Video - Hamiltonu pole-position: Staza je loša i netko će stradati

BRANITELJ naslova u Svjetskom prvenstvu Formule 1, pilot McLaren-Mercedesa Lewis Hamilton, s prvog će mjesta startati u utrku za Veliku nagradu Singapura. Aktualni svjetski prvak kritički se osvrnuo na stazu nazvavši utrku veoma riskantnom.

"Staza je grbava, bolid se na njoj poprilično tresao, odskakivao i klizao. Još je uvijek loša, mislim da se nije mnogo promijenila u odnosu na prošlu godinu", kazao je Hamilton, kojem ne paše niti promjena na zavoju broj 10, gdje su napravljene pasice koje onemogućavaju vozače da ih pregaze, te ih usporavaju.

"To je i gore nego lani kada je to izgledalo poput čudnoga zavoja, ali bilo je u redu - brzo lijevo, desno, lijevo. Sada su tamo velike, debele pasice preko kojih se ne može proći, što je poprilično opasno. Uvjeren sam da će se za vrijeme utrke netko ondje sudariti. Pukne li nekome guma i u proklizavanju naleti na pasice, poletjet će. Uopće nije sigurno", upozorio je branitelj naslova.

Kvalifikacijski trening za cestovnu noćnu utrku pripao je aktualnom svjetskom prvaku, što je 24 godine mladome Britancu šesnaesti pole-position u karijeri. Najbrži krug posljednjeg dijela kvalifikacija iznosio mu je 1:47.891.

Prvi startni red zaslužio je i Red Bullov mladac, 22-godišnji Nijemac Sebastian Vettel, koji je 0.313 sekundi bio sporiji od pobjedničkog vremena. Uspješnu subotu za Red Bullovu momčad zaokružio je Mark Weber četvrtim mjestom, odnosno drugim startnim redom u kojem se nalazi i Nico Rosberg.

Peto vrijeme kvalifikacijskog treninga, kojeg je okončao u zidu, ostvario je Rubens Barrichello, trenutačno drugoplasirani vozač ukupnog poretka. Ipak, zbog promjene getribe startat će sa pet pozicija slabijeg mjesta, odnosno deseti. Vodeći u svjetskom prvenstvu i Brazilčev momčadski kolega u Brawn GP-u, Jenson Button, ostvario je 12. vrijeme kvalifikacija.

Razočarali su i Ferrarijevi piloti - Kimi Räikkönen bio je 13., a Giancarlo Fisichella 18.

Prošlogodišnji pobjednik kontroverzne nagrade Singapura, Renaultov Španjolac Fernando Alonso, u utrku će krenuti sa šestog mjesta.

 

VN Singapura, rezultati kvalifikacijskog treninga: 

1. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes)  1:47.891

2. Sebastian Vettel (RBR-Renault) +0.313

3. Nico Rosberg (Williams-Toyota) +0.457

4. Mark Weber (RBR-Renault) +0.831

5. * Rubens Barrichello (Brawn-Mercedes) +0.937

6. Fernando Alonso (Renault) +1.163

7. Timo Glock (Toyota) +1.289

8. Nick Heidfeld (BMW Sauber) +1.416

9. Robert Kubica (BMW Sauber) +1.623

10. Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) +1.887

* Barrichello je kažnjen pet pozicija slabijim plasmanom od ostvarenog u kvalifikacijama zbog promjene getribe

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.