Varaždin potvrdio prolaz: U drugom pretkolu protiv Moldavaca

NOGOMETAŠI Varaždina potvrdili su nastup u drugom pretkolu Europske lige pobjedom nad Lusitansom iz Andore 0:1. Ukupni rezultat njihovih susreta je 6:1 za Varaždince, koji se s velikim problemima u sastavu okreću HNL-u i drugom europskom izazovu - moldavijskoj Iskri Stal.

Varaždinci su u prvom poluvremenu bili opasniji i konkretniji od domaćina, ali ni jedna šansa nije urodila plodom. Najbolje šanse, u prvom poluvremenu, za Varaždince su imali Conjar, koji je nakon Šafarićeva ubačaja iz kornera propustio matirati Beniteza, te Glavina čija je dva pokušaja prvo blokirala obrana Andoraca, a zatim Benitez.

Jedina prijetnja na gol Varaždinaca, u prvom poluvremenu, se dogodila u 15. minuti, ali Krklec s lakoćom kroti pokušaj Leonela Maciela. Drugi dio prvog poluvremena protekao je u liku Nikole Šafarića koji je tri puta prijetio Benitezu iz slobodnih udaraca, ali niti jednom nije bio točan. Varaždinci su tako otišli na predah bez postignutog, ali i primljenog pogotka. Drugo poluvrijeme nudi puno bogatiji i dinamičniji nogomet. U 57. minuti trener Varaždinaca Samir Toplak radi prvu izmjenu na utakmici i umjesto Grgeca u igru ulazi Gluhak.

U tom periodu utakmice Varaždinci i dalje nastavljaju s napadima na gol Lusitansa, koje uspješno odbija, danas prvo ime domaćih, vratar Benitez. No ne zadugo, u 62. minuti pritisak Varaždinaca se isplatio, i Mario Brlečić napokon postiže pogodak koji je dugo visio u zraku. U tom trenutku činilo se da se utakmica zaoštrava, pa je tako odmah nakon primljenog pogotka Pedro Reis ugrozio gol Varaždina, ali bez ikakvog efekta.

Nakon tog zadnjeg trzaja Lusitansa, Varaždinci ponovno preuzimaju potpunu kontrolu nad utakmicom, ali nikako ne uspijevaju realizirati šanse koje su stvorili. Jedan od razloga današnje neefikasnosti se može potražiti u činjenici kako su danas Varaždinci istrčali na teren bez pravog napadača, jer je Filip Škvorc zatražio raskid ugovora s klubom, a Davor Vugrinec nije otputovao u Andoru.

Vrijedi još spomenuti kako su danas na klupi za pričuvne igrače treneru Toplaku bila dostupna tri igrača, od čega je jedan bio mladi vratar Ante Mrmić, koji je ušao u 76. minuti umjesto Krkleca, koji je danas bio besposlen.

Varaždin je ovom pobjedom izborio nastup u drugom pretkolu protiv moldavijske Iskre Stal, ali bez najboljeg igrača i kapetana ekipe Nikole Šafarića, jer je Šafarić u 89. minuti utakmice dobio, radi bespotrebnog prekršaja nad Martinsom, crveni karton.

Moldavci treću godinu zaredom u pretkolu Europske lige

Moldavci su svoju kartu za Europu osigurali pobijedivši tamošnju Olimpiu u finalu moldavskog Kupa i tako osigurali direktan prolaz u drugo pretkolo Europske lige. Iskra Stal je mladi moldavski klub nastao 2005. godine spajanjem dvaju amaterskih nogometnih klubova Stala i Iskre.

Ovo im je već treća godina zaredom kako igraju u pretkolu Europske lige. U njihovoj prvoj europskoj utakmici, u sezoni 2009./10., zaustavio ih je bugarski Cherno More Varna, sveukupnim rezultatom 4:0, dok ih je u prošloj europskoj epizodi savladao Elfsborg, sveukupnim rezultatom 3:1 za Šveđane.

U nacionalnom su prvenstvu od osnutka osvojili treće mjesto 2009. godine, drugo mjesto 2010. godine, dok su ove godine završili na petom mjestu. Klub je prema Uefinoj ljestvici rangiran na 267. mjestu.

Sljedeća europska utakmica Varaždina bit će na rasporedu 14. srpnja u Moldaviji, dok će uzvrat biti 21, srpnja u Varaždinu.

SASTAV LUSITANS: Benitez, Fontan, Martins, Bertran, Raya, Pinto, Reis, Pereira, Meza, Soares, Maciel

SASTAV VARAŽDIN: Krklec, Brlečić, Aganović, Glavica, Šafarić, Šimek, Tkalčić, Grgec, Glavina, Sušac, Conjar

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.