var

VAR debitira u Ligi prvaka: "Suci su sretni, ali sustav još nije savršen"

Foto: EPA

PREMDA je najavljen za sljedeću sezonu, VAR (Video Assistant Referee) će se zbog pritiska javnosti u Ligi prvaka koristiti već početkom ovosezonske osmine finala.  

"Suci su sretni što se VAR koristi jer je naša ideja da ih podržimo i pomognemo im minimizirati pogreške. Namjera je ukloniti jasne i očite pogreške jer VAR ne može zamijeniti suca. Ne želimo uništiti duh nogometa", pojasnio je glavni koordinator projekta Roberto Rosetti u Rimu na tiskovnoj konferenciji, na kojoj je predstavio i najavio promjene.

"Prije nekoliko godina bilo je kontroverzi oko postignutih golova kada su nogometaši bili dva metra u ofsajdu, ali danas je takva situacija nemoguća. Još uvijek postoje pojedine kontroverzne odluke, ali VAR je novi projekt i još uvijek se usavršava", secirao je Roberto Rosetti i istaknuo kako se sustav svakodnevno nadograđuje.

"Radimo na postizanju jednakosti prosudbe, čak i ako je ujednačenost utopijska vizija. Točnost je važnija od brzine. Stanka za reakciju i pregled spornih situacija u prosjeku traje 68, a bez pregleda 35 sekundi. To je prihvatljivo vrijeme jer ako pomaže da se donese poštena odluka, možemo istrpjeti nekoliko sekundi više kako bi pravda bila zadovoljena."

Roberto Rosetti upozorio je kako će se sankcionirati treneri i igrači budu li htjeli diktirati korištenje VAR-a:

"Svaki igrač bit će sankcioniran bude li se pozivao na VAR. Isto vrijedi i za igrače koji pokušavaju ometati suca tijekom pregleda spornog trenutka."

VAR-ov povijesni debi u Ligi prvaka očekuje se 12. veljače na utakmicama Rome i Porta te Manchester Uniteda i Paris Saint-Germaina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.