Uremović vjerojatno neće biti spreman za Dinamo. Karoglan ima dvije opcije

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL - Marko Lukunic/PIXSELL

HAJDUK u subotu dočekuje Dinamo u sklopu 28. kola SuperSport HNL-a. Veliki derbi hrvatskog nogometa igra se na Poljudu s početkom u 19:30, a očekuje se da će stadion biti popunjen do posljednjeg mjesta. Ulog je iznimno velik jer obje momčadi moraju ići na pobjedu ako misle zadržati realne šanse da do kraja sezone uhvate Rijeku i postanu prvaci Hrvatske.

Bijeli u ovom susretu ne mogu računati na dugoročno ozlijeđene Darija Melnjaka i Mihaela Žapera. Ivan Perišić se približava povratku na terene, ali šansa da može pomoći Hajduku u derbiju praktički je nepostojeća. Zbog crvenog kartona u prošlom kolu protiv Lokomotive trener Mislav Karoglan neće imati na raspolaganju Dinu Mikanovića. Treningu s ekipom vratili su se portugalski stoper Ferro i desni bek Fahd Moufi, koji su nastupili u prijateljskoj utakmici protiv Zrinjskog, ali najveći je upitnik stanje Filipa Uremovića.

Uremović vjerojatno neće biti spreman za derbi

Standardni stoper Hajduka ozlijedio se u domaćoj utakmici protiv Istre, odigranoj 2. ožujka. Prilikom udarca iz kuta za Hajduk u 16. minuti Uremović je pao nakon duela i navlačenja sa stoperom Istre Darijom Marešićem, a potom je preko njega pao i suigrač Rokas Pukštas. Stoper Hajduka ostao je ležati te je potom iznesen s travnjaka. Nekoliko minuta su ga pregledavali, a nakon toga pokušao je potrčati da vidi može li nastaviti s igrom. Bol je bila prejaka pa ga je zamijenio Dominik Prpić.

Dva dana kasnije Hajduk je objavio da je obavljena magnetska rezonanca te je Uremoviću utvrđena ozljeda ligamenta koljena, zbog čega će s terena izbivati barem tri tjedna. Iako je to bila loša vijest, olakšavajuće za Bijele je da se nije radilo o puknuću, nego nagnječenju ligamenta koljena, pa bez Uremovića nisu ostali na duže vrijeme, kao u slučajevima Melnjaka i Žapera. Na Poljudu su se nadali da će Uremović biti spreman za nastup protiv Dinama, ali posljednje informacije govore da se to vjerojatno neće dogoditi. Derbi je važan, ali Hajduk ne želi riskirati da mu stoper obnovi ozljedu, stoga se njegov povratak neće požurivati.

Grafika: Sofascore

Tko će početi u paru sa Zvonimirom Šarlijom?

Karoglanu su opcije za početnu postavu na mjestima stopera stoga sužene. Ferro je u konkurenciji, ali nije realno da će se trener na njega osloniti u derbiju jer nije igrao od rujna prošle godine. Tek je nedavno počeo trenirati nakon ozljede koljena koja je zahtijevala operaciju obavljenu prošlog studenog. Zvonimir Šarlija je tako jedini sigurni starter jer je svoje probleme s ozljedom zaliječio i spreman je za 90 minuta pod punim opterećenjem.

Slijedom navedenog, Karoglan ima dvije ozbiljne opcije za startera u paru sa Šarlijom, a to su Josip Elez i Dominik Prpić. Elez je od povratka u klub na ljeto 2021. godine dugo bio nezamjenjiv na svojoj poziciji, ali teška ozljeda kuka u listopadu 2022. godine izbacila ga je s terena sve do kraja ljeta prošle godine. U međuvremenu su se Šarlija i Uremović nametnuli kao standardni stoperski par. Tako duga pauza i ozljeda ostavile su traga na njemu te je veću minutažu počeo dobivati tek prije manje od dva mjeseca, kada se prvo ozlijedio Šarlija, a onda i Uremović.

Njegove kvalitete u otvaranju igre, dodavanju i slanju dugih lopti dobro su poznate, a prednost u odnosu na Prpića ima i zbog iskustva, pogotovo u utakmicama velikog uloga kao što je derbi s Dinamom. Međutim, na terenu je jasno vidljivo da je zbog ozljede izgubio na eksplozivnosti i izdržljivosti. Zbog dugog neigranja često ga muče manje ozljede pa je njegove nastupe i dalje potrebno dozirati.

Grafika: Sofascore

S druge strane, Prpić je još uvijek mlad igrač koji također prošle sezone nije imao sreće s ozljedom. Na početku mandata Ivana Leke izborio se za mjesto u početnom sastavu Hajduka te odigrao četiri od pet mogućih utakmica prije nego što ga je pogodila nesreća u vidu ozljede. Potom je obolio od mononukleoze, zbog koje se dugo vraćao u puni trenažni proces. Nakon ljetnih priprema u klubu su procijenili da je za njega bolje da ode u Radomlje kako bi se vratio u puni ritam i dobio minutažu koja mu na Poljudu ne bi bila zagarantirana.

U Radomlju je redovito igrao u prvom dijelu sezone te je tamo skupio 13 nastupa. U zimskom je roku vraćen u Hajduk. Iz kluba nisu krili da je vraćen s idejom da bude četvrti stoper kako Hajduk ne bi nepotrebno trošio novac na novog igrača do povratka Ferra. Prvih pet utakmica ove polusezone proveo je na klupi, ali je u zadnje tri prvenstvene utakmice ušao s klupe. Odigrao je 70 minuta protiv Istre, 45 minuta protiv Gorice i 23 minute protiv Lokomotive.

Kao što je oduševio kad se tek pojavio kod Leke, tako je i sada odlično iskoristio svoju priliku i treneru zadao slatke glavobolje uoči derbija s Dinamom. Prednosti koje ima u odnosu na Eleza su brzina s loptom i bez nje, ne libi se osvajati prostor kada mu se ponudi, što je boljka svih drugih stopera Hajduka. Radi se o ljevonogom igraču kakvih Hajduku bolno nedostaje te s njim na terenu imaju bolji balans u tom smislu, što nije za baciti. Je li ovo trenutak da 19-godišnjak dobije priliku da starta u velikom derbiju, procijenit će trener, a obje opcije imaju pluseve i minuse.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.