Del Piero: Calciopoli je uništio talijanski nogomet

Foto: Guliver Image / Getty Images
 
PREMDA je njezin posrtaj pri pokušaju plasmana na predstojeće Svjetsko prvenstvo u Rusiji već nadaleko i naširoko opjevan, Italija je i dalje centralna tema nogometne javnosti.
 
Želeći detektirati uzroke koji su utjecali na nedavno doživljenu nacionalnu sramotu, dio domaćih kritičara prstom upire u povijest podsjećajući na događaj koji je bespovratno umrljao imidž talijanskog nogometa i pritom ga osjetno unazadio.
 
Skandal Calciopoli, javno razotkriven u svibnju 2006. godine, zgrozio je Apeninski poluotok te ostatak nogometnog svijeta.
 
Akcijom državnih organa, Juventus, Fiorentina, Milan, Lazio i Reggina bili su izvedeni pred lice pravde. Zbog kolektivne su upletenosti u namještanje utakmica drakonski bili kažnjeni.
 
Dok je Milanu, primjerice, oduzeto bilo 30 bodova, Juventus je bio izbačen u Seriju B te su mu oduzete dvije osvojene nacionalne titule (2004./2005. i 2005./2006.). 
 
"Calciopoli je bio poput atomske bombe koja je uništila talijanski nogomet", u razgovoru za La Gazzettu dello Sport prisjetio se Alessandro Del Piero, Juventusov kultni kapetan koji se od Stare dame - uz antologijsku izjavu da ''pravi džentlmen nikada ne napušta svoju damu'' - nije rastavio niti kada je osramoćeno relegirana u drugi razred talijanskog nogometa. 
 
"Nogomet u Italiji tada je kolabirao. Ne govorim samo o Juventusu. Prisjetite se samo koliko je velikih igrača napustilo Apenine. Fabio Cannavaro, Lilian Thuram... Mnogo tadašnjih kvalitetnih igrača svojim su odlascima osnažili i razvojno unaprijedili inozemnu konkurenciju", hipoteza je Alessandra Del Piera koju je dodatno elaborirao.
 
"Mnoštvo stranih investitora zbog stanja kolapsa nije se htjelo opredijeliti za Italiju. Engleska Premier liga eksplodirala je zahvaljujući prodaji televizijskih prava, odnosno snalažljivosti da diljem svijeta unovči svoj brand. Barcelona i Real Madrid također su dobrim poslovnim strategijama napravili divovski korak prema statusu kojim se danas diče. Nijemci su, pak, nastavili putem kojim su krenuli kada su još 2006. bili domaćini Mundijala", rezonirao je mitski talijanski napadač koji se umirovio početkom 2015. godine.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.