VIDEO Burnley se vratio u Premiership nakon 359 dana

Foto: Twitter

NOGOMETAŠI Burnleyja večerašnjom su pobjedom protiv QPR-a 1:0 izborili povratak u najjači razred engleskog nogometa. Burnley je prvi od dva kluba koji će izravno ući u Premiership, četvero ih igra play-off, a lov na titulu Championshipa još je otvoren. Middlesborough i Brighton za Burnleyjem zaostaju samo dva boda kolo prije kraja, a igraju međusobni derbi u kojem ulozi ne mogu biti veći.


Burnley je svladao Queens Park Rangerse, koje vodi Jimmy Floyd Hasselbaink, pogotkom Vokesa u 61. minuti. To mu je 14. gol u ligi ove sezone i drugi je strijelac momčadi iza 24-godišnjeg Andrea Grayja, najboljeg strijelca lige sa 24 pogotka.

Burnley se vratio u Premierligu 359 dana nakon što je iz nje ispao, a prošlo je tek dvije godine otkako je prošli put promoviran zajedno s Leicester Cityjem, danas prvim klubom Premiershipa.

 


Nakon posljednjeg sučevog zvižduka euforični navijači istrčali su na teren proslaviti sa svojim miljenicima.

 
Burnley je klub bogate povijesti, i najmanji grad ikada koji je dao osvajača FA kupa i prvaka Championshipa. U gradu koji ima između 80 i 90 tisuća stanovnika igraju na stadionu Turf Moor, koji je prošle sezone službeno bio najstariji nogometni teren jednog prvoligaša na svijetu. Na njemu igraju utakmice još od 1883. godine, a prvi su klub u povijesti koji je uz stadion izgradio i vlastitu akademiju. Bilo je to tijekom zlatnih pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća kada su bili jedna od najinovativnijih nogometnih sredina u Engleskoj. Čak su igrali i četvrtfinale Europskog kupa prvaka 1961. godine. U Premiership su se vratili 2009. nakon 33 godine čekanja, ali ispali godinu dana kasnije da bi se u ljeto 2014. vratili u najjači razred kao vice-prvaci iza Leicestera.

S golemom količinom novca kojeg će dobiti za ulazak među elitu, Burnleyjevi navijači nadaju se da će i oni krenuti stopama "Lisica". Engleski mediji pišu da su u kladionicama koeficijenti da će Burnley osvojiti titulu sljedeće sezone jednaki onima na Leicesterov naslov prvaka na početku ove sezone.

Burnley je na vrhu druge lige sa 90 bodova, dva više od drugog Middlesbrougha i trećeg Brighton&Hove Albiona. Iz druge lige ispao je Bolton, nekadašnji klub Ivana Klasnića, kao i još jedan nekadašnji premierligaš Charlton. Fulham se jedva izvukao. U doigravanju za Premierligu su Hull City, Derby County i Sheffield Wednesday. Middlesborough, Brighton i Burnley u posljednjem kolu će odlučiti o konačnom poretku u Top 3. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.