje borbe. Sonnen je gradio atmosferu u kojoj su ga protivnici mrzili do te mjere da su mu zaista htjeli nauditi, a vi ste to željeli vidjeti. Tako se sprdao s Minotaurom Nogueirom, kultnim brazilskim borcem, za kojeg je prilikom njegova prvog posjeta SAD-u rekao da je pokušao autobus nahraniti mrkvom, čime je aludirao na nerazvijenost te zemlje.

U jednom od intervjua prozvao je legende Pridea, a između njih i Cro Copa, da su konstantno bili pod steroidima i da je njihova karijera tek priča za japansku publiku koja se rasplinula kad su stigli u SAD. Cro Cop, koji se rijetko kada upuštao u verbalne ratove sa svojim kolegama, tom je prilikom poručio kako mu je žao što nisu ista težinska kategorija, pa da "diplomiranog idiota nabije nogom u guzicu". Ipak, nakon nekoliko godina dvojac je iznenadio javnost zajedničkom fotografijom koja je poslužila kao dokaz da se radilo samo o performansu.

Sonnen se oprostio sa skorom od 37 pobjeda, 11 poraza i jednim remijem. Najveći trenutak njegove karijere stigao je 2010. godine kada je dobio šansu za titulu protiv Andersona Silve, koji se s 12 pobjeda u nizu i devet obrana pojasa srednje kategorije potvrdio kao jedan od najboljih boraca svih vremena. Sonnen je Silvu sustavno tukao i uništavao četiri i pol runde, da bi tri minute prije sudačke odluke i sigurne pobjede neoprezno ušao u Silvin gard i polugu iz koje se nije izvukao. 

Naveo je kako je njegovo umirovljenje neplanirano: "Nadao sam se pobijediti Machidu i prozvati prvaka Badera. Ipak, za ovaj sport moraš biti opak, a ja to više nisam. Izdominirao me u područjima gdje sam nekad ja bio bolji i situacijama iz kojih bih nekad našao izlaz. Tada sam shvatio da nemam više ono što je potrebno. Odlazim, ispalio sam svoj zadnji metak", poručio je nedugo nakon borbe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.