Iranski novinar igraču SAD-a: Naučite već jednom kako se izgovara ime naše zemlje

Foto: EPA-EFE

IRAN i SAD u utorak u 20 sati igraju susret 3. kola skupine B Svjetskog prvenstva u kojem izravno odlučuju o plasmanu u nokaut-fazu. I jednima i drugima poraz znači ispadanje, dok Irancima igra i bod ako Wales ne pobijedi Englesku. Bit će to prvi međusobni susret ove dvije reprezentacije od Svjetskog prvenstva 1998., kad je Iran slavio 2:1.

Tenzije uoči utakmice su visoke, ali ne zbog zbivanja na terenu, već izvan njega. Američki nogometni savez je uoči utakmice na Twitteru objavio iransku zastavu bez grba u znak podrške antirežimskim prosvjedima u toj zemlji. Iran je zbog toga zatražio od FIFA-e da izbaci SAD s turnira, a nije novost da su ove dvije zemlje već godinama u jako zategnutim odnosima.

Bizarna press-konferencija

Na press-konferenciji uoči utakmice bilo je mnogo iranskih novinara koji su Tylera Adamsa i izbornika Gregga Berhaltera ispitivali o stvarima koje nemaju veze s nogometom. Novinar Iranian Newsa prvo je rekao Adamsu kako se ispravno izgovara "Iran" i da je već vrijeme da to nauči. Nakon toga ga je pitao kako može predstavljati rasističku zemlju kao što je Amerika.

"Ispričavam se što sam krivo izgovorio ime vaše zemlje. Što se rasizma i diskriminacije tiče, možete ih naći gdje god dođete na svijetu. U mojoj zemlji se po tom pitanju nešto radi iz dana u dan i važno je da u tome napredujemo", pokušao je Adams smiriti tenzije.

"Sport je nešto što bi trebalo zbližavati ljude i nacije, a vi ste sportaš. Zašto od svoje vlade ne zatražite povlačenje flote iz Perzijskog zaljeva?" upitao je drugi novinar američkog izbornika Berhaltera.

Morao odgovarati i na pitanje o vizama

"Slažem se, sport bi trebao služiti upravo za zbližavanje nacija. Da se svi natječemo kao braća", odgovorio je Berhalter, koji nije želio uopće spominjati političke ili bilo koje druge probleme između SAD i Irana.

Iranci su ga nakon toga pitali kako komentira činjenicu da SAD teško ili nikako ne izdaje vize iranskim državljanima. Vidno izmoren pitanjima koja nemaju veze s njim, Berhalter je rekao da je on nogometni trener i da se ne razumije najbolje u politiku.