E-sport

Van Basten izbačen iz FIFA-e zbog nacističkog pozdrava

Foto: Guliver Image/Getty Images

LEGENDARNI nizozemski nogometaš Marco van Basten prije nekoliko dana šokirao je svjetsku javnost nakon sramotne šale o Holokaustu i genocidu koji se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Proslavljeni nizozemski nogometaš, koji danas radi kao komentator na nizozemskoj televiziji Fox Sports, u emisiji uživo izgovorio je "Sieg Heil", dobro poznati nacistički pozdrav.

Van Basten je mislio kako je njegov mikrofon isključen i na kraju razgovora između novinara Fox Sportsa i trenera Heraclesa Nijemca Franka Wormutha je dobacio "Sieg heil". 

Na Van Bastenovu žalost, mikrofon je bio uključen i njegovu glupost čula je nizozemska javnost, a ubrzo je cijela priča postala viralna. Legendarni napadač se odmah ispričao, vodstvo TV kuće ga je suspendiralo na tjedan dana, a njegov honorar je doniran Institutu za istraživanje rata, Holokausta i genocida. 

Tijekom II. svjetskog rata ubijeno je oko 105 tisuća nizozemskih Židova pa ne čudi što je nizozemska javnost zatražila njegov otkaz.

Nakon što je cijela priča završila u javnosti, vodstvo proizvođača, izdavača i distributer videoigara Electronic Artsa (EA) je izbacilo lik Marca Van Bastena iz igre FIFA 20.

"Svjesni smo onoga što je Marco van Basten nedavno učinio. Svojom igrom ​​promičemo ravnopravnost i promičemo različitost. Zbog toga ćemo izbaciti Marca van Bastena iz igre", rekao je proizvođač računalnih igara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.