Video: Južna Koreja 2002., Fifina prevara stoljeća?

JE LI prije nešto manje od osam godina Južna Koreja zaista Morala ući u polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva ostat će zauvijek veliki misterij. Međutim, kada se danas sagledaju neke činjenice i izjave te promotre brižno pripravljeni video zapisi, sumnja je zaista više no opravdana.

Prisjetimo se, Južna Koreja je na SP 2002. igrala u skupini D sa SAD-om, Portugalom i Poljskom, a na koncu je završila kao prvoplasirana reprezentacija sa sedam bodova. Natjecanje su počeli uvjerljivom pobjedom protiv Poljske, nastavili ga neuvjerljivim remijem s SAD-om, da bi na kraju u izravnom dvoboju izbacili veliki Portugal iz daljnjeg natjecanja.

Iako veliki broj zagovaratelja teorije zavjere tvrdi kako je tek u osmini finala Fifa počela ozbiljnije podupirati ambicije Koreanaca, dobar dio njih tvrdi da se "ruka svesrdne pomoći" osjetila od samog početka natjecanja, a posebice u utakmici trećeg kola protiv Portugala. Azijci su tada slavili golom Park Ji Sunga u 70. minuti utakmice.

Italija će to vječno pamtiti

Ipak najspornija od svih, utakmica je osmine finale protiv Italije, koja spada u jednu od najčuvenijih i najčudesnijih utakmica na Svjetskim prvenstvima uopće. Pred 39 tisuća gledatelja na stadionu u Daejonu povela je Italija golom Cristiana Vierija. Koreanci su letjeli terenom, izgledali su kao pit bullovi, a sudac im je dopuštao brutalne startove.

Međutim, domaćini nikako nisu uspijevali doći do gola čak ni nakon izmišljenog jedanaesterca, a kada je Italija u nastavku zabila i drugi gol, čuveni sudac Moreno poništio ga je zbog navodnog zaleđa, o kojem snimke, pa i sam Moreno govore da je bio pogrešno procijenjen. Interesantno, Koreanci su izjednačili dvije minute prije kraja utakmice preko Seol Ki Hyeon.

Gledalište je proključalo, a Moreno je dao znak za produžetke. U 17. minuti produžetaka, režiser Moreno isključio je Francesca Tottija, da bi tri minute prije kraja produžetaka, Jung Hwan Ahn odveo Koreju među osam najboljih reprezentacija svijeta. Talijani, na čelu s izbornikom Trapattonijem pobjesnili su, vrištali su o velikoj uroti protiv Italije, a utakmicu su nazvali najvećom krađom u povijesti. Sve je rezultiralo tjeranjem strijelca Ahna iz Perugije.

Priča o arbitru Byronu Morenu

Sljedećih par redaka posvetit ćemo spornom Ekvadorcu, sucu Byronu Morenu, o čijoj karijeri dovoljno govore sljedeći podaci. Naime, mjesecima poslije utakmice proganjali su Talijani suca Morena, da bi ovaj na koncu ipak pristao na intervju, gdje je priznao da je pogrešno poništio Tottijev gol. Pomoćnog suca optužio je za pogrešku, a svoje ostale sporne postupke u susretu opravdao je čuvenom rečenicom: "Italija je igrala previše defenzivno, zato nije pobijedila."

Samo tri mjeseca nakon svjetskog prvenstva, Moreno je ponovo "zablistao" u utakmici ekvadorskog prvenstva, kada je bez ikakvih razloga produžio utakmicu između Liga de Quitoa i Barcelone za čak 12 minuta. Liga je u sudačkoj nadoknadi postigla dva pogotka i upisala pobjedu 4:3. Nekoliko dana kasnije Moreno je dobio kaznu od 20 utakmica nakon što se saznalo da se u to doba natjecao za gradsko vijeće Quita, zbog čega je i pomogao domaćoj momčadi.

Vjerovali ili ne, u prvom ogledu nakon što je odslužio kaznu od 20 utakmica zabrane suđenja, Moreno je isključio trojicu igrača Deportivo Quita, imenima Marcos Castillo, Hector Carabali i Juan Elio Guzman, međutim usprkos igračkom hendikepu, gosti su uspjeli odigrati 1:1 protiv Deportivo Cuenca. Moreno je nakon ovoga doživotno suspendiran iz ekvadorskog nogometa.

Španjolcima poništena dva zgoditka

Vratimo se opet pola godine unazad, na četvrtfinale Svjetskog prvenstva, gdje se Koreja sastala s reprezentacijom Španjolske, koja je pak u osmini finala izbacila Irsku. I gorepomenuta utakmica uvelike je nalikovala onoj osmine finala. Korejcima je opet bilo dozvoljeno praktički sve, a Španjolcima su neopravdano poništena dva čista zgoditka. Na koncu Koreja je slavila na jedanaesterce, plasiravši se tako među četiri najbolje reprezentacije globusa.

Mnogi kažu kako tu je Fifa oprala ruke od Koreanaca, jer je njihov cilj bio ispunjen. Fanatične Korejce podigli su na noge, promovirali ih pored najboljih nogometnih nacija, što je bio i cilj navodne urote. Ostavši bez pomoći, Koreanci u polufinalu protiv Njemačke nisu imali šanse. Izgledali su bespomoćno, a gol Michaela Ballacka bio je udarac kojeg su svi, izuzev osokoljene korejske nacije, više-manje očekivali.

U utakmici za treće mjesto Koreju je nadigrala i Turska, međutim i četvrto mjesto na svijetu bio uspjeh koji Koreja više nikada neće ponoviti. Režiran ovaj nogometni scenarij bio ili ne, svakako spada među one najinteresantnije ikad ispričane...

Na koncu toplo sugeriramo da pogledate video, nakon čega će te se sigurno zapitati je li također slučajnost to što je četiri godine kasnije u Njemačkoj Italija bila ta koja je imala svesrdnu pomoć sudaca, a onda naposljetku još dvije godine kasnije i Španjolska; aktualni svjetski i europski prvaci...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.